Praktikus tanácsok, ha garázskaput szeretnél

Kert-balkon

Praktikus tanácsok, ha garázskaput szeretnél

Garázskaput szeretnél? Elmondjuk milyen legyen, miből válogathatsz, és mely szempontokat érdemes tekintetbe venni.
A külcsín is fontos?
A szekcionált garázskapuk kazettás, bordázott, illetve sima kivitelben kaphatók. A kazetták a kapunak különleges külsőt kölcsönöznek. A bordázott kivitel kitűnően mutat atipikus megoldásoknál. Aki pedig a modern formák híve, bizonyára a sima felületű szekcionált kapukat választja.

A belbecs se maradjon el
A szekciók elkészítésénél használt alapanyagok határozzak meg a kapu kinézetét. A stabilitásról az acél gondoskodik. Az acélkapu a későbbiekben festék-, vagy polietilénfólia-bevonattal egészül ki. Az első esetben az acéllemezt egy különleges festékbevonattal látják el, amely a hagyományos festékeknél tízszer vastagabb. A második esetben a polietilénfóliát már a gyártásnál ráhelyezik az acéllemezekre. A harmadik lehetőség a fakompozit-borítás: a kapu így a fafelület kellemes látványát az acél ellenállóságával ötvözi.
architecture-1836070_1280.jpg
 
Válasszuk kedvenc színünket!
Az alapanyagoktól függően válogathatunk a különböző színek és árnyalatok között. A kapukat fehér alapszínben gyártják, majd amennyiben a vásárló úgy kívánja, lehetősége van az ún. RAL színskálából kiválasztani a neki leginkább tetsző árnyalatot. A fautánzat szintén különböző árnyalatokban kapható.
 
Mekkora a hőveszteség?
Érdemes elgondolkodni a szigetelés lehetőségein. Izoláció nélküli garázskapu a különálló garázsépületeknél jöhet szóba, viszont ha a garázs a ház részét képezi, a hőveszteség a garázson keresztül jelentős lehet. Csökkentésére, illetve kiküszöbölésére polisztirol vagy poliuretán réteget használhatunk. A polisztirolszigetelésű kapuknál az ár és a minőség megfelelő arányban találkozik. A szekciók külső oldala acéllemezből készül, mely polisztirol-szigetelésű, a hátlap pedig műanyag borítású. Mindez viszonylag alacsony gyártási költségek mellett készülő, pénztárcakímélő megoldás. A poliuretánszigetelésű kapuk mindkét oldalon acéllemezzel borítottak, tökéletes szigeteléssel rendelkeznek. Ez a megoldás kínálja a legjobb szigetelést, tehát a legkisebb hőveszteséget, viszont valamivel drágább.
 
Karc nélkül
Ha olyan garázskaput szeretnénk, amely a leginkább ellenáll a különböző külső környezeti behatásoknak, karcolásoknak, akkor a szemcsés felületkezelés a legmegfelelőbb. Az ilyen felülettel rendelkező kapuknál nem okoznak problémát az esőcseppek, a kisebb karcolások, rovarok és a por. Persze a sima felület mellett is dönthetünk.

Engedjük be a fényt!
Az ablak, a felső megvilágítás a garázskapu dísze. Amennyiben üvegezett szekciókat is szeretnénk, erre szintén többféle lehetőség akad. Többféle színből, formából választhatunk. Az üvegezett szekciók ugyancsak szigeteltek, illetve biztonsági meggondolásból akrilát üvegből készülnek. Például az Olymps Door egyes modelljeinél az érdeklődő saját ízlése szerint maga dönti el, hogy kapujában milyen formájú üvegezett szekciókat szeretne.

Minőség és utolérhetőség
Már csak egy tennivaló akad: a kapu felszerelése. A gyártok és forgalmazók sokaságából nem könnyű a legmegfelelőbbet kiválasztani. Fontos, hogy a szakember munkája ne az első lyuk kifúrásával kezdődjön, és ne érjen véget a kapu üzembe helyezésénél. Az előzetes konzultáció, valamint a későbbi tanácsadás is rendkívül fontos szempont. Olyan gyártót érdemes választani, aki az információs vonalán bármikor választ ad a felmerülő kérdésekre, a beszerelés előtt díjmentes konzultációt biztosít, illetve ügyfélre szabottan kínálja a legmegfelelőbb megoldást, valamint a szakszerű felszerelést is biztosítja. Nem elhanyagolható tényező a későbbi tanácsadás és szervízelés sem, minderre pedig csak olyan gyártónak van lehetősége, aki forgalmazók és szakemberek széles körével dolgozik együtt az ország egész területén.
 
A beépítés folyamata:
1. A szendvicsszerkezetű szekciós garázskapuk többsége acélból készül, a két lemez között pur-habbal izolált.
 
2. A vízszintes sínek és a motor a mennyezeten kap helyet; ha az túl magasan van, érdemes a motornak tartószerkezetet készíteni.
 
3. Amennyiben a mennyezeten ez nem megoldható, a vízszintes síneket az oldalfalakhoz kell rögzítenünk.
 
4. A következő lépés a görgőtartók és a pántok felerősítése az ekkor még különálló kapu-szelvényekre. 
 
5. Az oldalsó, állítható görgőtartók és pántok segítségével pontosan beállítható a kapu felfekvése az oldalsó gumitömítésekre.
 
6. A kaput a már vakolt és festett falra kell szerelnünk,különben egváltozhat a kapu rendelkezésére álló terület. 
 
7. Az oldalfal a nyílás melletti fal, illetve annak burkolata. Ez a rész szolgál a sínek elhelyezésére, minimális szélessége 110 mm.
 
8. A kapu az oldalfalakon rögzített görgőkben mozog, amelyek úgy vannak kialakítva, hogy a kapu tökéletes működését elősegítsék.
 
 
 
9 A Tox olyan rendszer, amely lehetővé teszi a főbb szerkezetek hegesztés és forrasztás nélküli összeillesztését.
 
10. Fontos, hogy a rugók felülete horganyzott legyen, így ellenállnak a rozsdásodással szemben.
 
ÖM-tipp
A sínek függőlegesen az oldalfalon, vízszintesen pedig ? ideális esetben ? a mennyezeten kapnak helyet. Mivel ez a konstrukció viseli mozgatáskor illetve a nyitott állapotban levő kapu teljes súlyát, nagyon fontos a tartófalak minősége.
 
A garázs építésénél, átépítésénél mindenképp érdemes figyelembe venni a gyártó által javasolt szempontokat. A garázskapu választásának kezdeti stádiumában a képzett szakemberek díjmentesen adnak tanácsot mind a kapu, mind a mozgató motor típusával kapcsolatban.
 
Fontos, hogy a kapu alatti talaj véglegesen elkészített, vízszintes legyen, hogy a kapu a talajjal minden esetben érintkezzen. A szigetelőgumi alatti esetleges egyenetlenségek hőveszteséget okozhatnak, és a kapu alatt így a víz is befolyhat.
 
fotó: pixabayhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Strapabíró padlóbevonat
Poros, piszkos a garázs vagy pince padlója? A Sikafloor 2530 W-vel minden problémát megoldhat. A kiváló minőségű bevonattal könnyen tisztíthatóvá válhat a padló. Nem lesz többé, ragacsos, poros, piszkos, még a pince is csillogni fog. Egyszerűbb, mint a festés.


Gép- és anyagújdonságok
Epoxi padló, az öntött burkolat
Padlóburkolatnak általában kerámialapot, laminált padlót vagy parkettát választunk, de akadnak ennél sokkal izgalmasabb, egyedi dekorációra is alkalmas padlóbevonatok is. Például az öntött epoxi padló, amelyet eddig csak ipari célokra alkalmaztak.


Gyerkőc
Diy játékgarázs
Fiuk közelgő születésnapjára keresett szép játékgarázst Naudé Philip és felesége. Csakhogy sehol nem talált olyat, ami tetszett volna: a boltokban csupa csúf, műanyag garázs volt csak kapható.


Szerszám-anyag
A garázskapu az internetre költözik
A Hörmann új rendszerével okostelefonunk válik a garázs- és kertkapu, valamint a bejárati ajtó és a kültéri világítás távirányítójává.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság