hirdetésKerti ösvény használt téglából

Kert-balkon

Kerti ösvény használt téglából

Egy téglából rakott út vidám színfoltja a kertnek. Szépsége éppen az egyszerűségében rejlik, és mindenféle téglát felhasználhatsz hozzá. 

Az agyagtéglák sokféle árnyalata érdekes kontrasztot képez a kerti lombok üde zöld és a virágok élénk színeivel. A 70 centi épp elég ahhoz, hogy egy személy végig tudjon tolni rajta egy talicskát.

Bár az út alapozásához nem kell túl mélyre ásnunk, s ezért aztán nem kell félnünk attól, hogy elérjük a ház közművezetékeit; mégis mindenképpen derítsük föl még az építés előtt a gáz-, villany-, vízcsövek és a csatorna nyomvonalát, és lehetőleg ne építsük az utat túl közel hozzájuk.

Munka előtt mérőszalaggal, kalapáccsal, zsinórral és karókkal tűzzük ki az út nyomvonalát – a szélessége 70 centi, a hosszúsága pedig a hely adottsága szerinti legyen.

Lépésről lépésre

Az út előre kijelölt, kész nyomvonaláról ásóval és vasvillával távolítsuk el a gyepet, ássuk ki a munkagödröt 25 cm mélységben, majd terítsünk el az aljába zúzott követ, és kőtörő kalapáccsal törjük apróra a nagyobb darabokat, tömör, vízszintes, 8 cm vastag ágyazatot képezve.

A széleken a tereppel egy síkban rögzítsük cövekekkel a zsalukeretet. Egy kis darabon rakjuk ki a kívánt mintát, hogy lássuk, belefér-e a kijelölt sávba. Majd terítsük el a sódert – kicsit magasabban a zsalukeret aljánál –, és lapvibrátorral vagy döngölővel tömörítsük 3 cm vastagra. A felesleget lehúzódeszkával távolítsuk el.

Keverjünk sűrű habarcsot, terítsük el a zsaludeszkák mentén, és fektessünk bele az út mindkét oldalára egy-egy szegélyező, élre rakott téglasort úgy, hogy ne legyen rés a téglák között. A téglasor felső síkja essen egybe a zsalukeret tetejével. A téglák alól kinyomódó fölösleges habarcsot húzzuk le kőműveskanállal.

Miután a habarcs megkötött, a két szegélysor közé terítsünk homokot és tömörítsük 2 cm vastagságúra, ügyelve, nehogy kimozdítsuk a meglévő téglasorokat a habarcságyból. Majd terítsünk újra homokot a tömörített homokágyra, a fölösleget húzzuk le a lehúzódeszkával.

Fektessük ebbe a homokágyba az út egyik végétől a téglákat a választott (esetünkben kosárfonó) minta szerint. Közben ne lépjünk a homokágyra! Amikor az egész úttal készen vagyunk, öntsünk a hézagokba is homokot, majd terítsünk a téglákra pl. egy szőnyegdarabot, és menjünk végig rajta a lapvibrátorral.

Anyaglista (70 cm széles, 4 m hosszú úthoz)

Téglából - 186 db (ez változó, attól függően, hogy a jelenlegi kisméretű, vagy a régebben használt, most bontottként újrahasznosított téglát használunk-e)

Zúzott kőből - 0,25 m3

Sóderból (homokos kavicsból) - 250 kg

Homokból - 250 kg

Habarcsból - 15 kg cement - 60 kg homok

Valamint

- 8 folyóméter deszka zsalunak

- egy 70 és egy 75 centis deszka lehúzónak

- 6 db 30 cm hosszú cövek

- szögek a zsaluzáshoz

ÖM-tipp

Mivel a téglák arányait úgy alakították ki, hogy a fal habarcshézagaival alkossanak tökéletes egységet, ezért itt a téglák közti fugák szélessége változó lesz. A lehető legegyenletesebben osszuk el a hézagokat.

Rétegrend

1. Cövek (a zsaluhoz szögezve)

2. Zsalukeret (egy szintben a környező tereppel)

3. Téglaszegély (a legszélső téglasor habarcsba fektetve, magassága megegyezik a zsaluéval)

4. Habarcs

5. Kiásott munkagödör (80 cm széles és 25 cm mély)

6. Kosárfonó minta

7. Kiegyenlítő homokágy (11 cm fektetési mélységet tesz lehetővé)

8. Homokágyazat (2 cm vastag)

9. Sóderréteg (3 cm vastag)

10. Zúzottkő alap (8 cm vastag)
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Országos hírnév és negyedmillió forint
A Stihl idén úgy döntött: hétköznapi felhasználói között keresi meg idei kampányarcait.


Kert-balkon
Így újítsuk fel a kerti bútort
A jó minőségű kerti bútoroknak nem kell szükségképpen drágáknak lenniük, pl. a barkácsáruházakban gyakran olcsón kapni egyszerű, mégis masszív összecsukható székeket és asztalokat. Ha pedig a festék lekopik róluk, a fémvázat és a deszkaelemeket egyszerűen fel tudjuk újítani.


Kert-balkon
Grillsütők
Számtalan változatban kaphatók kerti grillsütők, de a lakoma elkészítéséhez nem kell feltétlenül krómozott, csillogó-villogó berendezés: a földön rakott tűz fölé állított rostély éppúgy megteszi, mint a lábakon álló, guruló, állítható szerkezetek. Ha megvan a parazsunk, neki is láthatunk a sütésnek főzésnek. De micsodán?


Kert-balkon
Kemence a szabadban saját kezűleg
A nyári sütögetések idényének közeledtével érdemes megnézni S. Tóth József budaörsi olvasónk kerti kemencéjét, amelynek elkészítését is megírta nekünk. A bontott anyagok nagy arányának köszönhetően az egész szerkezet nem került többe kb. 15 000 forintnál.


Kert-balkon

Rusztikus kerti csap
Gép- és anyagújdonságok

Tavaszi nagytakarítás a kertben
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság