Diagonál burkolat a teraszlépcsőre

Kert-balkon

Diagonál burkolat a teraszlépcsőre

Szép, bár kétségtelenül nem a legkönnyebb feladatnak lát hozzá az, aki diagonálban, azaz átlósan készül leburkolni a teraszlépcsőjét. A cikkünkben bemutatott egyszerű fogásokkal azonban igencsak megkönnyíthetjük munkánkat, csak a sorrendet kell betartanunk hozzá.

A diagonálban lerakott burkolat még az egyszerűbb lapokból elkészítve is elegáns és szép felületet képez. Esetünkben a teraszhoz vezető betonlépcsőt burkoltuk le ezzel a módszerrel. A keskeny, hosszú lépcsőkön mindenképpen előbb szárazon vágjuk ki és illesszük össze a darabokat, a ragasztásnak csak ezután lássunk neki. A függőleges felületekkel kezdjük, készítsük el felülről lefelé az összes lépcsőfoknál, ezután következnek a vízszintes részek. Egy jó csempevágóra és flexibilis kültéri csemperagasztóra mindenképpen szükségünk lesz. A függőleges oldalakat ne rakjuk diagonálban, ugyanis ezek határozzák meg az átlós minták vonalát. A lerakás végeztével, a száradási idő után fugázzuk a lapok közeit, sőt, víztaszító felülettel is elláthatjuk az egészet.

Eszközök

- csempevágó

- vízmérték

- harapófogó

- sniccer

 

Így készül

1. Előbb rakjuk ki a függőleges oldalakat. Vízszintmérővel is ellenőrizzünk minden sort.

 

2. A saroklécet vágjuk le a lépcső szélességének megfelelően.

 

3. Mérjük ki az átló vonalának megfelelő csempeméreteket.

 

4. Vágjunk csempevágóval, a selejtes darabokat pedig tartsuk meg, még szükség lehet rájuk!

 

5. Rakjuk ki távtartókkal „szárazon” a lépcsőfokot és vízszintezzük is ki.

 

6. Flexibilis csemperagasztóval kenjük be a felületet kb. ujjnyi vastagon.

 

7. Nyomjuk a helyére a saroklécet, majd rá is tegyünk a ragasztóból.

 

8. Helyezzük el a lapokat ugyanúgy, ahogy „szárazon” kipróbáltuk.

 

ÖM-tipp

Néhány helyen nem elegendő a csempevágó egyenes vágása, ezeknél a bonyolult illesztéseknél csípőfogóval alakítsuk a csempét.

 

Végül pedig örüljünk a szép új lépcsőburkolatunknak.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Spa-hangulat a fürdőszobában
A fürdőszoba amellett, hogy a tisztálkodás helyszíne, mostanra a legkisebb lakásokban is a pihenésre, feltöltődésre szolgáló fontos térré vált. Annál is inkább, mert sokunknak ez szinte az egyetlen hely, ahol nyugodtan magunkra szánhatunk némi időt. Adjuk meg a módját!


Kert-balkon
Teljes körű teraszszépítés
A közelmúltban esedékessé vált Teleki Tiboréknál a 25 éve épült szászvári ház teraszának megszépítése.


Szerszám-anyag
Csodás parafa
A természetes anyagok közül a parafának van a legtöbb pozitív tulajdonsága, hő és hangszigetelésre is hasznosítható. Falat és padlózatot is remekül szigetelhetünk vele.


Kert-balkon
Legyen profi a szigetelésben!
Az időjárás szempontjából igen komoly terhelésnek vannak kitéve. Nyáron a tűző napon felforrósodnak akár 50 °C-ra is, ősszel jön az esővíz, télen a hó, és akár mínusz 15-20 °C-ra is lehűlhetnek. Ennek tartós elviselésére csak a helyesen használt, jó minőségű anyagokkal készült teraszok képesek. A Murexin teraszszigetelő rendszer ehhez nyújt hathatós segítséget.


Gép- és anyagújdonságok

Amit a burkolólapokról tudni kell
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság