hirdetésTerrakotta lapok fektetése

Kert-balkon

Terrakotta lapok fektetése

A terrakotta szó olaszul égetett földet jelent. Vonzerejét leginkább meleg, narancsvörös földszíne, természetes hatása adja. No meg az, hogy egyáltalán nem nehéz lerakni. Most megmutatjuk hat lépésben, hogyan burkolhatunk könnyedén és egyszerűen. Burkoljon velünk!
Az ilyen lapok valójában agyagból készülnek, s az égetés során bennrekedt légbuborékok kiváló hőtárolók. Emiatt a terrakotta a legmelegebb ?hidegburkolat?. Cserébe a levegőbuborékok miatt elég porózus az anyag, mindenképpen védőbevonatot kell tehát felvinnünk rá, és azt rendszeresen karban is kell tartanunk. A terrakotta hamar meg is kopik, de míg ez az egyik embernek leharcoltságnak tűnik, a másik számára csak fokozza a burkolat patináját.
 
Természetes megoldás
Széles ? többnyire 2 centis ? fugái miatt általában konyhákba kerül, de természetesen nappaliba is lerakható, ha a háziak kedvelik az öko-bio megoldásokat. Fürdőbe nem jó, mert megszívja magát vízzel, bár aki nagyon akarja oda, választhat mázas változatot (az akár kék vagy zöld színben is előfordulhat) és vigyen fel rá vízhatlan rétegeket. A terrakotta lapokból néha hatszögű és rombusz alakúak is kaphatók, a színátmenteket különböző agyagok keverésével és az égetési hőmérséklet változtatgatásával állítják elő.
 
Előkészületek
Az aljzat legyen teljesen sima és tiszta (ha kell, előzőleg vigyünk fel aljzatkiegyenlítőt). A helyiség alaprajzán előre tervezzük meg a burkolatkiosztást, és a ragasztás előtt szárazon rakjuk ki a felületet a lapokkal ? rövid ragasztószalag-darabokkal rögzíthetjük is őket egymáshoz ?, hogy tetszésünk szerint valók legyenek a színátmenetek (ha 2 centisnél kisebb fugát akarunk, használhatunk fugakereszteket, egyébként nem kell). A csorba lapokat válogassuk külön, ezeket használjuk majd a vágott elemekhez. Töröljük le a lapokról a port erősen kicsavart nedves ronggyal, majd ecsettel vigyünk fel rájuk egy réteg védőbevonatot. Felhordás után 30 perccel tiszta ronggyal itassuk fel a fölösleget, majd egy éjszakán át hagyjuk a lapokat száradni.
 
A burkolat rétegrendje
Terrakotta viaszpolitúr
Védőbevonat terrakotta padlóburkolathoz
Fugázóanyag
Védőbevonat terrakotta padlóburkolathoz
Terrakotta burkolólapok
Ragasztó terrakotta padlóburkolathoz
aljzatkiegyenlítő
Aljzatbeton
 
Karbantartás
Az új terrakotta padlót hat héten át hetente kenjük le felületkezelővel (a hagyományos a lenolaj- és viaszréteg, de ma már sok más könnyen felhordható anyag is kapható), majd hathetente egyszer. Söprűvel, porszívóval tisztíthatjuk ? ügyelve, nehogy megsértsük a felületet ?, a szennyeződéseket pedig öblítőszeres vízbe mártott nedves törlőronggyal távolíthatjuk el.

Előnye
- tartós
- vízhatlan (ha a védőbevonatot rendszeresen megújítjuk)
- más hidegburkolatoknál melegebb

Hátránya
- ahhoz, hogy vízhatlan maradjon, rendszeresen karban kell tartanunk

Ügyeljünk a biztonságra! Biztosítsuk a helyiség megfelelő szellőzését, viseljünk erős védőkesztyűt, vágáskor legyen rajtunk védőszemüveg, és nem árt a fülvédő meg a porvédő maszk sem.

 


 

 

1. Szabjuk le flexszel a szélső sorok vágott elemeit. A falak mentén hagyjunk legalább 3 mm-es fugahézagot. A csövek köré kerülő elemeket kartonpapír-sablon alapján, csempefúróval és sarokcsiszolóval alakítsuk ki. 2. Az ajtótól legtávolibb sarokban emeljünk fel 10 lapot (a munka során mindig ekkora felületet ragasztózzunk be egyszerre). Öntsünk ragasztót az aljzatra, s fogazott simítóval alakítsunk ki 6 mm vastag ragasztóréteget.

3. A faltól kezdjük el lerakni a lapokat, enyhén megforgatva őket, hogy jól belenyomódjanak a ragasztóba. Használjunk gumikalapácsot a levegőbuborékok eltávolításához, és folyamatosan ellenőrizzük a vízszintességet. 4. Ne lépjünk vagy térdeljünk a frissen lerakott lapokra. A kész burkolatot egy éjszakán át hagyjuk száradni, majd söpörjük fel, hengerrel vigyünk fel újabb réteg védőbevonatot és újabb éjszakán át hagyjuk száradni.

5. A fugázást a sarkokban kezdjük: a hézagokba öntött anyagot 60 fokban tartott fugasimítóval nyomkodjuk tömörré. A lapok felületét folyamatosan töröljük nedves szivaccsal, óvatosan, hogy ne szedjük ki a fugaanyagot. 6. Pálcával simítsuk le a fugák felületét és 3 órát hagyjuk száradni, majd mossuk le a maradványokat a felületről. Kinyomópisztollyal vigyünk vízhatlan tömítést a lapok és a fal, illetve szaniterberendezések csatlakozásai közé.Cikkünk Dennis Jeffries: Padlóburkolatok című könyve alapján íródott (Cser Kiadó, 144 oldal, keménytáblás, 3998 Ft, megrendelhető: 386-9019, vagy www.cserkiado.hu).
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Párásítók
A fűtési szezonban a lakás levegője túlzottan szárazzá válik, és ezen a szellőztetés sem segít. Párásítóval azonban könnyen pótolható a levegő páratartalma, és a megfelelő páratartalom hőérzetünkön is javít ? meg sem érezzük, ha 1?2 fokkal alacsonyabb a hőmérséklet. Nem csak az embereknek káros a száraz levegő, növényeink, de még fabútoraink is veszítenek víztartalmukból és száradásnak indulnak.


Gép- és anyagújdonságok
Úttörő láncfűrész-újdonság
Óriási itthon az érdeklődés a STIHL világújdonsága, a világ első elektronikus befecskendezésű motorfűrésze iránt.


Kert-balkon
Környezetkímélő jégolvasztók
Változatlanul nincs valóban jó megoldás a jégmentesítésre. Valamennyi módszernek, szernek van valamilyen nem kívánt mellékhatása, vagy gazdaságtalan a használata. Környezetvédelmi szempontból pedig a legjobb anyagokhoz lakossági kiszerelésben nehéz hozzájutni, de az elszánt kertbarátoknak adunk néhány tippet.


Gép- és anyagújdonságok
Lézeres segítség a festésben
Ha festésről, tapétázásról, gipszkartonozásról van szó, a munkát minden esetben helyszínfelméréssel kezdjük, amely során meghatározzuk a felületek nagyságát. Kipróbáltuk gyakorlatban a Bosch DLE 50 Professional lézeres távolságmérőt. Nézzük, mit tud!
Otthon-bútor

Egyedi kandalló
Gép- és anyagújdonságok

A télre készít fel a Praktiker


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság