Energiatakarékos számítógép-használat


Egyre több energiát fogyaszt otthonunk. Az egyik fő fogyasztó a számítógép és a hozzá tartozó eszközök. A beidegződött szokásainkat megváltoztatva áramot és pénzt spórolhatunk meg, ha egy kicsit odafigyelünk. 7 tipp, amelyekkel környezettudatosan használhatjuk az online világot.
1. Modernizálj, haladj a korral! A régi elavult, asztali PC-k sokkal több energiát fogyasztanak, mint például a mai modern laptopok. Ráadásul már az áruk sem olyan horribilis, így megéri váltani. Ám ha nem is döntünk a noteszgépek mellett, azért az ion bomba, katódsugárcsöves (CRT) monitorainkat lecserélhetjük a mai vékony, LCD, TFT monitorokra, amelyek a szemünk világára is kellemesebb hatást képesek gyakorolni.
 
2. A számítógép perifériái közül a legnagyobb energiafogyasztó a monitor. Állítsuk takarékos üzemre, hogy amennyiben pár percig nem használjuk, akkor önmagát kapcsolja ki, ezzel is sok-sok kW áramot takaríthatunk meg és hagyhatunk a vezetékekben.
 


3. Minden kikapcsolásnál figyeljünk arra, hogy minden eszközt áramtalanítsunk, ez a legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha egy központi kapcsolós elosztóba dugunk minden csatlakozót, így egy gombnyomással áramtalaníthatunk mindent, ugyanis a gépek akkor is fogyasztanak, ha csak bevannak dugva.
 
4. A mai modern operációs rendszerek lehetővé teszik az energiatakarékos üzemmódot. Így akkor is spórolhatunk, ha teljes üzemfokon használjuk a számítógépet. (Jobb egérgomb/tulajdonságok/képernyőkímélő/energiaellátás)
 
5. Távolítsd el az energiavámpírokat. Minden eszköz, amely csatlakoztatva van a számítógéphez, az fogyasztja az áramot. Ilyen a mobiltöltő, Mp3 lejátszó, pohármelegítő és minden apró, high-tech kütyü.
 
6. Pihentesd a merevlemezt! Állítsd be a számítógépet, hogy használaton kívüli állapotban tegye alvó üzemmódba a merevlemezt. Ez meghosszabbítja az eszköz élettartamát, és energiát is megtakarít.
 
7. A legegyszerűbb és legnagyszerűbb energiatakarékossági mód: a kikapcsolás. Mindig kapcsold ki a géped éjszakára, és amikor nem használod. A kikapcsolt számítógép még az alvó vagy hibernált üzemmódban levő gépnél is kevesebb áramot használ. Ne hagyd futni egész éjjel a különböző letöltő programokat!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Környezetbarát mobiltöltés
Napjainkban egyre nagyobb figyelmet fordít mindenki a környezetvédelemre, így nem...
Tedd meg most! Másokért, magadért!
Májusban a vérplazma adás duplán segítség. A Vascular Plazma országos plazmaferezis...
Inspiráló színek a falakon
Inspiráló mély színek, egyedi struktúrák a falainkon és lakásfűtő falfesték a 2019/2020-as...
Megújult a Hotel Helia Episode Étterme és terasza
Elegáns és letisztult látványvilággal, különleges belsőépítészeti megoldásokkal és...
Megújult noteszgépek
Dobja fel régi laptopját valami újjal! A Toshiba kirukkolt őszi-téli kollekciójával....
Spóroljunk a melegvízzel
A melegvíz elállításhoz modern bojlert használjunk....

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION