Kényeztető kádak

Kert-balkon

Kényeztető kádak

A fürdőszoba ma már nem egyszerűen a tisztálkodás helyszíne, inkább a felüdülés színtere. A fürdőtér ? korábbi mellékhelyiség szerepéből kinőve ?, mindennapjaink legszemélyesebb terévé vált. Főszereplője pedig kétségkívül a kád. Lássuk, milyen újdonságokat kínálnak a gyártók.


Minden fürdőszoba egy kicsit más. Ahhoz, hogy megtaláljuk az esztétikai és funkcionális elképzeléseinknek leginkább megfelelő kádat, alaposan nézzünk körül a piacon. A legfontosabb szempont a helyiség mérete és a nyílászárók elhelyezkedése. A pontos adatok ismeretében dönthetünk a kád formájáról: egyenes, sarok-, aszimmetrikus sarok-, kétszemélyes, sőt teljesen kör alakú kádakat is készítenek. Az anyaga sem mellékes: lehet akril, zománcozott acél vagy öntött vas. A beépítés módja ? süllyesztett vagy emelt ? is lényeges lehet. Választásunkat jórészt csak a saját igényeink, elvárásaink és anyagi lehetőségeink befolyásolhatják. A többség emellett már a környezetvédelmi, és a víztakarékossági szempontokat is figyelembe veszi.

Akril kádak

A modern fürdőszobák egyik leggyakrabban használt anyaga az akril. A kádakon kívül, zuhanykabinok, hidromasszázs termékek is készülnek akrilból. A szaniter-akril olyan különleges, hőre lágyuló műanyag, amelynek jellemző tulajdonsága a jó alakíthatóság, illetve az, hogy fehér színét megőrzi, soha nem sárgul meg, s szinte korlátlan az élettartama. Ezeket a kádakat általában egy lapból ?húzzák?, majd az alsó részére egy üvegszál erősítésű réteg kerül, amely jelentősen növeli a kád szilárdságát. Egy szaniter-akrilból készült kád harmadakkora súlyú, mint az ugyanakkora zománckád. Elsősorban a hatalmas forma- és méretválasztékban különbözik a lemezkádaktól. Az akril anyag jól polírozható, ezáltal kisebb sérüléseket is ki lehet javítani rajtuk, ugyanakkor a korrodálástól sem kell tartani. Egy akril kádnak lényegesen nagyobb a komfortérzete, melegebb hatású az anyag, és a víz hőmérsékletét is tovább tartja. A teljes anyagukban akril kádak mellett léteznek ABS-akrilból készült termékek is. Az ABS-akril technológia abban különbözik, hogy itt csak a lemez felső része tiszta akril (néhány tized mm), a többi ABS, ami másfajta műanyag. Az akril és ABS-akril kádak legáltalánosabb anyagvastagsága 3-4 mm között van, de kapható ettől vékonyabb és vastagabb lemezből készített kád is.

Acélkádak

Az acélkádak alapanyaga acéllemez, amelyet a megfelelő mélyhúzásos technológiával egy darabból történő formai kialakítás után magas hőfokon zománcoznak. Ezáltal egy új anyag keletkezik, az üvegzománcozott acél. A zománcbevonat adja a kád színét, koptató rétegét és az acéllemez védelmét. A jó minőségű zománcozás simasága, felületi egyenletessége folytán könnyebben tisztán tartható, és csökkenti a baktériumok megtelepedésének lehetőségét is.

Örökifjú zománc

Az agresszívebb vegyszerek, savak, lúgok viszont megmarhatják a felületet, ami általában a zománc mattulását okozhatja. A jó minőségű zománc rendkívül ellenálló az öregedéssel szemben. A lemezkádakat több vastagságban készítik, az olcsóbb, nagy tömegben előállított termékeknél az 1,6 mm vastagság


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
A fürdő felújítva jó!
Régi építésű családi házban lakik Süle Gabriella Budapesten. Amikor a ház épült, közkedvelt volt a mennyezetre lambériát rakni. De ez régen volt.


Gép- és anyagújdonságok
Környezetkímélő spórolás a fürdőszobában
Az Ikea június 20-ig minden 50 ezer Ft értéket meghaladó fürdőszobabútor vásárlásakor ingyenes összeszerelést ad ajándékba. Cikkünkben spórolási tippjeiket közöljük.


Ötletek
Az őszi-téli penészesedés kivédhető!
Az ősz és tél kedves a penész megjelenésének. Nem kell azonban belenyugodnunk, van megoldás!


Otthon-bútor
Fürdőszobadesign: ívelt falak
A modern térkialakítás kedveli az ívelt formákat. Ebben jelentős szerepe van az újabb és újabb építőanyagoknak; ilyen a víz- és hőszigetelt, könnyen beépíthető és burkolható wedi építőlemez-család is.


Otthon-bútor

Álomfürdő s. k.
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság