Kerti bográcsozó építése lépésről lépésre

csináld magad

Kerti bográcsozó építése lépésről lépésre

Nyáron nincs is jobb egy remek hangulatú, kerti bográcsozásnál! A kinti főzőcskézés megoldható háromlábú állványon is, de azért a téglából épített változat az igazi. Dr. Tóth Csaba, Mihályházáról megmutatta nekünk, ő hogyan készítette!

bogracsozo1.jpg

Először lemérték, mennyi hely, hány tégla kell a bográcsozóhoz és mekkora falvastagság. Ehhez egyszerűen lerakták a felnit a tervezett helyére és körbepakolták téglákkal. Ezután 50 cm mély alapot ástak. Mivel ez a fagyhatár fölött van, a beton és az építési törmelék rétegei alá zúzott követ és kőtörmeléket terítettek, hogy elvezesse a vizet, erre került az alap.

bogracsozo2.jpg

Az alap, amely beton és nagyobb törmelék elegye, a talajszint felett 20 cm magasságig folytatódik, amolyan lábazatként. A tetejét elsimították, majd kötni hagyták.

bogracsozo3.jpg

Két hét múlva jött a falazás. Előbb csíkokra vágtak egy kartondobozt, és körbetekerték velük a felnit. A később eltávolítandó karton vastagsága biztosítja majd a tágulási hézagot.

bogracsozo4.jpg

Az alap fektettek egy sor téglát, e réteg közepére tették a becsomagolt felnit, de közvetlenül alá még egy téglát tettek – így biztosítva a hamu kihullásához szükséges magasságot.

bogracsozo5.jpg

A tűztér körüli téglákat és a hézagolást tűzálló, a külsőbb téglákat hagyományos habarccsal rögzítették. A legfelső téglasor tetejére szintén tűzálló habarcskeverék került, elsimítva.

bogracsozo6.jpg

Kialakítottak egy hamuzónyílást is, hogy ne kelljen minden alkalommal kivenni a felnit, ha ki akarják takarítani a bográcsozót, illetve jobb huzatot is biztosítson a tűztérnek.

bogracsozo7.jpg

A felnit kiemelték, a tűztér belsejében tűzálló habarcs és vízüveg keverékével kijavították az emelésként betett tégla helyét. A teljes száradás után került kifúrt helyére a bográcstartó cső.

bogracsozo8.jpg
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Így lehet saját készítésű kerti zuhanyzód
Egy kerti zuhanyzó jó szolgálatot tehet nyáron a nagy hőségben. Jól eshet aláállni egy-egy izzasztó kerti munka után, de a család legkisebb tagjai is örömmel pancsolhatnak alatta. Egy nagyobb hordó felhasználásával akár mi magunk is elkészíthetjük.


Kert-balkon
Grillező és bográcsozó egy építményben
Korábbi lapszámaink ihlették meg olvasónkat, Ilonczai Tamást Erdélyben, aki egyedi tervezésű, többfunkciós grillsütőt készített telkén. Az új, tartós és időtálló szerkezet nyugállományba helyezte a korábban „rendszerbe állított” (készen vásárolt) könnyű, instabil sütőket.


Kert-balkon
Többfunkciós kerti pihenő
Saját kezűleg építette ezt a kerti pihenőt Tószegi László Arnóton – kezdve az alapozástól, burkolástól egészen a festésig.


csináld magad
Így lesz az ágykeretből kerti bár
Egy ismert DIY blogger nemrég megmutatta, hogyan épített kerti bárt két ágykeret felhasználásával.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság