hirdetésKültéri burkolás: legyen szép az erkély!

Kert-balkon

Kültéri burkolás: legyen szép az erkély!

A szép terasz és erkély nem csak a kertes családi házban élők privilégiuma. A társasházi lakástulajdonosoknak is jólesik a koraesti pihenés az erkélyen. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan burkoljuk szép, antik stílusúra erkélyünket, ráadásul úgy, hogy az eredeti burkolatot nem kell felverni.

 

 
Ragasztó-ABC
Minden burkolás esetén lényeges, hogy milyen anyagokkal dolgozunk. A kültéri járólapfektetés esetében roppant fontos, hogy jó minőségű, flexibilis, fagyálló ragasztót használjunk. Erre nem szabad a pénzt sajnálnunk. A flexibilis csemperagasztók kimagasló minőségűek, fagyállóak, vékonyágyas rétegben felhordhatóak. Különösen alkalmasak kül- és beltéren, nagy mechanikai és hőterhelésű (pl. padlófűtéses) felületekhez is. Jól használhatók normál építőipari aljzatokra, gipszkarton felületekre és csempét csempére történő ragasztáshoz is. Általában 25 kg-os zsákban kaphatók, egy négyzetméternyi felületre 4-5 kg felhasználása ajánlott. A fugázóanyag megválasztásánál is lebegjen a szemünk előtt, hogy drágábban általában tartósabbat kapunk. Választhatunk a por és a kinyomós (már bekevert, folyós) kiszerelés között. Ugyanazok a tulajdonságok érvényesek rá, mint a ragasztóra.
 
Fugázási 1x1
A fugázás megkezdése előtt győződjünk meg róla, hogy a fugázandó felület tökéletesen megkötött. A fugahézagnak száraznak, por-, zsír- és szennyeződésmentesnek kell lennie. A fugaport a vízzel fúrógépbe erősített keverőszárral, folyamatos keverés mellett keverjük csomómentesre, amit persze kézzel is megtehetünk. Jó kis testedzés lesz. Az elkészített masszát gumis simítóval kell elkennünk a felületen, a fuga-négyzethálóra átlós irányban. Ha nincs megfelelő eszközünk, egy kisebb spatula is megteszi.
 
Az anyag kellő meghúzása és tömítése után a burkolatot nedves szivaccsal vagy ruhával le kell tisztítanunk, majd nedvszívó ruhával szárazra törölnünk. A bekevert masszát 2 órán belül fel kell használnunk. A termékhez a feltüntetett víz mennyiségén kívül színezőanyagot vagy egyéb más anyagot házilag hozzáadni nem szabad. A munkavégzés ideje és a száradási idő alatt a felület és a levegő hőmérséklete nem lehet kevesebb +5 foknál és ez idő alatt csapadék se érje!
 
 
 
 
 
 
 
 
Így burkoljuk az erkélyt
A bekevert ragasztót a fogazott glettvassal egyenletesen hordjuk fel a felületre. Jól simítsuk el, jusson mindenhova, ellenkező esetben nem lesz vízszintben a lerakott lap.
Illesszük a helyükre a lapokat, ügyelve a megfelelő fugaméretre: ne legyen nagyobb 5 mm-nél (a legegyszerűbb két fugakeresztet beállítani a résbe). Végül kézzel vagy gumikalapáccsal kocogtassuk is bele a ragasztóba a lapot.
Minden lap lerakása után ellenőrizzük vízmértékkel, hogy szintben vannak-e a lapok, mert ilyenkor még lehet korrigálni, javítani. Később már ez igen sok pluszmunkával járna.
Minden lap sarkaihoz is illesszünk fugakeresztet. Ez fogja garantálni, hogy a lapok nem mozdulnak el száradás előtt és a fugák szélessége is pontos marad.
A padlóburkolás legnehezebb része a csövek, korlátlábak körülcsempézése. Az erkélyen a korlát lábának helyét kell kivágnunk a csempékből. Jelöljük be filccel a formát és méretet.
A jelölés után érdemes vonalzóval vagy derékszöggel megrajzolnunk a felesleges darabokat. Kicsit hagyjunk rá, hogy lazább, levegősebb legyen az illeszkedése.
A vágást csempevágó koronggal tegyük meg. Óvatos, kimért mozdulatokkal, mert egyetlen másodperc alatt túlszalad és dobhatjuk a kukába a lapot. A lap legyen rögzítve, mi pedig használjunk védőszemüveget és kesztyűt!
Ha szépen körbevágtuk a felesleges részt, ragadjunk fogót, és egy határozott mozdulattal törjük le. Ha maradt felesleg, azt már flexszel is le tudjuk csiszolni.
Próbáljuk helyére a lapot. A képen is látszik, hogy túl pontosan illeszkedik. Ilyenkor a flexszel még óvatosan csiszoljunk le 1-2 mm-t a kivágás oldalaiból.
Előfordulhat, hogy hosszában is vágnunk kell a lapokból. Vonalzóval húzzuk meg a vonalat, amely mentén vágni fogunk. Kétfelőll vágjuk: egyszer alulról, egyszer felülről.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a csempevágás során mindig használjunk védőfelszerelést, mert a lepattanó kisebb darabok bizony komoly sérüléseket tudnak okozni!
És végül: íme a kész munka! Várjuk ki a ragasztó előírt száradási idejét, és már csak fugázni kell.
 
ÖM-Tipp
Bambuszredőnyökkel mediterrán hangulatot is kölcsönözhetünk erkélyünknek, még a nyolcadik emeleten is! Ráadásul átlagos erkélynagyság esetén nem kerülnek többe 10 ezer forintnál. 
 
Szerszámszükséglet
- sarokcsiszoló (flex), csempevágó koronggal
- kőműveskanál
- fogazott glettvas
- spatula
- vízmérték
- vonalzó, ceruza
- műanyag vödör
- fugázószivacs
- fugakeresztekhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Faburkolat a teraszon
A kidobni vagy eltüzelni szánt anyagokból sokszor gyönyörű dolgokat lehet létrehozni, csak értő szem, jó ötletek és némi munka szükséges hozzá.


Kert-balkon
Terasz szigetelés és burkolás
A burkolási munkák közül sok szempontból az egyik legösszetettebb feladat a kültéri terasz burkolása, mert a tökéletes eredményhez nem csak azzal kell tisztában lenni, hogy mit kell megcsinálni, hanem azzal is, hogy mivel és hogyan. Mestertippek a Mapei-től!


Kert-balkon
Kényelmes terasz s. k.
Teraszt szerettek volna a ház mellé Kovács Istvánék Zagyvaszántón. István átgondolta, megtervezte, majd elkészítette.


Kert-balkon
Guruló asztalka, tároló és tálca egyben
Kis teraszukra készített olyan kisasztalt Berta-Gurubi Zsuzsanna, ami illik az erkély raklapbútoros stílusához, és jól használható a pihenésre, olvasásra, kávézásra szolgáló teraszon.
Gép- és anyagújdonságok

Öt tipp tavaszi teraszfrissítéshez


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság