Körkörös gránit kőburkolat

Kert-balkon

Körkörös gránit kőburkolat

Akár terasz, akár udvari pihenőhely burkolása a célunk, a koncentrikus körök formájában lerakott gránit kiskockakövekkel szemrevaló látványt érhetünk el. Mi 9/11-es gránit kiskockakövet használtunk, ez tonnánként 490 db. Egy négyzetméterre 100-115 db kell.

A középső, hangsúlyos „köldökkövet” külön kell kifaragni. A 3 cm vastag ágyazat 0-4 mm szemcseméretű homokból van, de 2-4 mm-es zúzott kő vagy kavics is lehet, viszont nem tartalmazhat vályogos részeket.

A fugázóanyag zúzott homok vagy a helyi viszonyoknak megfelelően zúzott kő.

Ha koncentrikus köröket készítünk, a három belső körhöz kisméretű elemeket használjunk, kifelé pedig egyre nagyobbakat. Egy körön belül minden elem legyen azonos méretű. Az egyes sorokat más fajtájú kövekkel emelhetjük ki. Kis átmérőjű kört semmiképpen ne készítsünk nagykockakövekből.

Ügyeljünk a fugák eltolására és az egyenletes fugakiosztásra. A fugákat a kör középpontja felé kissé el lehet keskenyíteni. Nagyobb formátumok, pl. nagykockakövek alkalmazásakor a fugák szélessége is legyen nagyobb. Az elsőre nem besöpörhető fugázóhomokot vagy kőzúzalékot ne távolítsuk el azonnal, hanem több napig hagyjuk rajta a felületen.

Merre lejtsen?

Ne feledkezzünk meg a felület lejtéséről (2,5%) és a vízelvezetésről. Kör alakú burkolt felületnél lehetőség van a legmagasabb vagy legmélyebb pont kialakítására. Utóbbi esetben a központi kő helyére lefolyó kerül. Ennek a megoldásnak hátránya, hogy záporeső vagy a lefolyó eldugulása esetén víztócsa keletkezik.

A csekély terhelés lehetővé teszi, a felületek folytonos átmenetének kialakítása pedig megkívánja, hogy a körfelület szélét ne szegéllyel zárjuk le, hanem a külső sorba rakott nagy köveket betonékkel támasszuk meg.

Bevezető lépések  

Karókkal és cövekekkel tűzzük ki a burkolandó felület kerületét. Körkörös felületnél jelöljünk ki egy négyzetet, amelynek oldalai azonos hosszúságúak a kör átmérőjével. A középpont helyét az átlók mentén kifeszített zsinórok metszéspontja adja meg. Ássuk ki a terasz helyét, ellenőrizzük az alsó alapréteget, majd helyezzük el, simítsuk és tömörítsük a fagyvédő réteget. Hordjuk fel, egyenletesen terítsük el és simítsuk el az ágyazatanyagot.

A teraszt körülvevő területet vörös színű zsinórral tűzzük ki. A lerakásra váró burkolóköveket az előkészített területen kívül rakjuk le.

A munka menete

1. Karóval jelöljük meg a kör középpontját, ennek két oldalára rakjunk le egy-egy iránykövet – ezek a burkolat tömörített állapotban előirányzott magasságát is megadják.

 

2. A zsinór egyik végét erősítsük a középponthoz, a másikat egy colstok csuklós részéhez, és ezzel húzzunk a homokban egy kb. 50 centiméter sugarú kört, ez négy sornak felel meg.

 

3. A berajzolt kör szélére tegyünk le egy követ, magasságát szintezőléccel és vízmértékkel ellenőrizzük. A középpontból kiindulva és sorról sorra haladva a jelzőkőig rakjuk ki a kört.

 

4. A két középső jelzőkövet el kell távolítani, így a kör középpontja szabadon marad. A belső két sort különös gonddal rakjuk le: válogassunk ki egymáshoz illeszkedő formájú kődarabokat.

 

5. A magasságot a vasrúdhoz erősített zsinórral ellenőrizzük. Ezt (mindig a középpontból kiindulva) gyakran – ha lehet, akár minden kő lerakása után – ismételjük meg.

 

6. A teljes magasság alakulását szintezőléccel is ellenőrizni kell. Ilyenkor még végezhetünk kisebb javításokat a közvetlenül egymáshoz csatlakozó sorokon. A szükséges vágások vonalait krétával jelöljük.

 

7. A középső „köldökkövet” csak akkor rakjuk a helyére, amikor már az összes sorral elkészültünk és a fugákat is beszórtuk meg besöpörtük.

 

8. Bár az egyes kövek már nagyjából a helyükön vannak, a munka még korántsem ért véget: a pontosan illeszkedő, megmunkált kődarabokat kövezőkalapáccsal egyenként kopogtassuk a helyükre.

 

9. A felületen terítsük el a fugázóanyagot, pl. homokot, és (vizet rálocsolva) söpörjük be, ezután következhet a felület lapvibrátoros tömörítése, majd még egyszer szórjuk be homokkal a felületet és azt is söpörjük be.

A végeredmény igen szép - megérte a fáradtságot.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Ezek lesznek a legmenőbb kerti trendek
Ma már a kert és a kerti bútorok is lehetnek „okosak”. Távirányítóval különféle színűvé varázsolható kerti kanapék és a ledes bútorok tartoznak a legújabb őrületek közé.


Kert-balkon
Kerti grillező bontott téglából
A nyár alighanem legnépszerűbb kerti tereptárgyai a különböző kültéri sütögetők, grillezők, kemencék. Juhász Tamás gyulai olvasónk ezt a bontott téglából alkotott változatot készítette el.


Kert-balkon
Térburkolat betonkőből
A házunk elkészült, de a munkának még koránt sincs vége. A házfal tövébe, a lábazathoz körben járdaszerkezetet kell építenünk. A megfelelő szélességű és lejtésű, hézagmentes járda ?mellesleg? azt is biztosítja, hogy a lábazattól és a pincefalaktól megfelelő módon vezethessük el a csapadékvizet.


Otthon-bútor
Padlócsempe javítása egyszerűen, gyorsan (2)
Bármelyik házban, lakásban előfordulhat, hogy a padlót fedő csempeburkolat megsérül, ilyenkor sem kell azonban az egész felületet újraburkolni – untig elég, ha a sérült csempét cseréljük ki. Néhány órás munkával eltüntethetjük a törött burkolatrészt, és ezzel az egész padlófelület megújul.


Otthon-bútor

A megújult PVC


Otthon-bútor

Csempézés alapfogásai


Ötletek

Egyedi zuhanyzó


Otthon-bútor

Burkolás télen


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság