Madáretető és odú egyben

Kert-balkon

Madáretető és odú egyben

A téli hidegekben sok kismadár keres élelmet és védelmet a kertünkben. Egy jópofa madáretetőt ajánlunk elkészítésre.

Ezt a madáretetőt néhány falapból gyorsan és könnyen elkészítheted. Dekoratív formájának hála amellett, hogy nyugalmas pihenőhelyet biztosít a környéken élő madaraknak, még a kertnek is egyedi dísze lesz. Hálából madárdal övezi majd otthonodat a téli hónapokban is.

Anyagszükséglet

12 mm vastag MDF lapból

- 2 db 42×30 cm-es elem

- 2 db 26×10 cm-es elem

- 2 db 20×10 cm-es elem

3 mm vastag MDF lapból

- 2 db 40×15 cm-es elem

Valamint

- faragasztó

- erős ragasztó

- akrilfesték

Szerszámszükséglet

- lombfűrész

- finom fafűrészpenge

- Dremel 8100 multifunkcionális gép

- 150-es fúrószár

- ecset vagy festőhenger

A minta alapján szabadkézzel is dolgozhatsz, ügyelve az arányok betartására. Az íveket igyekezz minél formásabbra húzni, akár egy műanyag cserépalátét segítségével.

Lépésről lépésre

Rajzold A3-as papírra a madáralakot, vágd körbe és másold át mindkét 42×30-as lapra. Ezután a szárnyak formáit is rajzold rá a két 40×15 cm-es, 3 mm vastag lapra.

A lombfűrésszel a precíziós pengét használva vágd ki az előre megrajzolt mintákat. Lassú előtolással haladj, a végén ellenőrizd, hogy egyformák lettek-e az ívek.

Ragaszd egymáshoz a másik négy lapot úgy, hogy dobozt kapj. Száradás után rögzítsd a madár formájú lapokat a doboz egy-egy oldalára. Facsavarokat is használhatsz.

Fessd le a madáretetőt akrilfestékkel olyan színűre, amilyenre szeretnéd. Amint a festék megszáradt, ragaszd a szárnyakat erős faragasztóval a madáralakhoz.

Ügyelj arra, hogy a szárnyak hosszú éle párhuzamosan fusson a madáralak „testével”. Száradás után fel is akaszthatod a madáretetőt, és élvezd a csiripelő vendégek társaságát.

madáretető

Közreműködött a Robert Bosch Kft Dremel üzletága: www.dremel-europe.com
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Madárbarát madárriasztó
Rajtunk kívül a madarak is szeretik a gyümölcsöt, például a seregélyek a cseresznyét. Mi viszont szeretnénk megóvni tőlük a termést, persze úgy, hogy a madaraknak se essen bajuk.


Ötletek
Diy madáretető
Maradék fa alapanyagokból készítette ezt a sok szép – nagyrészt zsindelyezett –, változó méretű (15-25 cm-es) madáretetőt Hubai Tibor Budapesten.


csináld magad
Állatbarát madárriasztó
Évről évre a madarak csemegéje lett a Horváth Károlyék budaörsi kertjében termett gyümölcs, mert a hálózást nem tartotta humánusnak. Viszont valamit tenni kellett.


Kert-balkon
Madáretető gyorsan
Maradék faanyagból készítette ezt a madáretetőt Tóth Imre (Lőrinci).


Kert-balkon

Vidám madáretető
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság