Locsolás pazarlás nélkül: öntözőrendszert telepítünk

Kert-balkon

Locsolás pazarlás nélkül: öntözőrendszert telepítünk

A természetes csapadékmennyiség általában nem igazodik kertünk igényeihez. Ha azt akarjuk, hogy folyamatosan zöldelljen a gyep és virágágyaink egész nyáron pompázzanak, telepítsünk automata öntözőrendszert.

Növényeink meghálálják, ha rendszeresen éppen annyi vizet kapnak, amennyire szükségük van. A nagy gonddal telepített fűszőnyeg a mi klímánkon rendszeres öntözést igényel, amit tömlős locsolással nehéz és időigényes megoldani.

Miből áll az öntözőrendszer?

- programozható vezérlő egységből: ez működik a rendszer agyaként

- mágnesszelepekből: a vezérlő utasításai alapján nyitja és zárja a víz útját

- esőérzékelőből: ha csapadékot észlel, leállítja az öntözést

- csövekből és csatlakozóidomokból: ezeken keresztül jut el a víz a szórófejekhez

- szórófejekből: ezek osztják el az öntözővizet egy bizonyos területen

Környezetünket is védjük vele

Az öntözőrendszerek nemcsak kényelmesebbé teszik életünket, de hatékonyabban is adagolják az éltető vizet. Ezt anyagi okokból és környezettudatos gondolkodóként egyaránt érdemes megfontolnunk.

Önmagát működteti

A föld alatt láthatatlanul elhelyezkedő öntözőrendszer teljesen automatikusan működik, a beprogramozott időpontokban, a meghatározott ideig. A szórófejek csak az öntözés idejére emelkednek ki a talajból, aztán ismét visszasüllyednek, így nem akadályozzák sem a fűnyírást, sem azt, hogy kényelmesen elheveredjünk a gyepen. A hajnali órákban kijuttatott vízmennyiség teljes mértékben hasznosul, mert nem csökkenti párolgási veszteség.

Első lépés: a terv

A helyszín ismeretében tervet kell készíteni, ebben vegyük figyelembe, hol van a víz forrása, és azt is, hogy hálózatból, fúrt kútból, vagy esetleg tóból fogjuk-e üzemeltetni az öntözőberendezést. A tervben annak is szerepelnie kell, hogy merre haladnak majd a csövek a talajban.

Tűzzük ki a nyomvonalat!

A következő lépés a csőhálózat nyomvonalának kitűzése, a terv alapján. Ilyenkor kijelöljük ki a szórófejek helyét is. A földmunka a legnehezebb feladat, különösen, ha meglévő gyepet kell úgy felszedni, hogy aztán ismét a helyére kerülhessen.

Fontos tudni, hogy esetleg több csövet is el kell helyeznünk egymás mellé, mert a biztonságos, egyenletes öntözés feltétele, hogy valamennyi szórófejhez elegendő vízmennyiség jusson.

Figyelem! Aki nem ért a villamossághoz, az elektromos munkákat mindenképpen bízza szakemberre!

Lépésről lépésre

öntözőrendszer

1. A kiásott árkokba elhelyezzük a csöveket. A víznyomás erősségétől függ, hogy mennyi cső fut egy árokban.

2. Előkészítjük a vízrákötést, a szelepcsoportok beszerelését, a szórófejek felszerelését és a szelepaknák kiépítését.

3. Az elektromos munkák maradnak a végére. Az egyik fontosabb munkafolyamat a mágnesszelepek bekötése a vezérlőegységbe.

4. Végső fázis az üzembe helyezés, a szórófejek és az esőérzékelő beállítása, az automatika igény szerinti programozása.

5. Üzembe helyezéskor ellenőrizzük, hogy valóban egyenletesen oszlik-e el a vízmennyiség, nem maradnak-e száraz részek.

Csepegtető öntözés

A növények azt igénylik, hogy a talaj kellően nedves legyen, amiben a gyökérzetük fejlődik. Így fel tudják szívni a növekedésükhöz szükséges tápanyagokat. A csepegtető öntözéssel pontosan a gyökérzethez juttatjuk ki a vizet, így a legkisebb a veszteség.

Kialakítása sokkal egyszerűbb, mint a süllyesztett automata öntözőberendezéseseké, viszont korlátozott a felhasználási területe. Rézsűn, gyümölcsösben, évelővirág-ágyakban, ahol nem zavaró a csövek látványa és a talajmunkát sem akadályozzák, ez a legjobb megoldás. A csöveken elhelyezett csepegtetőfejek folyamatosan és egyenletesen adagolják a vizet.

Fotó és szakirodalom: Palkovits Kert

A szobanövényekre is gondoljunk

Nyaralásunk idejére akár 35 cserepes növény folyamatos vízellátását is biztosítja ez az egyszerűen üzembe helyezhető Gardena-öntözőrendszer. Több program közül választhatjuk ki kedvenceink számára legkedvezőbbet, a lakás fekvése és a növények igényeinek figyelembe vételével.

Helyettünk öntöz

A két-három erkélyláda, vagy tíz-tizenkét nagyobb cserép öntözésére alkalmas öntözőberendezést egyszerű a vízcsapra csatlakoztatni.

Az időzíthető automatának köszönhetően növényeink az optimális vízmennyiséghez jutnak, így a legnagyobb melegben sem fognak szomjazni.

Lehet még egyszerűbben

- Ha több napra utazunk el, engedjünk két-háromujjnyi vizet a fürdőkádba, állítsuk bele szobanövényeket, de ne csukjuk be a fürdőszoba ajtaját, hogy némi fényt is kapjanak.

- Amennyiben nem akarjuk megbolygatni a virágainkat, szúrjunk mindegyik cserép földjébe vastag, pamut cipőfűzőt, vagy összecsavart gézcsíkot, ezek másik végét tegyük vízzel tele töltött vödörbe, a vödröt pedig állítsuk a cserepeknél magasabbra, hogy a közlekedőedények elve alapján a víz eljusson a cserepek földjébe.

- A nagyméretű szobanövényeknek egyedi, automata öntözőt a lehető legegyszerűbben egy 1,5 l-es vizes flakonból készíthetünk. A kupakot több helyen szúrjuk át felforrósított tűvel, aztán töltsük tele a flakont, csavarjuk rá szorosan a kupakot, és nyomjuk a virág földjébe két-háromujjnyi mélyen a flakont, kupakjával lefelé. A pici lyukakon lassan szivárog majd a víz, hosszú ideig nedvesen tartva a földlabdát.

Szöveg: Albert Zsuzsa; Fotó és szakirodalom: Gardena
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Irány a kert! Ismerd meg a kertészkedés pozitív hatásait
Kertészkedni jó! A növények mindig meghálálják a gondoskodást, de nem csak ezért éri meg velük foglalkozni. Környezetünk csinosítgatásának számtalan egyéb jótékony hatása is van.


Kert-balkon
Teljes körű teraszszépítés
A közelmúltban esedékessé vált Teleki Tiboréknál a 25 éve épült szászvári ház teraszának megszépítése.


Szerszám-anyag
Szakértői tippek üzemanyag- és kenőanyag-választáshoz
Annak érdekében, hogy minél tovább használhassuk kerti gépeinket, érdemes különleges figyelmet fordítani karbantartásukra.


Kert-balkon
Tökéletes terasz
A mindennapokat szinte mindenki a munkahelyén, zárt térben tölti, így vágyik a friss levegőre, és ha lehet, a kertben foglal helyet. Az ottartózkodást némi ötleteléssel és munkával kényelmesebbé tehetjük.
Kert-balkon

Grillező étkezővel


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság