A tartós és szép terasz titka

Kert-balkon

A tartós és szép terasz titka

Emberi tartózkodásra szánt épületeink tervezésénél szinte minden alkalommal felmerül a saját használatú épület belső terének, és a mindenki által használt környezet és külvilág összekapcsolásának igénye.
Ennek egyik legkézenfekvőbb módja a terasz, amely egyszerre biztosítja a nyitottságot, a belső és külső terek kapcsolatát. A teraszok kialakítása azonban számos szigetelési problémát is felvet, különös tekintettel arra, hogy a nyitott teraszok alatt akár fűtött belső teret is megálmodhat a tervezőmérnök.

Mi kerül a burkolat alá?
Burkolási munkák közül sok szempontból az egyik legösszetettebb feladat a kültéri terasz burkolása, mert a tökéletes eredményhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, hogy mit szeretnének megcsináltatni, hanem azzal is, hogy mivel.
Először is tisztázni néhány alapelvet, amit teraszok burkolásánál feltétlen be kell tartanunk. A legfontosabb, hogy az alapfelület kellően szilárd, száraz, portól és szennyeződéstől mentes legyen.
 
Vízszigetelés
Az alulról érkező nedvesség tipikus esete, amikor a talajban lévő pára átdiffundál a szigeteletlen aljzaton, és a burkolólap hátoldalán kicsapódik. Ezt úgynevezett alternatív szigetelés beépítésével lehet meggátolni. E célra a Mapei termékskálájából a kétkomponensű flexibilis, kenhető MAPELASTIC szigetelés a legalkalmasabb, amely a felülről esetleg átszivárgó csapadék továbbjutását is megakadályozza. A szigetelést a burkolás feltételeinek megfelelő aljzatra kell felhordani az előírások szerint, és - a bitumenes szigetelésekkel ellentétben - közvetlenül ragasztható rá a burkolat. Repedésáthidaló képessége 2 mm-es rétegvastagságban 1,2 mm, de a csatlakozó szerkezetekhez az élekben várható intenzívebb mozgások áthidalására érdemes beépíteni hajlaterősítő MAPEBAND szalagot. A MAPELASTIC a talaj sóinak felszivárgását is megakadályozza, amelyek egyébként tönkretehetik a ragasztó hidraulikus kötését.
 
Ragasztás
Kültéri teraszok burkolásához az európai szabványnak megfelelő flexibilis ragasztókat alkalmazhatunk. Ha flexibilis ragasztót használunk, akkor a fugázóanyagnak is flexibilisnek kell lennie, ugyanis a burkolólapok mérete a hőmérséklet hatására számottevően változik.
Fokozottabb terhelést jelent, ha ez a változás rövid idő alatt következik be. Például a nyári nagy melegben hirtelen jön egy zápor, és a burkolat hőmérsékletét 60-70 fokról akár 15-20 fokra is leviheti. Télen pedig naponta többször is lejátszódhat a fagyás-olvadás ciklusa, ezért a teraszon teljes fedettségű ragasztás szükséges. A hőtágulásból adódó mozgásokat a fagyálló ragasztóval rögzített burkolat nem képes elviselni ezért ilyenkor flexibilis ragasztókat kell használni pl: ADESILEX P9, ADESILEX P9 EXPRESS, KERAFLEX, ADESILEX P4, GRANIRAPID.
 
Fugázás
Következő lépés a felület kifugázása, melyhez szintén flexibilis ULTRACOLOR PLUS vagy KERACOLOR FF FLEX fugázóhabarcs ajánlható. Az ULTRACOLOR PLUS gyors kötésű fugázó, ami 2-20 mm fugaszélességig használható, 26 színben kapható. Vízlepergető és penészesedésgátló tulajdonsága miatt könnyen tisztítható. Az elkészített burkolaton 3 óra múlva már járni lehet! A KERACOLOR FF FLEX a kerámia-, terrakotta-, természetes kő és mozaikburkolatokon leggyakrabban előforduló, 2 - 6 mm közötti fugaszélességeknél alkalmazható. A fugázóhabarcs normál kötésidejű, 25 színben kapható. Ez az anyag szintén a vízlepergető, így igazán könnyen tisztán tartható.
 
Dilatáció
Kültéri teraszoknál alaprajzi elrendezésüktől, méretüktől függően 10-15 m2- ként dilatálni kell. Ez történhet dilatációs profil beépítésével, illetve úgy, hogy a hézagot rugalmas tömítőanyaggal, MAPESIL AC-vel töltjük ki.
 
További hasznos információt talál a www.fugazoanyag.hu honlapon, ahol megismerheti a Mapei által adott technológiai elvet, melynek betartása biztonságos és tartós megoldást biztosít a teraszok kivitelezési hibáinak kiküszöbölésére.
 
Mapei Kft.
2040. Budaörs, Sport u. 2.
06-40-462-734hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Szép kaspóban szebb a növény
Natúr kaspókat díszít mozaik technikával Tasnádi Bernadett.


Kert-balkon
A teraszburkolás mesterfogásai
Nem kis bosszúságot okoz, ha észrevesszük, hogy a közelmúltban burkolt teraszunk kerámiacsempéi táskásodnak, repedeznek, töredeznek, majd málladozni kezdenek a mélyebb rétegek is. Mit rontott el a ?mester?, vagy esetleg mi magunk mit vétettünk a burkolás során?


Gép- és anyagújdonságok
Színt a színhez!
A Baumit Baumacol segít a fugázó kiválasztásában.


Kert-balkon
Kültéri burkolás: legyen szép az erkély!
A szép terasz és erkély nem csak a kertes családi házban élők privilégiuma. A társasházi lakástulajdonosoknak is jólesik a koraesti pihenés az erkélyen. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan burkoljuk szép, antik stílusúra erkélyünket, ráadásul úgy, hogy az eredeti burkolatot nem kell felverni.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság