Kerti tó építése egyszerűen

Kert-balkon

Kerti tó építése egyszerűen

Egyre több családi ház hátsó udvarában tűnik fel a szépen ápolt gyepszőnyeg közepén egy kisebb-nagyobb tavacska. Ez érthető is, hiszen pihentető érzés mellette ejtőzni, elkészítéséhez pedig nem kell túl sok pénz, idő és energia, csak el kell határoznunk magunkat.

A tó medrét kialakíthatjuk fóliából, leáshatunk egy előregyártott műanyag medencét, illetve lehetőségünk van betonmedencét is készíteni. Nagyvári Zoltánék Kesztölcön a fóliamedencés tó építése mellett döntöttek. A 4×4,5 m-es „házikerti tengerszem” legnagyobb mélysége 110 cm. Elkészítésének lépései a következők voltak:

1. A tóépítést tereprendezéssel– régi komposztáló eltakarítása, növények, gyökerek kiszedése – kezdték.

2. Vékony csíkban szórt liszttel kijelölték a tó helyét és formáját, ezen aztán menet közben még alakítottak.

3. Kiásták a medret, megtisztították a gyökerektől, majd belefektették a már előzőleg összehegesztett gumifóliát.

4. A fólia széleit néhány nagy kővel rögzítették, a meder aljába mosott kavicsot terítettek, majd elkezdték lassan feltölteni vízzel.

5. A sekély zónába finom sóder és agyag keveréke került, ebbe ültették a gyékényt és néhány más növényt – a hínárt és tavirózsát ültetőkosárban engedték le, kb. 80 cm mélyre.

6. A következő napokban kirakták nagy kövekkel a tó szélét, ágyásszegélyt ástak a tó és a gyep közé, a szegély pereméig feltöltötték kaviccsal. Pár nap múlva pedig néhány aranyhalat és egy vízforgatót tettek a tóba.

7. A későbbiekben megépítették a csobogót és a sziklakertet, no meg elhelyeztek néhány napelemes lámpát. A csobogó mögött is van fólia, a köveket pedig ragasztották.

8. És íme a kész mű, amely mellett élvezet a pihenés!
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Spa-hangulat a fürdőszobában
A fürdőszoba amellett, hogy a tisztálkodás helyszíne, mostanra a legkisebb lakásokban is a pihenésre, feltöltődésre szolgáló fontos térré vált. Annál is inkább, mert sokunknak ez szinte az egyetlen hely, ahol nyugodtan magunkra szánhatunk némi időt. Adjuk meg a módját!


Kert-balkon
Szökőkutak reneszánsza
Néhány éve még az egyszerű kerti tó számított újdonságnak, ma a benne elhelyezett szökőkút vagy vízesés az igazi látványosság. Ez nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem tavunk biológiai egyensúlyára is jó hatással van. Már a tó tervezésekor gondolni kell a kiegészítők helyére.


Ötletek
Ne hagyjuk, hogy eltűnjenek: így védhetjük meg a fecskéket
Az elmúlt években alaposan megcsappant a fecskeállomány Magyarországon. Hiányuk miatt a kártevő rovarok és szúnyogok is elszaporodtak. Épp ezért kell lépéseket tennünk védelmük érdekében.


Otthon-bútor
Ajtót a zuhanyra!
A zuhanyrózsa alatt eltöltött idő mindannyiunk számára kellemes élmény. A korszerű zuhanykabinok elterjedésével véglegesen lejárt a műanyag függönyök ideje.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság