hirdetésÍgy újítsuk fel a kerti bútort

Kert-balkon

Így újítsuk fel a kerti bútort

A jó minőségű kerti bútoroknak nem kell szükségképpen drágáknak lenniük, pl. a barkácsáruházakban gyakran olcsón kapni egyszerű, mégis masszív összecsukható székeket és asztalokat. Ha pedig a festék lekopik róluk, a fémvázat és a deszkaelemeket egyszerűen fel tudjuk újítani.

Mint minden kényelmetlen munka, a felújítás is fegyelmet igényel. Ha az előkészítő munkákat lelkiismeretesen végezzük el, a végén könnyebb dolgunk lesz. És persze az eredmény is mutatósabb, ha nem csapjuk össze a dolgot.

A bútor szétszedése

Mindenekelőtt minden egyes bútordarabot szét kell szednünk. A közönséges, összecsukható székeknél (és asztaloknál) elegendő, ha csak a deszkalapokat távolítjuk el. A csavarok meglazítása könnyebben megy, ha fúrócsavarozót használunk és előtte néhány csepp olajat viszünk fel rájuk vagy befújjuk őket csavarlazító szprével. A teljesen berozsdásodott csavarokon persze már csak a vasfűrész segít. Ezek helyett a későbbiekben célszerű új, időjárásálló csavarokat alkalmazni.

A váz lecsiszolása

A székek és asztalok vázának, de minden egyéb vastárgynak is tisztának kell lennie festés előtt: a régi festék maradványait el kell távolítani. A csiszolás fáradságos és időigényes, mert a vékony vázakon sok sarok és él van.

Ehhez jól használható a drótkefe és a csiszológép. A barkácsáruházban fúrógépbe befogható, különböző alakú és kivitelű dörzs- és csiszolófejeket is lehet kapni. A nagy felületek megmunkálására való csiszológépek a vékony fémvázak lecsiszolásánál nem sokat érnek.

Miután a lakkot eltávolítottuk, a munka nehezén is túl vagyunk, a továbbiakban már több örömünk telik benne. A szék- és asztalvázakat most egy vagy két alapozó réteggel kell bevonni.

A faanyag felújítása

A lecsavarozott deszkákat csiszoljuk le géppel vagy csiszolópapírral, majd vonjuk be alapozóval, végül pedig fessük vagy lakkozzuk. A lecsiszoláshoz vibrációs csiszológépet is alkalmazhatunk, ha a deszkáról makacs lakkmaradványokat kell eltávolítani, vagy a felület erősen elöregedett és repedezett.

Kezeletlen léceknél viszont elegendő, ha csiszolópapírral eltávolítjuk a természetes patinát, hogy a festék jobban tapadjon.

A felújítás arra is jó alkalom, hogy a korábbi műanyag ülőfelületek és támlák helyett fadeszkákat szereljünk fel. A megfelelő darabok lemérésénél és levágásánál a műanyag elemeket használhatjuk mintának. A rögzítőcsavarok furatait is a minta alapján kell kifúrni.

Ugyanígy a régi fadeszkákat is kicserélhetjük újakra, ha azok annyira elkorhadtak, hogy felújításukkal nem érdemes foglalkoznunk.

Az új, pl. tölgyfa deszkákat esetleg nem is kell befesteni. Természetes állapotukban is jól mutatnak, és festék nélkül is nagyon jól viselik az időjárás viszontagságait.

A luc- vagy erdeifenyő deszkákat azonban már csak a tartósság érdekében is festékréteggel kell ellátni. Ez az alapozás után lakk vagy lazúr lehet. Ha ezt az anyagot választjuk, telítéssel impregnált deszkákból is készíthetjük a kertben használt szék ülőfelületét vagy az asztal lapját.

Az esővíz elvezetése

Minden fafajta esetén fontos követelmény, hogy a deszkák között megfelelő távolság legyen, ami lehetővé teszi az esővíz gyors lefolyását. Tömör pallókból azonban összefüggő ülőfelületek vagy asztallapok is készíthetők. Ezeket hézagok nélkül kell összecsavarozni, nehogy az esővíz behatoljon a résekbe.

ÖM-tipp

Célszerű, ha a garnitúrából először csak egy bútordarabot veszünk kezelésbe. Ezen kitapasztalhatjuk, mennyire jól tapad még a régi lakkréteg, és rendben van-e az eredeti alapozás. Ennek alapján meg tudjuk becsülni az egész garnitúra felújításához szükséges ráfordításokat. Az ilyen munkák eleinte sokszor egyszerűbbnek néznek ki, mint amilyennek végül bizonyulnak. Egy „próbadarabon” a különböző színkombinációkat is kipróbálhatjuk.

A munka lépésről lépésre

1. A szék elég hervadt állapotban volt, mindenekelőtt lecsavaroztuk róla a deszkákat.

 

2. A második lépés az előző festékréteg maradványainak eltávolítása drótkefével.

 

3. Ezután következik a fémváz minél alaposabb lecsiszolása dörzspapírral.

 

4. A vázat végül fúrógépbe fogott drótkefével is érdemes lesmirglizni, eltávolítva a rozsdát.

 

5. A vázfelújítás utolsó lépése az alapozás és a festés.

 

6. A faanyag felújítása a régi festék eltávolításával kezdődik.

 

7. Ezután következik a faanyag – esetünkben a régi deszkák – alapozása.

 

8. Száradás után jöhet a színes – itt kék – fedőréteg felvitele.

 

9. Végül pedig szereljük vissza a deszkákat a fémvázra.

 

10. A megújult kerti bútorgarnitúrán kellemes a pihenés.

 

Hasonló munkálatokról bővebben például Peter Himmelhuber Kerti bútorok és díszítőelemek című könyvéből tájékozódhat, elérhetőség: www.cserkiado.hu

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Többfunkciós kerti pihenő
Saját kezűleg építette ezt a kerti pihenőt Tószegi László Arnóton – kezdve az alapozástól, burkolástól egészen a festésig.


Gyerkőc
Tanulóasztal két kisdiákra szabva
Két – egy hat- és egy tízéves – gyermek részére készült ez a tanulóasztal 18 mm-es táblásított borovi fenyőből. Méretei: 280×135×72 cm.


Ötletek
Kerti tó téglából
Nem minden kerti tónak kell akkorának lennie, hogy úszni lehessen benne. Aki kisebbet szeretne, annak itt bemutatunk egy téglából épített változatot.


Otthon-bútor
Tetőtéri szekrény készítése
Sokáig kihasználhatatlan volt Horváth Anikóék tetőtéri szobájának egyik sarka a tetősík alatt, amíg ki nem találták és meg nem építették a képeken látható beépített szekrényt, amelynek fő erénye a maximális anyagtakarékosság.
Otthon-bútor

Faburkolatú szoba
Kert-balkon

Kerti tároló


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság