Hőszigetelt kutyaház készítése

Kert-balkon

Hőszigetelt kutyaház készítése

Nagytestű berni pásztorkutyának építette ezt a házikót Frimmel László és Molnár Vera olvasónk (ekkora kutyának elvben nem kéne szigetelt ház, de úgy gondolták: ha már építenek, megcsinálják rendesen).

Az is cél volt, hogy a tisztítás megkönnyítése érdekében a tető legyen leemelhető, illetve megemelve és alátámasztva segítse elő a nyári légmozgást. A téli komfort biztosítására viszont minden fal és a tető is 30 mm vastag hungarocell szigetelést kapott. A ház kívülről lambériázott.

Anyagszükséglet

• 2 db 250×125×0,8 cm-es OSB-tábla • 9 db 200×5×3 cm-es tetőléc • 2 db 250×5×3 cm-es tetőléc • 2 csomag 300×6,8×1,1 cm-es, B-C kategóriás fenyő lambéria (= 2× 2,04 négyzetméter) • 2,5 liter lazúrfesték • 8 tábla 100×50×3 cm-es hungarocell szigetelés

Valamint

• bitumenes zsindely • 400 db 3×25 mm-es csavar (OSB a kerethez és lambéria a kerethez rögzítéséhez) • 65 db 3×75 mm-es csavar (az oldalak és az alap, valamint az oldalak egymáshoz rögzítéséhez)

A csavarozás sűrűségénél vegyük figyelembe, hogy ha a házat nem az alapnál fogva emeljük, tekintélyes súlyt kell elbírnia szétszakadás nélkül!

Szerszámszükséglet

• ceruza • mérőszalag • dekopírfűrész, fűrész • csiszolópapír • fúrógép • csavarhúzó • ecset

Lépésről lépésre

Alapnak egy 107,2×71,6×0,8 cm-es OSB-lapot vágunk, alá egymástól egyenletes távolságra (kb. 15 centire) behajtott 3×25-ös csavarokkal a lap teljes felületére léceket csavarozunk az OSB lap felől, a szélektől 30-35 mm-re. Ha találunk barkácsáruházban hulladék munkalapot, abból is építhetünk vastag alapot a háznak. A hungarocell azért nem jó ide, mert túl puha, morzsálódna, viszont két OSB-lap közé tehetünk lépésálló sztiropor lemezt.

Az oldalfalakhoz 2 db 107,2×80×0,8 cm-es OSB szükséges, és az arra a képen látható módon csavarozott tetőléc-darabok (a lécek közé jön a szigetelés).

A külső lambériázásnál figyelembe kell venni, hogy a lambéria oldalaknál felfelé kb. 25 mm-rel lóg túl (a tető keretét is takarja), lefelé 36 mm-rel lóg túl (az alapot is takarja)!

A hátoldalhoz 80×64×0,8 cm-es OSB-lap és a széleire keretként csavarozott tetőléc-darabok szükségesek (a lécek 5 cm-es, szélesebb oldala feküdjön fel az OSB-re (3 cm széles a szigetelés). A csavarokat „ésszerű” távolságra, a léc középvonalában helyezzük el, a lambéria csavarjaival szemben, két lambériánként (~135 mm).

A bejárat anyagigénye szintén 80×64×0,8 cm-es OSB-lap, 2 db 64×5×3 cm-es és 4 db 70×5×3 cm-es tetőléc, valamint egy léc az ívhez. Ehhez a léchez igazodik majd a lambériába vágott ív is. Vágjuk ki a bejáratot az OSB-ből. A lécek közé itt is ragasszunk hungarocellt, a képen látható módon.

A tetőt az itt látható módon állítjuk össze, azzal, hogy a tetőgerinc alá – vízszintesen – az oldalra lefutó léceket egymással szemben lévő páronként szintén összecsavarozzuk. Kívülről és belülről OSB-lappal fedjük be, közé hungarocell szigetelést illesztünk. A tetejére bitumenes ragasztóval és tűzőgéppel bitumenes zsindelyt rögzítünk.

A kész, lambériázott kereteket csavarozzuk egymáshoz és az alaphoz. A tetőléceket, a belső teret lazúrral, több rétegben kenjük le. Belülről fokozott pontosság szükséges, mert a kutya behordja a vizet a házba! Az összeállítás után lambériázzuk körbe a házat. Ezután kívülről is felületkezeléssel látjuk el – és meg is vagyunk.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Skandináv kutyaház
Az ötletet egy finnországi kirándulás adta Héja Tamásnak (Besenyszög), a motivációt pedig egy fedél nélküli törpe tacskó jelentette, akinek szüksége volt saját meleg házikóra.


Kert-balkon
Hűsölő négylábúaknak kánikula ellen
Essen egy kis szó az emberek kényelme után az állatok kényelméről is – gondolta Parti Éva olvasónk Veresegyházán, és viszonylag kis kertjében egyetlen nap alatt megépítette hőséget nehezen tűrő kutyájának ezt az egyszerű, de funkcionális hűsölőhelyet.


Szerszám-anyag
Miből épül a passzívház?
Az épület alacsony energiafogyasztása szempontjából alapvető, hogy a falak megfelelően szigeteljenek. Ez a különböző hőszigetelő lapok utólagos felszerelésével is elérhető, de új építésű házaknál érdemes utánanézni, nem járunk-e jobban, ha eleve hőszigetelt építőelemrendszert választunk. Milyen rendszerek kaphatók, melyik mit ?tud?, és milyen szempont szerint válasszunk ? most ezt járjuk körül.


Otthon-bútor
Rögzítést egyszerűsítő megoldások
Minden háztartásban előfordul, hogy kilazul a dűbel furata, vagy más rögzítési problémák adódnak, például hogy miként és mivel tegyük fel a házszámot a hőszigetelt homlokzati falra, vagy hogyan rögzítsük a tükörlapot.
Szerszám-anyag

Hőszigetelt építőelemek


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság