Így tartsd karban szerszámaidat

Kert-balkon

Így tartsd karban szerszámaidat

A tavaszi kerti munkálatok előtt ajánlott seregszemlét tartani sufniban. Érdemes leellenőrizni kerti szerszámok állapotát, hogy ne később érjen meglepetés. Íme a tennivalók!

Tisztítás, ápolás

Első lépésben a szerszámok fanyelét pucold le. Szabadítsd meg a sártól, piszoktól. Ezt a legkönnyebben mosószeres vízzel teheted meg és ez az ajánlott módszer is. Száradás után finom csiszolópapírral csiszold át, hogy szálkamentes és sima legyen a felülete, így később nem okozhat apróbb és nagyobb sérüléseket a vele való munka. Végül nem árt a nyélnek egy kis olaj sem, jót tesz a fának. A kerti szerszámokat ajánlott egy motorolaj és homok keverékével teli edényben tárolni, így nem fognak rozsdásodni és hosszabb élettartalmúak lesznek. Ha teheted a kerti kéziszerszámokat (kapa, ásó, lapát, gereblye stb.) használat után minden esetben tisztítsd meg. A szerszámok formai elváltozásait kalapálással javítsd ki. A kicsorbult, tompa éleket köszörüléssel igazítsd ki, majd lapos reszelővel élezd meg.

gardening-tools-1478547_1280.jpg

Soha ne hagyd a kertben szerszámokat, mindig gondosan zárd el őket. Ezzel biztonságosabbá is teheted otthonunkat. A betörők ugyanis gyakran használják azokat a kerti eszközöket a házba való bejutásra, amelyeket a kertben találnak.

A fűrészek vágófelületét a munka befejezése után olajos ronggyal töröld át, a rozsdát pedig finom csiszolóvászonnal tüntesd el. Ha a fűrészlap ragacsos marad a munka után, akkor terpentinnel dörzsöld át. A tompa fogakat pedig reszelővel élezd meg.
 
A rozsda eltávolítása

Ha berozsdásodtak szerszámok, drótkefével vagy elektromos fúrófejére szerelt csiszolóval könnyedén megtisztíthatod a korrodálódott felületeket.

Vágóeszközök

A vágószerszámokat, mint például a metszőollót és pengéjét hypós vízzel mosd le. Ha életlenné válik a szerszám, fenőkővel élezd meg. Ha kilazultak, illetve megszorultak a vágószárak, a szorítócsavarokat állítsd be lazítással vagy meghúzással. A szerszám fémrészeit kend be olajjal, és kinyitva tedd száraz helyre.

autumn-2759887_1280.jpg

A kisebb munkákhoz metszőollót, ágvágót használj, a nagyobb munkálatoknál, mint például a sövények vágásához pedig sövénynyírót. A bokrokhoz, cserjékhez és a nehezen elérhető faágakhoz hosszú nyelű ágvágót használj.

fotó: pexels, pixabay
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
2018 legjobbjai
Az Ötlet Mozaik idei Építési bajnokságának eredményhirdetése.


Gép- és anyagújdonságok
Okos zöld iroda
A magánházakban élők is tanulhatnak a Schneider Electric új, energiatakarékos irodai megoldásaiból.


Otthon-bútor
Extra lépcsőborítások
A lépcső egyedivé és hangulatossá teszi lakóterünket. Mit tegyünk, hogy otthonunk dísze legyen? Íme néhány ötletes és újszerű megoldás.


Gép- és anyagújdonságok
Környezetbarát, olcsó klimatizálás
A növekvő átlaghőmérséklet következtében élénkülő kereslet várható a klímapiacon. Válaszul jelentősen növelné értékesítését a Panasonic.
Gép- és anyagújdonságok

Javuló hő- és hangszigetelés


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság