hirdetésIrány a kert! Ismerd meg a kertészkedés pozitív hatásait

csináld magad

Irány a kert! Ismerd meg a kertészkedés pozitív hatásait

Kertészkedni jó! A növények mindig meghálálják a gondoskodást, de nem csak ezért éri meg velük foglalkozni. Környezetünk csinosítgatásának számtalan egyéb jótékony hatása is van.

Oldja a stresszt

Talán senki számára nem okoz meglepetést, ha eláruljuk, a kertészkedés remek stresszoldó tevékenység. Bár egy fárasztó munkanap után lustának érezhetjük magunkat ahhoz, hogy kimenjünk a kertbe, mégis érdemes: munka közben kiereszthetjük a gőzt és megfeledkezhetünk problémáinkról. Ezt a pozitív hatását már kutatások is igazolták: bebizonyosodott, hogy stresszoldás szerpontjából fél óra kertészkedés hatásosabb, mint fél óra olvasás.

computing-3795962_1920.jpg

Biztosítja a napi testmozgást

Ahhoz, hogy meglegyen a kellő napi testmozgás, még csak edzőterembe sem kell mennünk: elég, ha gondozásba vesszük növényeinket. Egy kis gereblyézés vagy ásás hatásosabb, mintha a futópadot használtuk volna. Észre sem vesszük, de kertészkedés közben egész testünket átmozgatjuk. Állítólag már az olyan apróbb tevékenységek, mint például a rózsa megmetszése is pozitívan hat a szív- és érrendszerre.

Erősíti az immunrendszert

Azzal, hogy csökkentjük a stresszt és mozgunk is, máris erősödik az immunrendszerünk. Friss levegőn vagyunk, és ha még a nap is süt, akkor jó adag D-vitamin szívhatunk magunkba. Ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy növekszik szervezetünk védekezőképessége. Arról nem is beszélve, hogy a kerti zöldségek, gyümölcsök vitaminban is sokkal gazdagabbak, mint azok, amelyeket a boltban vásárolunk. Ha órákig kint dolgozunk a kertben, garantáltan jól fog esni a pihenés. A pihentető alvás pedig szintén hozzájárul egészségünkhöz.

Magabiztosabbá tesz

Ha megmetsszük a fákat, lenyírjuk a sövényt, meglocsoljuk a virágokat, azzal tulajdonképpen jót teszünk az élőlényeknek. Gondoskodunk róluk, ők pedig meghálálják a szeretetet: bőszen fognak teremni és virágozni. Saját önbizalmunk is növekszik ezáltal, sikerélményt jelent, ha leszakítatjuk a fáról az érett almát vagy beleharaphatunk az általunk termelt paradicsomba. Nem más ez tulajdonképpen, mint a célok megvalósítása: megdolgoztunk a sikerért és elértük azt, amit szerettünk volna.

vegetables-790022_1920.jpg
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Hangulatvilágítás saját lampionnal
Meghittebbé teheted az estéket, ha villany helyett mécsest gyújtunk. Ezzel a könnyen elkészíthető lampionnal pedig még szebbé teheted az élményt.


Kert-balkon
Disney On Ice: varázslatos jégfesztivál!
Minden korosztályt magával fognak ragadni A kis hableány, az Aranyhaj és a nagy gubanc, A szépség és a szörnyeteg, valamint minden idők egyik legnépszerűbb, Oscar-díjas animációs filmje, a Jégvarázs kalandos pillanatai egy vadonatúj jégrevüben.


Kert-balkon
Többfunkciós kerti pihenő
Saját kezűleg építette ezt a kerti pihenőt Tószegi László Arnóton – kezdve az alapozástól, burkolástól egészen a festésig.


Gép- és anyagújdonságok
Ne égess, komposztálj!
Az illetékesek a napokban ismét az ország teljes területé tűzgyújtási tilalmat rendeltek el. De van megoldás a kerti zöldhulladék égetés nélküli eltüntetésére.
Kert-balkon

Rusztikus kerti csap
Gép- és anyagújdonságok

Vigyázz, kész, kert!


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság