hirdetésÍgy használd a festőhengert!

csináld magad

Így használd a festőhengert!

Szobafestés során egy festőhenger nagyon meg tudja könnyíteni a munkánkat, használata egyáltalán nem bonyolult, és a festéket villámgyorsan fel lehet vele hordani a falra. Néhány apróságra azonban érdemes odafigyelni, hiszen a festék kiadósságát és a falra felvitt festék kinézetét is befolyásolhatja a hengerhasználat.

Podmaniczki „Szobafestő” Attila, a Poli-Farbe alkalmazástechnikusa most elárulja, hogyan érdemes használni és tárolni a hengereket.

kep_1.jpg

Milyet válasszunk?

Festőhenger vásárlása előtt gondoljuk át, milyen felületet szeretnénk festeni: léteznek hosszú- és rövidszőrű hengerek. Míg az előbbit leginkább érdesebb kültéri felületeken érdemes használni, addig beltéren inkább az utóbbit válasszuk, mely kevesebb festéket vesz fel, és amellyel elkerülhetjük, hogy a falakon meglátszódjon a henger nyoma.

Így használjuk

Nedvesítsük meg a hengert csapvízzel, hogy eltávolíthassuk a felületéről az esetleges port vagy szöszöket, és itassuk át a hengerburkolatot. Ezt követően nyomjuk ki belőle a felesleges vizet, majd merítsük a hengert festékbe. A hengernek telítődnie kell festékkel, amikor kiemeljük a festékes tálból, de nem szabad csepegnie. Ezután festéklehúzó-rácson görgessük a hengert addig, amíg a felesleges festéket el nem távolítottuk.

Egyenletes felhordás

Ügyeljünk a festés irányára és módjára. A függőleges felhordás mellett enyhe keresztirányú mozdulattokkal egyenletesen oszlassuk el a festékanyagot, ennek elmaradása csíkos, foltos falakat eredményezhet.

Tisztítás, tárolás

Ha a festés egy napnál többet igényel, éjszakára fedjük be a hengert műanyaggal, vagy tartsuk vizes vödörben, hogy megakadályozzuk a festék beleszáradását.

Amikor végeztünk a munkával, a folyó víz alatt nagyjából megtisztított hengereket még egy órán át meleg vízben kell oldani, hogy a maradék anyagtól is megszabaduljunk. Ezután óvatosan megdörzsölhetjük az eszközöket tiszta ronggyal. Majd szárítsuk meg, és pakoljuk el dobozokba.

+1 TIPP: Hengerrel mintákat a falra

A mintázóhenger használata újra divatba jött, ám ezúttal főként dekorációs célokat szolgál. Míg régebben egy egész falat átfestettek vele, ma már inkább csak sávokat, mintákat húznak díszítő jelleggel a felületekre. Használatakor a legfontosabb, hogy mindig ügyeljünk arra, hogy egyenletes nyomással tartsuk és egyenletes sebességgel haladjunk vele.

Ha mégis elakadnál vagy kérdésed merülne fel a henger használatát illetően, a Poli-Farbe blogján, alkalmazástechnikai tippek mellett könnyedén elkészíthető DIY ötleteket és megoldásokat is találsz.

Fotó: Poli-Farbe Kft.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Marokkói nyaralás ihlette teraszbútor
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy majd 100 éves flóderezett szekrény a nagymamai örökségből Horváth Ildikóéknál Solymáron.


Otthon-bútor
Retró komód újrafestve
Eredetileg ez egy barna, fényesre lakkozott bútordarab volt, de Rideg Krisztina arra gondolt: miért is ne lehetne valami egészen különlegeset alkotni belőle?


csináld magad
Felejtsd el az egyhangúságot: fess egyedi mintákat a falakra
Otthonunkat nemcsak képekkel, dekorációkkal dobhatjuk fel: a vidám, hangulatos minták a falon is megjelenhetnek. Most eláruljuk, hogyan frissítheted fel lakásodat falfestéssel!


Ötletek
Kreatív fürdőkiegészítők
Ajándékba készítette ezt a szappanadagolót és törölközőtartót Weiss Pamela Dunakeszin.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság