Kocsibeálló kockakőből

Kert-balkon

Kocsibeálló kockakőből

A kockakő (köznapi nevén macskakő) burkolat több nemzedéket is kiszolgál, ráadásul az utcák mellett kerti behajtók burkolására is kiváló: terhelhető, kopásálló, saválló és nem érzékeny sem a nedvességre, sem a fagyra. A gránit kockakövek különösen szépek.

A teherbíró felület előfeltétele a megfelelő alapozás. Az ideális persze egy már magától összetömörödött, vízáteresztő anyagból álló alap lenne. Ilyen azonban ritkán fordul elő, ezért magunknak kell kialakítanunk a fogadóréteget. Először a humuszos termőréteget kell eltávolítanunk, mert a fagy következtében megduzzadna, és mindig felemelné a kőburkolatot, s így néhány év alatt egyenetlenné válhatna az egész felület. A teherhordó réteg kocsibehajtóknál ne legyen vékonyabb 40 cm-nél. Töltőanyagnak megfelelő a zúzott kő vagy a kavics. A kulékavics drágább, mint a bányakavics, de a fagyhatás kivédésére ez a megfelelő. A réteget alaposan össze kell tömöríteni. Ezt a műveletet legegyszerűbben lapvibrátorral végezhetjük, de a kézi döngölő is jó.

 
ÖM-tipp
Mivel a hasított gránit gyakran durva felületű és éles, a burkolást megfelelő méretű, nem túl merev anyagú kesztyűben végezzük.
 
Az anyagot tömegben (tonnára) rendelhetjük. A garázsbehajtóhoz tökéletesen megfelel a 8/10 vagy 9/11 cm-es méret. A 9/11 méretű kőből készült 1 m2-es burkolathoz nagyjából 95 darab szükséges. Ez a mennyiség 8/10-es kőnél kb. 100 darab. Ez a méret már elég nagy a terhek felvételéhez, de még elég kicsi ahhoz, hogy szép mintába lehessen rakni.
 
A kockaköveket a minőségi osztályokon túl három méretosztályba sorolják:
 
Mozaikkő
3/5 cm                    kb. 10m2/t
5/7 cm                    kb. 7,5 m2/t
6/8 cm                    kb. 6,6 m2/t
 
Kiskockakő
7/9 cm                    kb. 5,5 m2/t
8/10 cm                  kb. 5 m2/t
9/11 cm                  kb. 4,5 m2/t
 
Nagykockakő
13/15 cm                kb. 3,3 m2/t
15/17 cm                kb. 3 m2/t
17/21 cm                kb. 2,5 m2/t
 
A munka folyamata
 
1. Az alapozóréteg felett kizárólag zúzott követ alkalmazzunk kiegyenlítő rétegként. A zúzott kő különböző szemcseméretekben kapható. A kavicsrétegek alapos locsolása segíti a tömörödést: a nagyobb kavicsok közül a víz a finomabb, homokos részeket a mélyebben fekvő rétegekbe mossa.
2. Az ágyazathoz a 4/8 mm-es (azaz 4-8 mm-es szemcseméretű) zúzottkő a jó. Az összekapaszkodó, éles szemcsék miatt a kiegyenlítő réteg nem ülepedik és azonnal járható felületet ad. Kerüljük homok alkalmazását. A gömbölyű szemcsék terhelés (pl. az autó tömege) hatására elmozdulhatnak, instabillá téve a kövek felfekvését.
3. A kövek változó élhosszúságúak. A kockakő burkolat készítésénél nem kell a kiegyenlítő réteget simára lehúzni, mint a beton térköveknél, mert a szabálytalan forma és méret miatt úgyis minden kő alatt külön el kell igazítanunk a zúzottkő ágyazatot. A zúzott követ tehát szórjuk a felületre és durván rendezzük el gereblyével.
4. Ha lejtőt kívánunk burkolni, akkor mindig emelkedőnek felfelé haladjunk. A fektetési irány tehát a magasabban fekvő pont felé mutasson. A zúzottkő réteget is ennek megfelelően kell kialakítanunk. Fektetésnél minden kő az alatta elhelyezkedőnek támaszkodik majd, így a fugák a lehető legkisebbre tömörödnek.
5. A magasság kijelölésére minden oldalon feszítsünk ki zsinórokat, így jelölhetjük ki az irányt és a széleket is. A kitűzőzsinórokat annyira feszítsük meg, hogy ne lógjanak. Mindenképpen ellenőrizzük rendszeresen, hogy a zsinórok szabadon vannak-e és nem nyomja-e le őket egy kődarab.
6. Amennyiben jobbkezesek vagyunk, a munkához a köveket halmozzuk a bal oldalunkra. A fektetést ugyanis hátrafelé haladva végezzük. A folyamatos munkához meg kell szoknunk, hogy a kalapács mindig a jobb kezünkben maradjon és a követ csak a bal kezünkkel igazítsuk.
7. A sokféle fektetési mintából itt íves minta, ún. kétsoros átkötés készül: ehhez a felületet két egyforma széles sávra osztjuk, két negyed körívet készítve, amelyek középről, egy átlósan álló kockakő két merőleges oldaláról indulnak. Az ívek szélessége 50-70 cm közötti. Ezekkel a méretekkel 1-1,4 m széles utat kapunk.
8. Fektetésnél rendezgessük el a zúzott követ a kockakő alatt a kalapács hosszú oldalával, majd helyezzük el a kockakövet és kocogtassuk a helyére. Az újonnan lerakott darabnak síkban és kötésben kell lennie a többivel. A beállításnál segíthet egy faléc. Rakjuk a köveket olyan szorosan, ahogy csak tudjuk.
9. A kövek mérete a fektetési irányban, a szélek felé növekedjen. Ezen kívül van még egy fontos szabály: az út vagy autóbeálló minden szélén képezzünk „futósávot”, amely azonos méretű kövek egyszerű sorozata. A szélső sor mutatós és segít az ívek külső lezárásában.
10. Az íves sorokban a kövek fugái az ívek teteje felé kissé szétnyílnak. Kezdőknek érdemes a középen elhelyezett háromszögből indítani két kívánt görbületű ívet sablonként, és a hiányzó szegmenseket utólag kitölteni. A további sorokat pedig már a sablonívhez igazíthatják.
11. Következik a munka semmiképpen sem elhanyagolható szakasza: a kövek közötti réseket először nem homokkal, hanem zúzott kővel kell kitöltenünk. Az apró kövek jól beékelődnek a kockakövek közé és biztos tartást adnak az egyes daraboknak.
12. A köveket végül lapvibrátorral döngöljük le. Dolgozzunk keresztirányú sávokban. Többszöri célzott döngöléssel eltüntethetjük az egyenetlenségeket. Végül töltsük fel a fugákat homokkal. Az első napokban az egész felületet beboríthatjuk egy vékony réteggel, s azt rendszeresen átsöprögetve utántölthetjük a réseket.
 
 
(Forrás: Wilfried Multhammer: Természetes kő a ház körül és a lakásban című könyve (Cser Kiadó, 2009, 96 oldal, 3995 Ft, megrendelhető: 386-9019 vagy www.cserkiado.hu).

 
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Teremtsen otthont velünk!
Elegancia, kényelem, megbízhatóság, innováció, minőségi termékek, jó árak egy helyen. Ezt ígéri a 17. HAJDÚÉP és ENERGOexpo Szakkiállítás 2019. április 12-14 között. A helyszín változatlanul a Főnix Csarnok, ahol közel 60 kiállító várja az otthonuk megteremtésén, átalakításán munkálkodó kis-és nagycsaládosokat.


Hírek
Kocka alakú görögdinnyét termeszt egy magyar gazda
Kísérleti céllal kocka alakú görögdinnyét termeszt Hódmezővásárhelyen Pap Róbert.


Gép- és anyagújdonságok
Dagály Úszóaréna: a Hörmann szakértelem újabb mérföldköve
Majdnem 400 speciális ajtót épített be a Hörmann a Dagály Úszóaréna épületkomplexumába.


Gép- és anyagújdonságok
Felavatták a Terrán romániai gyárát
A Terrán a román piac még stabilabb építőipari szereplője kíván lenni.


Otthon-bútor

Diy adventi dekoráció


Gyerkőc

Pajkos póni


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság