Így használd a festőhengert!

csináld magad

Így használd a festőhengert!

Szobafestés során egy festőhenger nagyon meg tudja könnyíteni a munkánkat, használata egyáltalán nem bonyolult, és a festéket villámgyorsan fel lehet vele hordani a falra. Néhány apróságra azonban érdemes odafigyelni, hiszen a festék kiadósságát és a falra felvitt festék kinézetét is befolyásolhatja a hengerhasználat.

Podmaniczki „Szobafestő” Attila, a Poli-Farbe alkalmazástechnikusa most elárulja, hogyan érdemes használni és tárolni a hengereket.

kep_1.jpg

Milyet válasszunk?

Festőhenger vásárlása előtt gondoljuk át, milyen felületet szeretnénk festeni: léteznek hosszú- és rövidszőrű hengerek. Míg az előbbit leginkább érdesebb kültéri felületeken érdemes használni, addig beltéren inkább az utóbbit válasszuk, mely kevesebb festéket vesz fel, és amellyel elkerülhetjük, hogy a falakon meglátszódjon a henger nyoma.

Így használjuk

Nedvesítsük meg a hengert csapvízzel, hogy eltávolíthassuk a felületéről az esetleges port vagy szöszöket, és itassuk át a hengerburkolatot. Ezt követően nyomjuk ki belőle a felesleges vizet, majd merítsük a hengert festékbe. A hengernek telítődnie kell festékkel, amikor kiemeljük a festékes tálból, de nem szabad csepegnie. Ezután festéklehúzó-rácson görgessük a hengert addig, amíg a felesleges festéket el nem távolítottuk.

Egyenletes felhordás

Ügyeljünk a festés irányára és módjára. A függőleges felhordás mellett enyhe keresztirányú mozdulattokkal egyenletesen oszlassuk el a festékanyagot, ennek elmaradása csíkos, foltos falakat eredményezhet.

Tisztítás, tárolás

Ha a festés egy napnál többet igényel, éjszakára fedjük be a hengert műanyaggal, vagy tartsuk vizes vödörben, hogy megakadályozzuk a festék beleszáradását.

Amikor végeztünk a munkával, a folyó víz alatt nagyjából megtisztított hengereket még egy órán át meleg vízben kell oldani, hogy a maradék anyagtól is megszabaduljunk. Ezután óvatosan megdörzsölhetjük az eszközöket tiszta ronggyal. Majd szárítsuk meg, és pakoljuk el dobozokba.

+1 TIPP: Hengerrel mintákat a falra

A mintázóhenger használata újra divatba jött, ám ezúttal főként dekorációs célokat szolgál. Míg régebben egy egész falat átfestettek vele, ma már inkább csak sávokat, mintákat húznak díszítő jelleggel a felületekre. Használatakor a legfontosabb, hogy mindig ügyeljünk arra, hogy egyenletes nyomással tartsuk és egyenletes sebességgel haladjunk vele.

Ha mégis elakadnál vagy kérdésed merülne fel a henger használatát illetően, a Poli-Farbe blogján, alkalmazástechnikai tippek mellett könnyedén elkészíthető DIY ötleteket és megoldásokat is találsz.

Fotó: Poli-Farbe Kft.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gyerkőc
Mesevilág a lánykaszobában
Kislányának szerette volna széppé varázsolni a gyerekszobát Barták Andrea Budapesten.


Ötletek
Hegyvidékes ruhásszekrény
A gyerekszobában szerette volna használni régi, masszív, örökölt szekrényét Sajtosné Szatmári Zsuzsanna Budapesten. Ám eredeti állapotában nem illett az új környezetbe.


Ötletek
Varázslatos előszobamennyezet
Maguk újították fel lakásunk előszobáját Kettinger Ferencék Budapesten.


Ötletek
Az éjjeliszekrények új élete
Vidéki nyaralóból megmentett két éjjeliszekrényt újított fel stílusosan Németh Károly Zalaegerszegen.


Otthon-bútor

Bútorlap lazúrozása
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság