hirdetésSzép és tértakarékos pad a fa köré

Kert-balkon

Szép és tértakarékos pad a fa köré

A barkácsáruházakban sokféle, különböző méretű és minőségű kerti padot kaphatunk. A kertünkben növő fa köré rakható, különleges körpadot azonban egyedül csak mi készíthetjük el, hiszen illeszkednie kell az adott fa méreteihez. Cserébe egyszerű a dolgunk.

Más méretezéssel kell ugyanis elkészítenünk a pad elemeit, ha öregebb, vastagabb törzsű fa köré szánjuk, mint ha fiatalabb, kisebb méretű fácska alatt szeretnénk ejtőzni. A garnitúra kialakítása ezenkívül az egyes elemek számától is függ – lehet három-, négy-, öt-, hat-, hét-, sőt akár nyolcelemű.

Az itt bemutatott megoldás hatszögű, ebben az esetben az egyes elemek 60 fokos szögben kapcsolódnak egymáshoz, így kapjuk meg a zárt, 360 fokos körbútort.

A méretezés attól is függ, hogy milyen faanyagunk van otthon, illetve milyen mellett döntünk: 2 vagy 2,5 – esetleg 3,2 centi vastag, és 10, 12, 15 vagy 20 centi széles fenyődeszka vagy más mellett. Az összeszereléshez csak csavarok kellenek majd.

Jó szolgálatot tehet egy – például csomagolópapírra rajzolt – sablon is.

Így készül

1. Először is készítsünk vázlatot: a kiindulás (a körpad belső mérete) a fa átmérője – például 50 centi keresztmetszetű fa esetén a pad belső átmérője legyen legalább 60 centis, hogy a fa és a pad közt még elég távolság maradjon.

2. A belső méretnek megfelelően határozzuk meg a bútor külső átmérőjét. Az ülőfelület szokásos mélysége 40 (esetleg 45) cm, így az itteni pad egymással szemben fekvő, párhuzamos élei közti távolság, azaz a bútor külső átmérője: 40 + 60 + 40 = 140 cm.

3. Az első ülőke-elemhez kézifűrészt ajánlunk, mert itt még nem a gyors munka a fontos, hanem az, hogy a darabok pontosan illeszkedjenek. A 60 fokos vágási vonalakhoz használjunk szögmérőt – a legegyszerűbb, ha beállítható gérvágónk van.

4. Ennél a körpadnál a legelső deszka külső élen mért hossza 70 cm. Mindkét oldalát vágjuk le 60 fokos szögben, majd tegyük két élére állított, 60 fokos szögbe állított deszkára, amelyekre az ülésdeszkákat csavarozzuk majd.

 

5. Következik a második ülésdeszka: hagyjunk némi távolságot az elsőtől, hogy az esővíz majd le tudjon folyni (a hézaghoz távtartónak használhatjuk a colstokot, vagy ha kicsit nagyobb távot akarunk hagyni, akkor a deszka egy darabját).

6. A második után, ugyanilyen módon jön a harmadik deszka: hosszát az ülésfelület szöge és a deszkák közti táv határozza meg. A képeinken látható egyszerű fenyődeszkák helyett persze használhatunk más, drágább faanyagot is.


7. Miután az első ülés minden deszkáját leszabtuk, megvan a „prototípus” a többi pad elemeit ennek alapján már gyorsan, sorozatban elkészít(tet)hetjük. A faárut a barkácsáruházakban is méretre vágathatjuk, de ferde vágást ritkán vállalnak.

8. Esetünkben az üléshez elég volt négy deszka. Mindaddig, míg nem csavaroztuk őket oda, lehetőségünk van szélesíteni. Rakjuk össze olyan helyen, ahol ráülve kipróbálhatjuk, hátha mégis a 45 centi széles, kényelmesebb változat mellett döntünk.

9. Ha a méret és a forma rendben van, rögzíthetjük a deszkákat. A csavarok helyét mindenképpen fúrjuk elő kicsit vékonyabb fúrószárral; ha ehhez van állványos fúrónk, a csavarozást alulról is végezhetjük, ekkor nem látszanak a csavarfejek.

10. Következik a pad lábainak méretezése és leszabása. Mérjük le egy kényelmes székünkön, milyen magasan van az ülőfelület: padok esetében ez általában 40 centi, de ha alacsonyabbak vagy magasabbak vagyunk, eltérhetünk ettől.

11. A padhoz az ülőfelületen kívül két rövidebb elülső és két hosszabb hátsó láb kell, a háttámlához egy (esetleg két) rövid deszkadarab, az elülső és hátsó lábakat összekötő két merevítődeszka, no meg a merevítőket összekötő keresztléc.


12. Mivel körpadról van szó, mindegy, hogy belülről kifelé tekerjük a csavarokat, vagy fordítva; a keresztlécet tartó csavarokat viszont géppel csak alulról tudjuk betekerni, úgy, hogy közben pillanatszorítóval odafogatjuk a két merevítőhöz.

13. A máshol használt csavarok itt kicsit rövidnek bizonyulhatnak, ebben az esetben a csavar fejével azonos vastagságú fúróval mélyítsük a lyukat, „süllyesszük” a csavart (ugyanígy járhatunk el az ülésdeszkák alulról rögzítésekor is).


14. Miután valamennyi pad-elemet összeállítottuk, smirglivel (vagy rezgő-, esetleg excentercsiszolóval) simítsuk le a fa felületét. A simára munkált vágott éleken nem csak az eső folyik le könnyebben: a csiszolás a festést is megkönnyíti.

15. Amennyiben barkácsáruházban vágattuk méretre az elemeket, és a ferde vágást nem vállalták, a többi öt pad-elem összeszerelése során az ülőke deszkáinak széleit felcsavarozás után vághatjuk – szúrófűrésszel – a legkönnyebben egyenesre.

16. Miután a második elemet is összeszereltük, tegyük mindkettőt próbaképpen a fa mellé úgy, ahogy majd állnak. Ha minden rendben van, szereljük össze a többi elemet, majd a hatot csavarozzuk egymáshoz a lábakon át – már a fa körül.

Az elkészült padot mindenképpen kenjük le több rétegnyi favédőszerrel, s utána tetszés szerint lazúrozhatjuk vagy festhetjük is.

Hasonló munkákról bővebben a Kerti bútorok és díszítőelemek című könyvben olvashatunk, amely a cser kiadónál vásárolható meg.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Öt éve töretlen az ingatlanfelújítási láz
Az elmúlt évek kormányzati intézkedései rendkívül nagy lendületet adtak az amúgy is növekvő építőanyag-kereskedelmi ágazatnak.Az Új Ház Centrum Trendriportja.


Ötletek
Egy hordó két új élete
Egy elhasználódott, kidobott hordóra sikerült szert tennie Biró Szilviának Ráckevén. Úgy döntött, két asztalt készít belőle: egyet a teraszra, egyet a nappaliba.


Gyerkőc
Karácsonyi dekoráció skandináv stílusban
Készíts skandináv karácsonyi dekorációt fából! A gyerekek bevonásával a dekoráció elkészítése vidám közös időtöltés egy hideg délutánon.


Hírek
Ma indul a Vivre.hu Black Friday akciója
Akár 90 százalék kedvezmény több tízezer termékre.


Ötletek

Az erdő asztala
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság