Rugalmas burkolólapok

Kert-balkon

Rugalmas burkolólapok

A hazai barkácsáruházak többségében egy ideje kaphatók az ütésvédő, rugalmas burkolatok. Jó látni, hogy egyre több játszótér és sportpálya lesz biztonságosabb és használata családi környezetben is elterjed. A játszóterek esetében már kötelező.
Egybehangzó becslések szerint ma Magyarországon több mint 20 ezer játszótéren legalább 100 ezer játszóeszköz található. Ezek 95%-a nem felel meg a szabványban előírtaknak, ami annyit jelent, hogy konstrukciójában, anyagában, elhelyezésében, illetve az esésvédelem teljes hiányában fokozottan balesetveszélyes. A fakéreg-, homok- és gyöngykavics-megoldások egészségügyi szempontból (bakteriológiai szennyeződés), továbbá műszakilag és gazdaságilag nem egyenértékűek a gumilapok alkalmazásával. Ráadásul ezeknél az anyagoknál esős időben, az altalaj elkopása esetén az ütés-csillapító hatás lényegesen csökken, és a szennyeződések miatt a rendszeres csere is elengedhetetlen. Sportpályák esetén a gumiborítás az esések, húzódások okozta sérülések esélyét a minimálisra csökkentheti. A megfelelően kiválasztott, minősített gumi esésvédő lap 3 m esési magasságig biztosíthatja gyermekeink egészségének megőrzését.

Újrahasznosított gumi
A termékek egyik legfontosabb alapanyaga használt autó-gumiabroncsok újrafeldolgozásával készül. A rugalmas burkolólapok (például a Granuflex) természetes gumiőrletek és hántolmányok, műgumi granulátumok, valamint poliuretán kötőanyag különleges keverékéből készülnek. A lap felső rétegének megerősített anyagösszetétele a burkolat átlag feletti kopásállóságát biztosítja. A lapok teljes vastagságukban színezettek, felső széleik lekerekítettek, alsó felületük vízelvezető bordázatú. Kapható többféle méretű négyzetes lap, illetve piskóta formájú rugalmas gumitégla is, amellyel hasonlóan burkolhatunk, mint a megszokott kő térburkolókkal. Nemcsak játszóterek és sportpályák, hanem teraszok, kerti utak, medenceszegélyek és konditermeknél is bevált burkolóanyag. Kiváló hangszigetelése miatt burkolati aljzatként, rugalmassága révén pedig dilatációs lemezként is alkalmazható.
 
Nagyobb területek, sportpályák esetén az anyagot speciális géppel, egybefüggően, egyenletesen terítik az adott felületre. A színeket és formákat változtatva játékos elemek is kirakhatók a rugalmas burkolatokból. A kerti vagy játszótéri elemeket gyermekeink védelmében mindig alaposan rögzítsük.
 
Így rakjuk le
A burkolatok alépítménye beton, aszfalt vagy tömörített homokos kavics, illetve zúzottkő egyaránt lehet, a vízelvezetés irányában minimális lejtéssel. A négyzetlapok rögzítőtüskék segítségével korlátlanul egymáshoz illeszthetők, kötésbe rakhatók és bármikor felszedhetők. Esetleges hiba esetén elég egyetlen lapot cserélni. A ragasztás a lapok oldalai mentén történhet, kétkomponensű poliuretán ragasztóanyag, vagy acetát rendszerű szilikon-ragasztó (pl. Fugaszil B) alkalmazásával. Célszerű a burkolat körül beton sávalapot építeni, amely biztosítani fogja a lapok szétcsúszás elleni védelmét. Ügyeljünk a hőtágulásra is.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Utak és tévutak a tökéletes kerthez
Senki nem fog úgy hozzá egy ház építéséhez, hogy felhúz egy falat, mondván, ha nem jó ott, majd lebontjuk. A kertrendezést is az alapoknál kell kezdeni. Kevés, ha szép virágokat, vagy stílusos kerti bútort választunk.


Otthon-bútor
Mozaikolva szebb a fürdő
Nemrég újították fel a ház vizesblokkjait Szabó Józsefék, s a ház asszonya úgy döntött, csempemozaikból maga készít rájuk mintát. A végeredmény utánzásra méltó.


Otthon-bútor
Elkerülhetjük a gyakori kivitelezési hibákat
A tartós és szép burkolat titka, hogy a kiváló minőségű segédanyagokkal, ellenőrzött és előkészített alapfelületre, megfelelő bedolgozási körülmények között és megfelelő szaktudás mellett készüljön el. Szakembereink számos különböző építkezésen, építési helyszínen fordulnak meg.


Otthon-bútor
Hibátlan padló évek múltán is
Ön is olyan padlóburkolatra vágyik, amelynek csodájára járnak, és amivel garantáltan nem lesz problémája az elkövetkező években? Mitől függ, hogy sikerül-e megvalósítania álmát? Ennek nincs köze a szerencséhez vagy a véletlenhez, hanem konkrét tényeken alapul.


Otthon-bútor

Olvasónk készítette


Gép- és anyagújdonságok

Burkolás egyszer, mindörökre
Otthon-bútor

Burkolás télen


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság