Jó az olcsó vakolat?


Furán hangzik ez a kérdés, amit egy olcsó vakolat megvásárlásakor valószínűleg kevesen tesznek fel maguknak. A cikk születésének oka, hogy bemutassuk az olcsó vakolatok buktatóit, és rávilágítsunk, hogy néhány megspórolt forint mennyi bosszúságot fog jelenteni a közeljövőben.

Vakolat, az vakolat ugyan olyan, mint egy festék, pár évig jó lesz aztán úgy is újra kell festeni. A hangsúly a pár évben van, mert sok esetben az évek még a páros számot sem érik el, és olyan minőségi romlás következik be a felületen-felületben, ami egy tíz éves vakolathoz közeli állapotot fog jelenteni a nemrég elkészített felületet. Az átfestés, állványozás, munkadíj költsége azonban köszönő viszonyban sincs egy egyszerű tisztasági festéssel, főleg emeletes házak esetében.

A Mapei Kft. a lakosság körében végzett felmérése alapján a megkérdezettek a következő elvárásokat támasztották a kivitelezés megkezdése előtt a hőszigetelő rendszerekkel és a vakolatokkal kapcsolatban (a hőszigetelő rendszerekkel kapcsolatos válaszok azért is fontosak a felmérésben, mert egy rossz minőségű vakolat a hőszigetelő rendszert is működésképtelenné tudja tenni!)
 
A vakolatokkal szemben támasztott elvárások alapján bemutatjuk, hogy milyen módszerekkel spórolnak az alacsony minőségű vakolatokat gyártó cégek.
 
Tartós, időtálló felület
A vakolatok gyártása során három fő tényező határozza meg a termékek minőségét; a műgyanta típusa, mennyisége, minősége. Ezeken felül lényeges, hogy mennyi töltőanyag kerül a vakolatba. Minél több a töltőanyag aránya, és kevesebb a műgyanta mennyisége a vakolat minősége annál rosszabb, viszont a termék biztos, hogy olcsóvá válik.
 
Színtartósság
Talán ez az első olyan jellemző, ami akár néhány hónap alatt „világossá” válik, hogy a vakolat nem volt megfelelő. A fakulásnak nagyon sok oka lehet, néhány közülük:
 
Színek fakulása
Már beszéltünk arról, hogy egyes gyártók úgy teszik olcsóvá vakolataikat, hogy a kötőanyag (gyanta) mennyiségét csökkentik a vakolatban. Ezért a színezéshez használt pigmentek kevesebb védelmet kapnak, nincs akkora mennyiségű kötőanyag, ami a vakolatban „tartaná” a pigmenteket, így könnyen kifakulnak-eltűnnek a színezőanyagok. Ezeket a problémákat csak jól megtervezett, állandó színezőrendszerrel lehetséges megoldani, ahol a termékek megfelelő és állandó mennyiségű és minőségű kötőanyagot- gyantákat tartalmaznak.
 
UV-stabil pigmentek a tartós szín érdekében:
A színezés megtervezésénél egy alkalmas gyártó kialakít egy általános színező-paszta és egy szervetlen színező-paszta rendszert, ez utóbbit a szilikát (szilikonoknál is) vakolatok színezéséhez használnak. Szilikát vakolatok esetében csak jó minőségű-lúgálló pigmenteket szabad használni. Ez azért fontos mert a szilikát vakolatok pH értéke 12, vagyis lúgos. Ebben a kémhatásban a nem megfelelő pigmentek átalakulnak, a színek kifakulnak (a vakolat maga támadja meg a színező-pasztát). Akril vakolatok esetében a lúgállóság kérdése már nem lényeges ennyire, azonban az ezekben a vakolatokban használt szerves pigmentek jó minősége itt is elengedhetetlen a tartós szín elérése érdekében.
 
 
Esztétikus szép felület
A Mapei  fontosnak tartja, hogy a vakolatok esztétikájában ne jelentsenek problémát a szemcsék. Ez azt jelenti, hogy a vakolatok felülete sokkal homogénebb a piacon található olcsó termékekhez képest. Az alacsony kategóriás vakolatok esetében a szemcsemérettel való kis trükközés általános. Ez azt jelenti, hogy egy 1,5 mm-es szemcsenagyságú anyagba megtalálhatóak még más méretű kövecskék. Ezt jól lehet érzékelni egy kihúzott felületen, amikor is látszódik, hogy a szemcsék nagysága nem egyforma, és a felület nem homogén teljesen.   Minél kisebb egy termék kiadóssága, annál nagyobb a szemcse töltöttsége, úgymond a vásárló már szinte a szemcsét (kavicsokat) veszi meg. Sok esetben a kiadósságból is lehetséges következtetni a vakolat minőségére is.
A Mapei Kft. Quarzolite Tonachino műgyantás vakolatának kiadóssága: 2-2,2 kg/m2, tehát alacsonyabb szemcse-töltöttséggel egyöntetű, sima, kavicsokban nem eltúlzott esztétikus felületet kapunk.
 
Vízállóság
A vízállóság kérdése főleg műgyantás vakolatok esetében fontos. Kétféle működő vakolat létezik, amit hőszigetelő rendszerekhez jól lehet használni. Olyan vakolatrendszerek, amelyek gyorsan vesznek fel nedvességet, azonban a felvett nedvességet gyorsan le is adják (szilikát vakolatok). Valamint olyan vakolatrendszerek, amelyek nagyon lassan vesznek fel nedvességet, de azt gyorsan elpárologtatják (szilikon vakolatok). Nem működő vakolatoknak nevezzük azokat a termékeket (műgyantás), amelyek felvesznek nedvességet, de ezt a felvett nedvességet nagyon lassan párologtatják el.
Ezek a műgyantás vakolatok szintén az olcsóbb kategóriából kerülnek ki. Az olcsó műgyanták kevésbé állnak ellen a nedvesség-terhelésnek. A nedvesség ezekbe a vakolatokba hamar bejut, azonban távozni nagyon nehezen távozik el. Ebben az esetben felléphet az algásodás veszélye, ami természetesen a homlokzat fekvéséből, nem csak a vakolat gyenge minőségéből is adódhat. A nedvességet sokáig magába tartó külső vakolatnál fennáll a hőszigetelési rendszer értékének csökkenése is.
 
 
Végezetül az Ár 
 Remélem, hogy ezzel a kis tájékoztató írással sok olyan hőszigetelés, vagy színvakolás-előtt állónak adhattunk tájékoztatást, aki azon gondolkodott, hogy idén végre az anyagi terhek mellett beszigetelje otthonát. Sok bosszúságtól kímélhetik meg magukat, ha az ár mellett a minőséget is fontos tényezőnek ítélik! Egy családi ház esetében persze nagyságtól függően akár pár tízezer forintos tétel lehet csak a jobb minőségű anyag megvásárlása, de tartós végeredmény szempontjából akár évekkel tudjuk tartósabbá tenni felületünket.Ne feledjük, hogy az árak nem a boltban történő vásárláskor alakulnak ki, hanem a cégek laboratóriumaiban!
 
Zsótér Zoltán – termékfelelős
Zsoter.Zoltá Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Mapei Kft.
 
 

ingyenes webstatisztika

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Lélegző vagy páraáteresztő?
Gyakran használják mostanában a ?lélegző? jelzőt különböző építőipari termékek kapcsán....
Gipszkarton rögzítése
Kedves Hajnalka! Az a problémám adódott gipszkartonozás közben, hogy nem tudom eldönteni,...
Védekezés a növényi kártevők ellen
A növényi kártevők kiírtásánál nem a vegyszerek, mérgek segítségével történő kipusztítás,...
Dekoratív selyem vakolat
A Silkcoat selyem vakolat sajátos különlegességet varázsol otthonunkba. A pamutból,...
A gipszvakolat előnyei
Egyre többen fedezik fel és alkalmazzák a gipszvakolatot. Nyugat-Európában már általánosan...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION