Miért ne spóroljunk a megfelelő alapozással


Hogyan akadályozható meg a beltéri falak penészesedése hosszú távon? Az energia-árak emelkedésével egyenes arányosságban növekszenek a hőszigetelési munkák is. Íme, ennek a három felújítási területnek a buktatói a Mapei tollából, vagyis mire figyeljünk oda!

 

Az épületekben nyílászárókat cserélnek, valamint a homlokzat hőszigetelése is megtörténik és gépészeti felújításokra is szükség lesz. Ennek a három munkának az eredménye a szobák fűtési energiájának növekedése, a szellőzés csökkenése, valamint a páratartalom emelkedése. Ez a három dolog együttesen tökéletes környezetet teremt penészesedés kialakulásához.
 
Penészesedett felületeknek rossz esztétikai, felületképzési, valamint egészségkárosító hatása van. A penészesedés könnyen észrevehető, hiszen a felületen feketés-zöldes foltok jelennek meg, majd később ezek a foltok nagy teleppé érnek össze. A felületképzésben nem csak esztétikai problémák jelentkezhetnek; a penészesedett felület környezetében savas kémhatás tapasztalható, amely folyamatos rongálódást, károsodást okoz a burkolatok festett felületei számára, nem beszélve a nedvesség visszatartó hatásról, amitől a felületeken repedések jelenhetnek meg. A penész mérgező, valamint allergiát kiváltó hatása szintén komoly problémát, vet fel, amely ellen fontos a védekezés.
 
A beltérben tapasztalható párás környezet, nem megfelelő (esetleg sérült hőszigetelés), hőhidas fal alapvető feltételeit teremti meg a gombásodás számára. Ehhez még szükséges az akár enyhén koszos falfelület, amely a penész megtelepedésének első lépése. Későbbiekben a penészgomba már képes tápanyagot (cellulóz származékokat) a falfelületből-festékből is kiválasztani, gyökerei igen mélyre benyúlnak az alapba. Az adott építészeti probléma mellett nagy gondolt jelenthet a falak szellőzésének teljes megakadályozása. Sokan ügyelnek arra, hogy megfelelő szilikát, vagy szilikon festéket válasszanak falfelületeikre, azonban a nem megfelelő alapozással elronthatják ezt.
 
Ne alapozzunk akril diszperziókkal!
Magyarországon szinte az összes beltéri festési munka esetén megtalálhatjuk az akril-diszperziókat. Biztos sokukkal előfordult, hogy a magasabb árfekvés, és a foltosodás elkerülése végett alapozásnak diszperziós falfestéket választottak, valami olcsót, valami könnyen beszerezhetőt, amivel át lehet kenni a falat első rétegben. Sok esetben maguk a festők javasolják ezt a teljesen hibás megoldást! Akril festékek használatával igaz, hogy megfelelő, kisebb nedvszívással rendelkező alapot kapunk, azonban ezzel a falfelületünket szinte „befóliázzuk”, megakadályozva a páraáteresztést, és a fal minimális szellőzését is. Ez után már hiába kenjük fel a szilikon festéket, teljes hatását nem fogja kifejteni, szellőzni nem fog a felületünk, könnyen táptalajjá válhat a penészgombák számára.
 
Mit javasolunk felújítások, festési munkák elkezdése előtt?
A Mapei Silancolor Plus rendszere tartalmazza azt a szilikon alapozót, amire problémás helyeken szükségünk lehet. Ez az alapozó meghagyja a fal szellőzését, valamint mohásodást és penészedést-gátló adalékot tartalmaz. Ez az alapozó új vakolatok, beltéri glettelések esetén tökéletes megoldást fog nyújtani, vizes akril diszperzió alkalmazása nélkül, majd a Silancolor Pittura festékkel új színt varázsolhatunk falainkra.
 
Már fertőzött felületek esetén Silancolor Cleaner Plus lemosó folyadékot szükséges alkalmazni néhány alkalommal, a fertőzés komolysága tekintetében, következő rétegekben a tisztítóanyag lemosása nélkül a Silancolor Plus Primert, és Silancolor Pittura festéket ajánljuk.
Az így elkészített falfelület sokkal kevésbé engedi át a nedvességet, kevésbé hajlamos szennyeződésre, jobb szellőzést, és nagyobb kémiai ellenállást biztosít a beltéri, de akár a kültéri falfelület számára is.

(Forrás: mapei.hu)

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Szigetelt ház – fűtés negyedáron
Közel háromhavi fűtésköltségének megfelelő összeget, vagyis 40 302 forintot spórolt...
Otthonunk hőszigetelése
Kedves Hajnalka! Nyeregtetős parasztházunk van. Mestergerendás fafödémünket szeretném...
Marokkói nyaralás ihlette teraszbútor
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy majd 100 éves flóderezett szekrény a...
Felöltöztetett retró komód
Eredetileg ez egy barna, fényesre lakkozott bútordarab volt, de Rideg Krisztina (Budakalász)...
Szigetelés habszalaggal
A tél közeledtével egyre fontosabb lesz a lakásunk, házunk szigetelése. Milyen állapotban...
Új penész és mohairtó
A penészesedés oka gyakran megszüntethetetlen, vagy akkora költséggel járna, hogy...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION