hirdetésHintaszarvas

Gyerkőc

Hintaszarvas

Néha elég egyetlen apró, de fantáziadús extra, és a szép, de mindennapos tárgy helyett ötletes és vidám darab születik. Például hintaló helyett hintaszarvas.

Először a keresztlányának készített hintalovat Jónás Anita, amely nagy sikert aratott. Anita barátnője célzott rá, hogy ha majd ideje engedi, az ő kislányának is készíthetne egyet. Mivel szeret barkácsolni, örömmel tett eleget a kérésnek, és a prototípushoz képes némi változtatással, finomítással megszületett a hintaszarvas, amit a kicsi lány az egyéves születésnapjára kapott meg.

Kivágás, összeerősítés

Anita a fenyődeszkákra sablon segítségével felrajzolta a hintaszarvas elemeit, majd dekopírfűrésszel kivágta őket. A durva, egyenetlen éleket előbb ráspollyal, majd 120-as dörzspapírral csiszolta le.

Ezután a szarvas fejét kellett összecsapolni a két különálló deszkából. Ehhez 2 db 8-as fatiplit, faipari ragasztót és 2 db pillanatszorítót használt. A biztos kötés érdekében 24 órát hagyta száradni a kötést. Miután megszáradt, kivágta az agancs helyét, és a díszt facsavarral rögzítette a fejhez.

Az ülőrésznél középről ki kellett vágni a nyakrész vastagságát, hogy szépen egymásba illeszkedjenek. Anita ezután a két hátsó lábat is rögzítette 4 db 4×6-os facsavarral. Mikor ezzel készen lett, jöhetett a hintarész összefogatása 8 db 4×6-os facsavarral.

Ezután csavarozta a szarvas testét a hintarészhez. A fogantyú és a lábtartó helyét 22-es fafúrószárral fúrta ki, majd faragasztóval illesztette bele a méretre vágott és lekerekített seprűnyelet.

Utolsó simítások

Már csak a festés volt hátra, Annie Sloan Chalk Paint Old White festékét hordta fel két rétegben, kivárva közte a száradási időt. Végül pedig lewaxolta, hogy tartós és lemosható legyen a felület.

 

Anyagszükséglet

 • 2 cm vastag, 17 cm széles fenyődeszka • seprűnyél • fatipli • Visifix D2 faipari ragasztó • 4×6-os facsavarok • Annie Sloan Chalk Paint festék • Annie Sloan Wax

Szerszámszükséglet

 • dekopírfűrész • pillanatszorító • ráspoly • 120-as szemcseméretű csiszolóvászon • ecset

Lépésről lépésre

 

1. Az első lépés a hintaszarvas fejének, nyakának és mellső lábának kirajzolása volt.

 

2. A két kivágott hintatalpat egymásra téve tudjuk pontosan egyformára alakítani.

 

3. Minden elem éleit csiszoljuk tompára, majd jön a két talp összekötése távtartókkal.

 

4. A fejet és agancsot a ragasztó megszáradásig segédlécek és pillanatszorítók rögzítették.

 

5. Az ülőke és a hátsó lábak felerősítése után a lábtartó és a fogantyú is felkerült a szarvasra.

 

6. Végül az ülőke végére felkerült a háttámla és jöhetett a festés, valamint viaszozás.

EZT IS Ajánljuk
Gyerkőc
Futóbiciklik az unokáknak
Túl drágának találta az üzletben kapható futóbicikliket Kecskés György Kecskeméten, készített hát unokáinak néhányat saját kezűleg.


Gyerkőc
Játékkonyha gyerekeknek
Szép, alaposan kidolgozott, mégis olcsó mini játékkonyhát készített Bordán Róbert András Debrecenben.


Gyerkőc
Hintaló készítése
Sógornője kislányának készítette ezt a hintalovat Scheib László Halásziban.


Gyerkőc
Hamarosan itt a Mikulás!
Nálad miben érkezik a Mikulás ajándéka a gyerkőcnek?


Gyerkőc

Csónakágy
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság