GKM: Lakossági energiatakarékossági pályázat, 2007.


A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján már letölthető a lakossági energia-megtakarítás támogatása, valamint a lakossági megújuló energiahordozó-felhasználás támogatása - című pályázat kiírása és a pályázati útmutató. A pályázatot postán lehet beadni, április 10-től. Az idén erre a célra 2,4 milliárd forint áll rendelkezésre. 2006-hoz hasonlóan külső hőszigetelésre, nyílászáró-cserére, illetve energiaellátó berendezések cseréjére pályázhatnak támogatásért a hagyományos építésű lakások tulajdonosai. A korábbiakhoz képest változás, hogy egy pályázat keretében hirdetik meg a lakossági energiatakarékosságra és a lakossági megújuló energiahordozó-felhasználásra igényelhető, vissza nem térítendő támogatásokat.

A pályázat közzétételével egy időben az MFB Rt. meghirdeti az ehhez kapcsolódó hitelprogramot (?Sikeres Magyarországért? Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram), amelynek 2007. évi kerete 16 milliárd forint. A program keretében 15%-os, maximum 265 ezer Ft vissza nem térítendő állami támogatást nyerhetnek el a pályázók. A költségek fennmaradó 85%-ára, illetve az állami támogatási keret kimerülése esetén a teljes beruházási költségek 100%-ra (saját erő bevonása nélkül) vezetik be a kedvező feltételeket kínáló hitelprogramot, melynek kamata jelenleg 6,4%.

A korábbi évek tapasztalatai alapján készült számítások szerint (a mai árakat figyelembe véve), az átlagos 900 000? egymilió forintos beruházások olajfűtés esetén kb. 5 év alatt, gázfűtés esetén 13 év alatt térülnek.

(A pályázat pontos címe és kódszáma: Lakossági energia-megtakarítás támogatása, valamint a lakossági megújuló energiahordozó-felhasználás támogatása; NEP-2007.)

A tárca a pályázattal kapcsolatban érdemi érdemi tájékoztatást adó fórumot indít március 19-től a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Spóroljunk a melegvízzel
A melegvíz elállításhoz modern bojlert használjunk....
Egyedi kandalló
Kandalló saját kezű megépítésével koronázta meg a lakásfelújítás Smid Attila Budapesten....
Pajkos póni
Feleségével beszélgetve jutott arra az elhatározásra Werstroh János (Pécs), hogy...
Székek szuperhősöknek
A tanulás is jobban megy, ha a gyerek tudja, hogy szuperképessége van hozzá. Ajándékozzunk...
Mínusz 70% energia?
Napjainkban egyre fontosabb a környezettudatos életmód. Ehhez...
Energiamegtakarítási pályázatok 2009
Augusztus elején indult útjára a "Sikeres Magyarországért"...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION