hirdetésIndul a grillszezon: ismerd meg a sütőtípusokat

csináld magad

Indul a grillszezon: ismerd meg a sütőtípusokat

Füstös illatok, vidám hangulat, jó társaság: a grillezés kétségtelenül az egyik legjobb kültéri tevékenység. Most, hogy végre beköszöntött a jó idő, kezdődhet is a kinti sütögetés! De milyen sütőt érdemes beszerezni? Segítünk eligazodni a különböző típusok között.

Faszenes grillsütő

Magyarországon még mindig a faszenes grillezés számít a legnépszerűbbnek. Nem csoda, ha sokan szeretik, hiszen ezzel a módszerrel érhető el az igazi füstös íz. Lényege, hogy a parázs fölött lévő öntöttvas vagy rozsdamentes acél grillrácsra helyezzük az ételt, majd közepes vagy magas hőfokon sütjük meg azt.

Szinte bárhol felállíthatjuk, van belőle kisebb és nagyobb méretű is. További előnyei közé tartozik, hogy igazi tábortűzhangulatot érhetünk el vele, és nincs hozzá szükség sem gázra, sem áramra. A kezelésükhöz viszont szükség van némi tapasztalatra, a begyújtás és a megfelelő parázs előállítása többnyire kissé időigényes feladat. Mivel a hőmérsékletét sem lehet szabályozni, a készülő ételre folyamatosan figyelni kell.

rest-836292_1280.jpg

Gázgrill

A gázgrill használata kétségtelenül sokkal kényelmesebb és könnyebb. Mondhatni, szinte gyerekjáték kezelni, nincs hamu és füst, egyetlen mozdulattal be lehet gyújtani. Hatalmas előnye továbbá, hogy villámgyorsan felmelegszik, a hőfokot mi magunk tudjuk szabályozni attól függően például hogy véresen, félig vagy teljesen átsütve szeretnénk elfogyasztani a húst. A hő elosztása is egyenletesebb a sütés során, és akár pizzát is süthetünk rajta. Mivel nem kell folyton ellenőrizni az étel állapotát, közben van időnk elkészíteni a hozzá szükséges pácokat, szószokat.

Ha hiányzik a füstős íz, beszerezhetünk füstölődobozt faforgáccsal, így olyan hatása lesz, mintha faszenes sütőn készítettük volna az ételt. Ezenkívül már csak arra kell odafigyelnünk, hogy a gázpalackban legyen elég gáz a sütéshez, mert nagyon kellemetlen lehet, ha közben kifogy és nincs pótpalackunk.

Elektromos grill

A grillsütők harmadik típusa árammal működik. Az elektromos grillező rendkívül praktikus, csak egy konnektorra van szükségünk a használatához. Ahogyan a gázsütők esetében, úgy itt sem kell hamuval és faszénnel kínlódni. A fűtőszálak percek alatt felmelegednek, a sütési hőmérséklet szabályozható, így szinte biztos, hogy a kezdő grillezők sem fogják elrontani a készülő ételt. 

Persze nincs meg az a karcos füstös íz, mint a faszenes sütés esetében, azok számára, akik nem szeretnek az előkészületekkel bajlódni és inkább az étkezésre szeretnének koncentrálni, azoknak tökéletes választás lehet.

 
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Grillsütők
Számtalan változatban kaphatók kerti grillsütők, de a lakoma elkészítéséhez nem kell feltétlenül krómozott, csillogó-villogó berendezés: a földön rakott tűz fölé állított rostély éppúgy megteszi, mint a lábakon álló, guruló, állítható szerkezetek. Ha megvan a parazsunk, neki is láthatunk a sütésnek főzésnek. De micsodán?


Kert-balkon
Süssünk-főzzünk a szabadban!
Nagyon szeret a szabadban lenni, a szabadban enni és a szabadban sütni, főzni Benedeczki Ferenc Pakson. Hogy ezt kedvére – valamint családja és a barátai örömére – tehesse, elkészítette ezt a látványkonyhát.


Kert-balkon
Kerti grillező bontott téglából
A nyár alighanem legnépszerűbb kerti tereptárgyai a különböző kültéri sütögetők, grillezők, kemencék. Juhász Tamás gyulai olvasónk ezt a bontott téglából alkotott változatot készítette el.


Kert-balkon
Fedett grillező-bográcsozó
Tökéletes, árnyékos, esővédett sütögető- és pihenőhelyet készítettek Frank Balázsék Papkeszin.


Kert-balkon

Grillező étkezővel
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság