Madáretető és odú egyben

Kert-balkon

Madáretető és odú egyben

A téli hidegekben sok kismadár keres élelmet és védelmet a kertünkben. Egy jópofa madáretetőt ajánlunk elkészítésre.

Ezt a madáretetőt néhány falapból gyorsan és könnyen elkészítheted. Dekoratív formájának hála amellett, hogy nyugalmas pihenőhelyet biztosít a környéken élő madaraknak, még a kertnek is egyedi dísze lesz. Hálából madárdal övezi majd otthonodat a téli hónapokban is.

Anyagszükséglet

12 mm vastag MDF lapból

- 2 db 42×30 cm-es elem

- 2 db 26×10 cm-es elem

- 2 db 20×10 cm-es elem

3 mm vastag MDF lapból

- 2 db 40×15 cm-es elem

Valamint

- faragasztó

- erős ragasztó

- akrilfesték

Szerszámszükséglet

- lombfűrész

- finom fafűrészpenge

- Dremel 8100 multifunkcionális gép

- 150-es fúrószár

- ecset vagy festőhenger

A minta alapján szabadkézzel is dolgozhatsz, ügyelve az arányok betartására. Az íveket igyekezz minél formásabbra húzni, akár egy műanyag cserépalátét segítségével.

Lépésről lépésre

Rajzold A3-as papírra a madáralakot, vágd körbe és másold át mindkét 42×30-as lapra. Ezután a szárnyak formáit is rajzold rá a két 40×15 cm-es, 3 mm vastag lapra.

A lombfűrésszel a precíziós pengét használva vágd ki az előre megrajzolt mintákat. Lassú előtolással haladj, a végén ellenőrizd, hogy egyformák lettek-e az ívek.

Ragaszd egymáshoz a másik négy lapot úgy, hogy dobozt kapj. Száradás után rögzítsd a madár formájú lapokat a doboz egy-egy oldalára. Facsavarokat is használhatsz.

Fessd le a madáretetőt akrilfestékkel olyan színűre, amilyenre szeretnéd. Amint a festék megszáradt, ragaszd a szárnyakat erős faragasztóval a madáralakhoz.

Ügyelj arra, hogy a szárnyak hosszú éle párhuzamosan fusson a madáralak „testével”. Száradás után fel is akaszthatod a madáretetőt, és élvezd a csiripelő vendégek társaságát.

madáretető

Közreműködött a Robert Bosch Kft Dremel üzletága: www.dremel-europe.com
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Madáretetők
Ha beáll a fagy, vagy hótakaró borítja a kertet, akkor gondoskodni kell a madarakról ? még a nagyvárosok kertes övezeteiben is jócskán akad éhes csőr. De hogy ez így is maradjon, figyelnünk kell rájuk. A madárbarát kerttulajdonosok ilyenkor még kihelyeznek néhány újabb etetőt, odút, hátha szállóvendég költözik be a hideg éjszakákra.


Kert-balkon
Mediterrán madáritató tőzegbetonból
Hosszan gondolkodtak a kertjük központi helyén üresen árválkodó terület kihasználásáról Hegedűs Zoltánék Mendén.


Kert-balkon
Madárodú a téli kertben
Most érdemes kihelyezni a madárodúkat. Minden esély megvan ugyanis arra, hogy jól tartott madaraink tavaszig megszokják őket, és bennük költsék ki utódaikat, télen pedig sok madárfaj szívesen húzódik meg a nagy hidegben egy-egy ilyen odúban.


Kert-balkon
Madáretető zöldtetővel
Volt a kertben egy régi etető, de már eléggé elgyötört volt – szeretett volna helyette egy szépet Biró Szilvia (Ráckeve). Ezért nekiállt, és elkészítette.
Kert-balkon

Vidám madáretető


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2019

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság