hirdetésHintaszarvas

Gyerkőc

Hintaszarvas

Néha elég egyetlen apró, de fantáziadús extra, és a szép, de mindennapos tárgy helyett ötletes és vidám darab születik. Például hintaló helyett hintaszarvas.

Először a keresztlányának készített hintalovat Jónás Anita (Tiszaújváros), amely nagy sikert aratott. Anita barátnője célzott rá, hogy ha majd ideje engedi, az ő kislányának is készíthetne egyet. Mivel szeret barkácsolni, örömmel tett eleget a kérésnek, és a prototípushoz képes némi változtatással, finomítással megszületett a hintaszarvas, amit a kicsi lány az egyéves születésnapjára kapott meg.

Kivágás, összeerősítés

Anita a fenyődeszkákra sablon segítségével felrajzolta a hintaszarvas elemeit, majd dekopírfűrésszel kivágta őket. A durva, egyenetlen éleket előbb ráspollyal, majd 120-as dörzspapírral csiszolta le.

Ezután a szarvas fejét kellett összecsapolni a két különálló deszkából. Ehhez 2 db 8-as fatiplit, faipari ragasztót és 2 db pillanatszorítót használt. A biztos kötés érdekében 24 órát hagyta száradni a kötést. Miután megszáradt, kivágta az agancs helyét, és a díszt facsavarral rögzítette a fejhez.

Az ülőrésznél középről ki kellett vágni a nyakrész vastagságát, hogy szépen egymásba illeszkedjenek. Anita ezután a két hátsó lábat is rögzítette 4 db 4×6-os facsavarral. Mikor ezzel készen lett, jöhetett a hintarész összefogatása 8 db 4×6-os facsavarral.

Ezután csavarozta a szarvas testét a hintarészhez. A fogantyú és a lábtartó helyét 22-es fafúrószárral fúrta ki, majd faragasztóval illesztette bele a méretre vágott és lekerekített seprűnyelet.

Utolsó simítások

Már csak a festés volt hátra, Annie Sloan Chalk Paint Old White festékét hordta fel két rétegben, kivárva közte a száradási időt. Végül pedig lewaxolta, hogy tartós és lemosható legyen a felület.

 

Anyagszükséglet

- 2 cm vastag, 17 cm széles fenyődeszka

- seprűnyél

- fatipli

- Visifix D2 faipari ragasztó

- 4×6-os facsavarok

- Annie Sloan Chalk Paint festék

- Annie Sloan Wax

Szerszámszükséglet

- dekopírfűrész

- pillanatszorító

- ráspoly

- 120-as szemcseméretű csiszolóvászon

- ecset

Lépésről lépésre

 

1. Az első lépés a hintaszarvas fejének, nyakának és mellső lábának kirajzolása volt.

 

2. A két kivágott hintatalpat egymásra téve tudjuk pontosan egyformára alakítani.

 

3. Minden elem éleit csiszoljuk tompára, majd jön a két talp összekötése távtartókkal.

 

4. A fejet és agancsot a ragasztó megszáradásig segédlécek és pillanatszorítók rögzítették.

 

5. Az ülőke és a hátsó lábak felerősítése után a lábtartó és a fogantyú is felkerült a szarvasra.

 

6. Végül az ülőke végére felkerült a háttámla és jöhetett a festés, valamint viaszozás.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gyerkőc
Székek szuperhősöknek
A tanulás is jobban megy, ha a gyerek tudja, hogy szuperképessége van hozzá. Ajándékozzunk neki önbizalmat!


Gyerkőc
3 alapszabály gyerekszoba berendezéséhez testvérek számára
Az egy szobában élő testvérek állítólag szorosabb kapcsolatban állnak egymással, mivel toleranciát és kompromisszumot tanulnak ezáltal. De hogyan alakíthatjuk ki a közös életteret számukra úgy, hogy abban mindannyiuk elégedett legyen?


Gyerkőc
Falra akasztható gyerekcipő-tároló
Ősszel-télen a csizmák és hótaposók, tavasszal-nyáron pedig a szandálok és félcipők „lakják be” az előszobát – mindig helyhiánnyal küzdünk, főleg ami a gyerek lábbelijeit illeti. 


Gyerkőc
Trónszék szülinapra: a gyerek a király!
Ezzel a fantáziadús trónszékkel igazi királysággá változtathatjuk a gyerekszobát. Díszíthetjük a trónt a békakirállyal vagy tigrisekkel, illetve gyermekünk bármilyen más kedvencével. Az alábbi szerelési leírás 19 mm vastag MDF farostlemezből készült székre vonatkozik.
Fizessen elő a magazinra

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.

ötletmozaik.hu © 2019

minden jog fenntartva
csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság