Készüljünk fel az őszi munkákra!

Kert-balkon

Készüljünk fel az őszi munkákra!

Az egyik legszebb évszakunk az ősz a hulló sárga, rozsdaszín leveleivel és pihentető kerti munkáival. Ez az időszak több kerti tennivalót hoz magával: az egyik legfelkapottabb a szőlőszüret, de ilyenkor kell elültetni az örökzöldeket és a kétnyári növényeket is.

A nyár vége, a vénasszonyok nyara és az ősz nagyon szép időszak a természetben. Még ki lehet ülni a teraszra, könnyű friss bort kortyolgatni esténként és csodálni a naplementét. Számos dolog vár a hobbikertészre a kertben, amire érdemes figyelni, amennyiben jövőre is szeretnénk élvezni a kertünket. Fontos tudni például, hogy augusztusban kell vetni a kétnyári virágok magját. A kétnyári növények a nyár végén kikelnek, megerősödnek, majd áttelelnek, de magokat csak a következő év nyarán érlelnek, így tavasszal biztosan kihajtanak.

Nagyon kedvelt ilyen növényünk az árvácska, amely fehértől a mélyvörösig és kéktől a sárgáig minden színben kapható és termeszthető. Ha a magot most vetjük el, akkor a palántákat ráérünk októberben is elültetni, így ősszel még gyönyörű elemei lesznek a kertünknek, hiszen az ősz folyamán nyitnak néhány virágot, a szabadban zavartalanul áttelelnek és tavasztól a nyár derekáig folyamatosan és nagyon dekoratívan virágoznak. Igen értékes kétnyári virág a százszorszép, a nefelejcs, a sárga viola és a holdviola is, érdemes ezeket is számításba vennünk a kert tervezésénél. A Fiskars mérnökei olyan szerszámokat terveztek, amelyek nem csak esztétikusak, de munkát is megkönnyítik, kis súlyukkal és ergonomikus kialakításukkal.

Egyik legfontosabb ősz eleji teendőnk, hogy élvezzük az egész év szorgos munkájának gyümölcsét. Vagyis együk, igyuk meg, amit megtermeltünk. Az alma és a körte ezidőtájt érik be, és még az előtt érdemes leszedni, mielőtt teljesen megérne, hogy hosszabb ideig eltartható legyen. Fontos, hogyha télre szedjük össze a gyümölcsöket, vagy akár pálinkát főzünk belőle, csak az egészséges darabokat rakjuk el, mert ami leesik a földre, az már gyakran károsodik, kártevők költöznek bele, így már nem áll el. A Fiskars gyümölcsszedő nyújtja erre a legjobb megoldást, mivel az ágvágó végére szerelve nem kell létrát használnunk és hajlonganunk. Az univerzális vagy a teleszkópos ágvágó hosszú nyelét és a gyümölcsszedőt kihasználva igazán élvezetté válik a gyümölcsszedés.

Szüreti bál!

A friss zöldségek és zamatos gyümölcsök idejét lassan felváltják az ősz ízei, a lekvár befőzését a birsalmasajt készítése, a dinnyefogyasztásét pedig a töksütés. Az augusztus vége, szeptember eleje a szüreti mulatságok időszaka. A szüreti szokások egyidősek a szőlő felfedezésével, azaz több mint 8000 évesek. Sok cég szervez ilyen mulatságokat, magánutakat is, de saját szőlőnket is ilyenkor kell leszüretelni, hogy elkezdődjön a bor érése. Az ilyen eseményeken is érdemes odafigyelni arra, hogy mivel és hogyan vágjuk le a fürtöket.

A Fiskars divatos metszőollói nagyon jó kiegészítői lehetnek ruházatunknak is. A szép vágásokhoz elengedhetetlen a jó eszköz, amivel nem rángatjuk meg az egész tőkét és a kezünket is kíméli. A metszés időigényes és fárasztó feladat, amely fájó kezeket eredményezhet, de az ergonomikus Fiskars metszőollók segítenek ezen. Amatőr és professzionális kertészek körében is igen népszerűek ezek az ollók, mivel jobb és balkezesek számára is találni megfelelő szerszámot, illetve a kiképzésük miatt a gyengébb marokkal rendelkezők is nagy erőt tudnak kifejteni a vágás során. Persze nem csak bornak jó a szőlő, hanem enni is jó. A csemegeszőlő folyamatosan érik ebben az időszakban, de a fürtöket csak akkor érdemes leszüretelni, amikor már valamennyi bogyó tökéletesen beérett, így lesz finom, zamatos étek az asztalon.

Örökzöldeket a kertbe!

Szeptember első napjaiban kell elültetni az örökzöldeket is. A helyüket nagyon gondosan kell megválasztani és megmunkálni. Nem szabad takarékoskodni a munkával, amikor a gödröt kell kiásni! Minél nagyobb az ültető gödör és minél jobb földdel töltjük azt meg, annál biztosabb a kis örökzöldünk jövője. Az elültetett fát vagy bokrot többször is alaposan meg kell öntözni. Persze az ásás se könnyű munka, de a Fiskars mérnökei erre is gondoltak. Megfigyelték az embereket munka közben és egy olyan ásót terveztek, ami jobban elosztja a terhelést a testen, így könnyebbé válik a munka. Ennek az eredménye lett az ErgoPlus™ ásó, amely géles tapintású markolatot kapott illetve az emelési szög minimalizálja a terhelést.

Az ősz a tisztítás évszaka is a kertben. Rendbe rakjuk a kertet, ápoljuk a növényeket és megritkítjuk a lombhullatókat. Cserjéket és fákat ültetünk, megmetsszük a gyümölcsfákat, a kiültetett virágokat meleg helyre tesszük, komposztálunk, ásunk, gereblyézünk, fát hasogatunk. Amikor szinte elvesznénk a sok teendő között, a legegyszerűbb, ha fogunk egy füzetet, amelyben pontról pontra lejegyezzük, melyik műveletet mikor végezzük el és milyen eszközökkel hajtsunk végre. Így megkönnyítjük a munkákat és rendszert vihetünk az őszi, kerti „nagytakarításunkba”!

A kerttel rendelkező embereknek, miközben gyönyörködnek az őszi színekben pompázó fakoronában, arra is gondolniuk kell, hogy hamarosan újabb feladat hárul rájuk kertjük szépségének és tisztaságának érdekében. Az ősz beköszöntével és a hőmérséklet csökkenésével a levelek is elkezdenek hullani. A levelek összeseprésében és összegyűjtésében támaszkodjunk a Fiskars nagyon ötletes négy az egyben gereblye-összeállítására. A könnyű alumínium nyélhez négy fajta fej – szárnyas gereblye, kicsi közepes és széles lombseprű – csatlakoztatható. A mindig felkészült kertész biztos rendelkezik ezzel a praktikus kerti szerszámmal!

Ha mindezzel megvagyunk, nem marad más hátra, mint hogy előre gondolkodva feltöltsük a fáskamrát és így teljesen felkészülve várjuk a hideg téli napokat. Ehhez használjuk a Fiskars „tomahawk” inspirálta hasítófejszéit, amelyek a nagy kihívást jelentő fahasogatást könnyű és egyszerű műveletté teszik férfiak és nők számára egyaránt. Az új generációs Fiskars X hasítófejszék feje kovácsolt finn szénacélból készült és a súrlódás csökkenése érdekében PTFE bevonatú. A gyakorlatilag törhetetlen Nyglass nyél és a fej egyensúlya tökéletes, a fej a nyéltől soha nem válik el. Egy ilyen fejsze hosszú évekig hasznos segítőtársa lehet egy kertésznek.

Miután minden feladatunkat elvégeztük, kertünk csodálatos és rendezett, akkor már csak két dolgunk van hátra! Sose feledkezzünk meg a kerti szerszámok és eszközök megtisztításáról és karbantartásáról, ehhez a Fiskars karbantartó készlete nagy segítséget nyújthat. Emellett pedig az összegyűjtött leveleket, gyomokat és ágacskákat rétegesen tegyük a komposztládába. Mivel minden kertben van hulladék, ezért a komposztkészítés egyszerű feladat és minden kertnek jó tesz a humusz tavasszal.

Élvezzük ki még a nyár utolsó pillanatait. Ne feledkezzünk el róla, hogy a jó kertésznek mindig akad dolga a kertben, de ez az időszak, amelyben kicsit szusszanhat és élvezheti kertjének gyümölcseit.

www.fiskars.hu

(Szponzorált cikk)
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Kerti kényelem
Nyáron a társasági élet, grillparti, kerti sütögetés helye a terasz, a kert, netán a balkon. A kényelmet pedig a megfelelő kerti bútor, asztal és székek biztosítják, de bármilyen anyagú vagy formájú kerti bútort válasszunk is, legfőbb szempont a kényelem mellett a tartósság.


Kert-balkon
Mindent vágó Fiskars olló
Itt a tavasz, és ezzel megkezdődött egy mozgalmas időszak a kertészek számára. Az egyik feladat a hosszú tél során elhalt gallyak eltávolítása.


csináld magad
Készíts traktorgumiból kerti tavat
A kerti tó igazi kuriózuma lehet kertünknek. Ha te is szeretnél egyet, akkor most adunk egy tippet: készítsd el gumiabroncsból!


Kert-balkon
Hordóbútor
Nagyapja régi hordóiból készítette ezt a kerti bútort Márfi Zoltán Rábapatyon.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság