Miért ne spóroljunk a megfelelő alapozással


Hogyan akadályozható meg a beltéri falak penészesedése hosszú távon? Az energia-árak emelkedésével egyenes arányosságban növekszenek a hőszigetelési munkák is. Íme, ennek a három felújítási területnek a buktatói a Mapei tollából, vagyis mire figyeljünk oda!

 

Az épületekben nyílászárókat cserélnek, valamint a homlokzat hőszigetelése is megtörténik és gépészeti felújításokra is szükség lesz. Ennek a három munkának az eredménye a szobák fűtési energiájának növekedése, a szellőzés csökkenése, valamint a páratartalom emelkedése. Ez a három dolog együttesen tökéletes környezetet teremt penészesedés kialakulásához.
 
Penészesedett felületeknek rossz esztétikai, felületképzési, valamint egészségkárosító hatása van. A penészesedés könnyen észrevehető, hiszen a felületen feketés-zöldes foltok jelennek meg, majd később ezek a foltok nagy teleppé érnek össze. A felületképzésben nem csak esztétikai problémák jelentkezhetnek; a penészesedett felület környezetében savas kémhatás tapasztalható, amely folyamatos rongálódást, károsodást okoz a burkolatok festett felületei számára, nem beszélve a nedvesség visszatartó hatásról, amitől a felületeken repedések jelenhetnek meg. A penész mérgező, valamint allergiát kiváltó hatása szintén komoly problémát, vet fel, amely ellen fontos a védekezés.
 
A beltérben tapasztalható párás környezet, nem megfelelő (esetleg sérült hőszigetelés), hőhidas fal alapvető feltételeit teremti meg a gombásodás számára. Ehhez még szükséges az akár enyhén koszos falfelület, amely a penész megtelepedésének első lépése. Későbbiekben a penészgomba már képes tápanyagot (cellulóz származékokat) a falfelületből-festékből is kiválasztani, gyökerei igen mélyre benyúlnak az alapba. Az adott építészeti probléma mellett nagy gondolt jelenthet a falak szellőzésének teljes megakadályozása. Sokan ügyelnek arra, hogy megfelelő szilikát, vagy szilikon festéket válasszanak falfelületeikre, azonban a nem megfelelő alapozással elronthatják ezt.
 
Ne alapozzunk akril diszperziókkal!
Magyarországon szinte az összes beltéri festési munka esetén megtalálhatjuk az akril-diszperziókat. Biztos sokukkal előfordult, hogy a magasabb árfekvés, és a foltosodás elkerülése végett alapozásnak diszperziós falfestéket választottak, valami olcsót, valami könnyen beszerezhetőt, amivel át lehet kenni a falat első rétegben. Sok esetben maguk a festők javasolják ezt a teljesen hibás megoldást! Akril festékek használatával igaz, hogy megfelelő, kisebb nedvszívással rendelkező alapot kapunk, azonban ezzel a falfelületünket szinte „befóliázzuk”, megakadályozva a páraáteresztést, és a fal minimális szellőzését is. Ez után már hiába kenjük fel a szilikon festéket, teljes hatását nem fogja kifejteni, szellőzni nem fog a felületünk, könnyen táptalajjá válhat a penészgombák számára.
 
Mit javasolunk felújítások, festési munkák elkezdése előtt?
A Mapei Silancolor Plus rendszere tartalmazza azt a szilikon alapozót, amire problémás helyeken szükségünk lehet. Ez az alapozó meghagyja a fal szellőzését, valamint mohásodást és penészedést-gátló adalékot tartalmaz. Ez az alapozó új vakolatok, beltéri glettelések esetén tökéletes megoldást fog nyújtani, vizes akril diszperzió alkalmazása nélkül, majd a Silancolor Pittura festékkel új színt varázsolhatunk falainkra.
 
Már fertőzött felületek esetén Silancolor Cleaner Plus lemosó folyadékot szükséges alkalmazni néhány alkalommal, a fertőzés komolysága tekintetében, következő rétegekben a tisztítóanyag lemosása nélkül a Silancolor Plus Primert, és Silancolor Pittura festéket ajánljuk.
Az így elkészített falfelület sokkal kevésbé engedi át a nedvességet, kevésbé hajlamos szennyeződésre, jobb szellőzést, és nagyobb kémiai ellenállást biztosít a beltéri, de akár a kültéri falfelület számára is.

(Forrás: mapei.hu)

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Szigetelt ház – fűtés negyedáron
Közel háromhavi fűtésköltségének megfelelő összeget, vagyis 40 302 forintot spórolt...
Otthonunk hőszigetelése
Kedves Hajnalka! Nyeregtetős parasztházunk van. Mestergerendás fafödémünket szeretném...
Mulcsozó fűnyírás
A környezetkímélő kertgondozás? Takarékos gazdálkodás a vízzel, a gyomirtók mellőzése?...
Védekezés a növényi kártevők ellen
A növényi kártevők kiírtásánál nem a vegyszerek, mérgek segítségével történő kipusztítás,...
Szigetelés habszalaggal
A tél közeledtével egyre fontosabb lesz a lakásunk, házunk szigetelése. Milyen állapotban...
Új penész és mohairtó
A penészesedés oka gyakran megszüntethetetlen, vagy akkora költséggel járna, hogy...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION