hirdetésHőszigetelt kutyaház készítése

Kert-balkon

Hőszigetelt kutyaház készítése

Nagytestű berni pásztorkutyának építette ezt a házikót Frimmel László és Molnár Vera olvasónk (ekkora kutyának elvben nem kéne szigetelt ház, de úgy gondolták: ha már építenek, megcsinálják rendesen).

Az is cél volt, hogy a tisztítás megkönnyítése érdekében a tető legyen leemelhető, illetve megemelve és alátámasztva segítse elő a nyári légmozgást. A téli komfort biztosítására viszont minden fal és a tető is 30 mm vastag hungarocell szigetelést kapott. A ház kívülről lambériázott.

Anyagszükséglet

• 2 db 250×125×0,8 cm-es OSB-tábla • 9 db 200×5×3 cm-es tetőléc • 2 db 250×5×3 cm-es tetőléc • 2 csomag 300×6,8×1,1 cm-es, B-C kategóriás fenyő lambéria (= 2× 2,04 négyzetméter) • 2,5 liter lazúrfesték • 8 tábla 100×50×3 cm-es hungarocell szigetelés

Valamint

• bitumenes zsindely • 400 db 3×25 mm-es csavar (OSB a kerethez és lambéria a kerethez rögzítéséhez) • 65 db 3×75 mm-es csavar (az oldalak és az alap, valamint az oldalak egymáshoz rögzítéséhez)

A csavarozás sűrűségénél vegyük figyelembe, hogy ha a házat nem az alapnál fogva emeljük, tekintélyes súlyt kell elbírnia szétszakadás nélkül!

Szerszámszükséglet

• ceruza • mérőszalag • dekopírfűrész, fűrész • csiszolópapír • fúrógép • csavarhúzó • ecset

Lépésről lépésre

Alapnak egy 107,2×71,6×0,8 cm-es OSB-lapot vágunk, alá egymástól egyenletes távolságra (kb. 15 centire) behajtott 3×25-ös csavarokkal a lap teljes felületére léceket csavarozunk az OSB lap felől, a szélektől 30-35 mm-re. Ha találunk barkácsáruházban hulladék munkalapot, abból is építhetünk vastag alapot a háznak. A hungarocell azért nem jó ide, mert túl puha, morzsálódna, viszont két OSB-lap közé tehetünk lépésálló sztiropor lemezt.

Az oldalfalakhoz 2 db 107,2×80×0,8 cm-es OSB szükséges, és az arra a képen látható módon csavarozott tetőléc-darabok (a lécek közé jön a szigetelés).

A külső lambériázásnál figyelembe kell venni, hogy a lambéria oldalaknál felfelé kb. 25 mm-rel lóg túl (a tető keretét is takarja), lefelé 36 mm-rel lóg túl (az alapot is takarja)!

A hátoldalhoz 80×64×0,8 cm-es OSB-lap és a széleire keretként csavarozott tetőléc-darabok szükségesek (a lécek 5 cm-es, szélesebb oldala feküdjön fel az OSB-re (3 cm széles a szigetelés). A csavarokat „ésszerű” távolságra, a léc középvonalában helyezzük el, a lambéria csavarjaival szemben, két lambériánként (~135 mm).

A bejárat anyagigénye szintén 80×64×0,8 cm-es OSB-lap, 2 db 64×5×3 cm-es és 4 db 70×5×3 cm-es tetőléc, valamint egy léc az ívhez. Ehhez a léchez igazodik majd a lambériába vágott ív is. Vágjuk ki a bejáratot az OSB-ből. A lécek közé itt is ragasszunk hungarocellt, a képen látható módon.

A tetőt az itt látható módon állítjuk össze, azzal, hogy a tetőgerinc alá – vízszintesen – az oldalra lefutó léceket egymással szemben lévő páronként szintén összecsavarozzuk. Kívülről és belülről OSB-lappal fedjük be, közé hungarocell szigetelést illesztünk. A tetejére bitumenes ragasztóval és tűzőgéppel bitumenes zsindelyt rögzítünk.

A kész, lambériázott kereteket csavarozzuk egymáshoz és az alaphoz. A tetőléceket, a belső teret lazúrral, több rétegben kenjük le. Belülről fokozott pontosság szükséges, mert a kutya behordja a vizet a házba! Az összeállítás után lambériázzuk körbe a házat. Ezután kívülről is felületkezeléssel látjuk el – és meg is vagyunk.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Hőszigetelt építőelemek
Az építőanyag kiválasztásánál ma már az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen a hőátbocsátási tényezője vagyis a hőszigetelő tulajdonsága. Egyes építőelemek ma már olyan hőszigetelési képességekkel rendelkeznek, amelyek az ún. passzív házaknál megkívánt 0,2 alatti hőátbocsátási értékkel rendelkeznek. Ilyenek például a polisztirol szigetelő képességeit érvényesítő rendszerek.


Otthon-bútor
Rögzítést egyszerűsítő megoldások
Minden háztartásban előfordul, hogy kilazul a dűbel furata, vagy más rögzítési problémák adódnak, például hogy miként és mivel tegyük fel a házszámot a hőszigetelt homlokzati falra, vagy hogyan rögzítsük a tükörlapot.


Kert-balkon
Hűsölő négylábúaknak kánikula ellen
Essen egy kis szó az emberek kényelme után az állatok kényelméről is – gondolta Parti Éva olvasónk Veresegyházán, és viszonylag kis kertjében egyetlen nap alatt megépítette hőséget nehezen tűrő kutyájának ezt az egyszerű, de funkcionális hűsölőhelyet.


Ötletek
Skandináv kutyaház
Az ötletet egy finnországi kirándulás adta Héja Tamásnak (Besenyszög), a motivációt pedig egy fedél nélküli törpe tacskó jelentette, akinek szüksége volt saját meleg házikóra.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2019

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság