A cserépkályha reneszánsza


Ki ne vágyna egy hűvös, téli estén hozzásimulni a meleget sugárzó kályhacsempékhez? A cserépkályhával való fűtés egyesek számára kissé elavultnak tűnik, pedig a gázkonvektorral vagy az elektromos fűtéssel felveszi a versenyt. Kiváló hőtartó, illetve hőleadó képessége a mai energiaárakat figyelembe véve nem elhanyagolható szempont.

cserépkályhacserépkályha 2 A cserépkályha esztétikus, könnyen kezelhető, igen nagy hatásfokú, gazdaságos tüzelőberendezés. A 60-as évek végéig, azaz a központi fűtés, majd a földgáz elterjedéséig egyeduralkodó volt a szilárdtüzelések terén. A szakszerűen megépített tüzelőberendezéssel a földgáznál is gazdaságosabban lehet fűteni.
A cserépkályha ott válik be igazán, ahol egész évben folyamatosan tudunk és kell fűteni, ami a kályha hatékonyságát is növeli. A rövid, intenzív tüzelés után a jól megépített kályha egyenletesen és hosszú időn keresztül adja le a hőt környezetének. A külső, mázas csempeburkolat samott-tűzteret és járatrendszereket takar. Építésekor a cél az, hogy a forró füstgá zok lehetőleg a kályha egész belső felületén közvetlenül érintkezzenek a csempefelülettel. A járatok is úgy vannak kialakítva, hogy ne legyenek üres fűtetlen részek (szakszóval dögök) a kályhában. Az utóbbi évtizedekben sok jó állapotú kályhát elbontottak, félve a piszokkal járó napi tüzelőhordástól és hamuzástól. Néhány régi lakásban viszont meghagyták, esetleg gázüzeművé vagy elektromos rendszerűvé alakították, ami kényelmes megoldás, de ezzel együtt elveszett a cserépkályha varázsa is. Egyedi hangulata mellett ideális megoldás lehet, hogy kiegészítő, rásegítő fűtésként alkalmazzuk a modern fűtési rendszerekkel együtt. Beszélhetünk vegyes, fa-, gázkályhákról, kialakítását tekintve pedig beépített vagy hordozható kivitelről. A zárt tűzterű cserépkályha tömegét a kályhacsempe és az építéshez felhasznált anyagok adják, ami kihat a meleg tárolására. A könnyebb kályhák rövidebb, a nehezebbek hoszszabb ideig tárolják a hőt, és a tűz kialvása után is egyenletesen sugározzák a meleget. A cserépkályhának egy hátránya van: a falazat vastagságától függően akár egy órát is várni kell, míg elkezd langyosodni.

Biztonság és hatékonyság

A cserépkályhát tisztítani kell, mert használata közben az égéstermék lerakódik a füstjáratokban és leszűkíti azok keresztmetszetét, ami idővel a kályha eldugulásához vezethet. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy cserépkályhánkat a fűtési szezonban naponta használjuk és benne száraz, kemény fával tüzeljünk!

Családi "bútordarab"

Lehetőség szerint már a ház tervezése során válasszuk ki a leendő kályha helyét, hiszen a kémény a kályha működéséhez feltétlenül szükséges, meghatározó épületszerkezeti elem, amely később már nem helyezhető át. Legalkalmasabb a lakásban egy olyan központi helyre építeni a kályhát, amely a közlekedő utaktól távol esik; ugyanakkor ideális a kályha számára, mert egyenletesen tudja fűteni a helyiséget. A kiválasztott kályha felrakását feltétlenül szakemberrel végeztessük ? előtte kérjünk referenciamunkát, nézzük meg, hogyan dolgozott. A cserépkályha belső falazatának szerkezete a kályha használata során meggyengül, ezért bizonyos időközönként át kell építeni őket (ezt hívják átrakásnak), ami a belső szerkezet felújítását jelenti. A szakirodalom szerint vegyes tüzelésnél ezt 8-10 évente kell megtenni, fatüzelésnél ez akár 14-16 év is lehet. Az átrakás gyakoriságát nagymértékben befolyásolja a kályha megfelelő használata, a kályhában elégetett tüzelőanyag minősége és az építését végző szakember munkája. Mivel a cserépkályhák méretei, arányai kötöttek, a velük felfűthető helyiségek nagysága is behatárolt. A modern füstjáratokkal épített cserépkályhával akár 30-40 m? alapterületű helyiséget is kifűthetünk.

Manapság a folyamatosan emelkedő energiaárak miatt egyre többen gondolkodnak azon, hogy cserépkályhával fűtsenek, de nem tudnak dönteni, hogy használt vagy új kályhát vegyenek-e. Az új kályha előnye, hogy a saját elképzeléseink alapján, a helyiség igényeihez méretezve direkt nekünk készül, és mi rakhatunk benne először tüzet. Új kályha rendelésénél vegyünk minden elemből legalább 5-10%- kal többet. Erre azért van szükség, hogy a kályha átrakásakor legyen színben, árnyalatban és mintázatban is ugyanolyan pótcsempénk. A bontott kályha olcsóbb, mint az új, ám a későbbi elempótlás nehézkes vagy meg sem oldható. Csak a vásárlás után derül ki az anyaggyengülés, és előadódhatnak más, a korábbi használatból adódó meglepetések is. Az új kályha használatbavétele előtt fontos dolog a szárítófűtés. Ez arra szolgál, hogy a cserépkályha csempéiből és szerkezetéből eltávolítsuk az építésénél felhasznált vizet. A kályha ajtaját a szárítófűtés alatt tüzeléskor és a tűz kialvása után is nyitva kell hagyni.

Álomkályhák

Manapság rendkívül széles a választék. A gyönyörű és kiváló minőségű csempék és kályhaformák között mindenki megtalálhatja álmai kályháját. A cserépkályhák alakja az egyszerűbb mértani alakzatoktól az összetett formákig sokféle lehet. Stílusukat tekintve lehetnek rusztikusak, klasszikusak és modernek. A XIX. század végétől előszeretettel használták az egyszerű hengeres vagy hasábidomú kályhákat. A karcsú testű, négyzetes alaprajzú kályhákat oszlopkályhának nevezték, torony formájú szerkezetük reprezentatív dekorációra is alkalmassá tette őket. A középpárkányos kályhák eltérő alsó és felső résszel készülnek, az alakjukat illetően síkpárkányosnak is hívják. Egyes kályhaféléket olyan falazott padkával is építtethetünk, amely körbeveszi a kályhát, és kényelmes pihenést biztosít. A cserépkályha fűtőanyaga lehet fa vagy szén, esetleg mindkettő. A kizárólag fatüzelésű kályhákban ? ami nagyobb odafigyelést igényel ? kevés hamu keletkezik, ezért ezeket rostély nélkül készítik.

Csempetrükkök

Megtörténhet, hogy amikor kiválasztjuk a kályhánk színét, az összerakva az otthonunkban nem úgy mutat, mint ahogy megrendeléskor láttuk. Ezért praktikus kérni a gyártótól színmintát az általunk elképzelt színből, amelyet vigyünk haza, és nézzük meg, hogy mutat otthon. A máz színét több dolog befolyásolhatja: a falak színe, az ablakok elhelyezkedése, a kályhára eső fény mennyisége stb. A kályhánkhoz szükséges mennyiségű burkolóanyagot a csempeegység határozza meg. A csempeegység egy olyan viszonyszám, amely kifejezi az egyes kerámiaelemekbe fektetett munka és anyag mennyiségét a sík csempéhez viszonyítva. A kályhák méretét csempeszélességben és magasságban adják meg, ezeket a számokat meg kell szorozni a csempe méretével, a talapzat és a párkány részeivel. Hogy mekkora kályha kell az adott helyre: a szakemberek szerint egy légköbméter egyenlő 1,5 fűtött csempeegységgel. De számolhatunk úgy is, hogy ha egy kályha 7 kW-os ? 1 kW nagyjából 20 m? fűtött légteret jelent ?, akkor ezzel 140 m?-t, illetve 3 méteres belmagasságot számolva, közel 45 m?-es lakóteret tudunk kifűteni. Itt is hozzá kell tennünk, hogy a ház hőszigetelése nagyban befolyásolhatja az értékeket.Modern megoldások

A XX. század végére újraéledt a cserépkályhás-mesterség, és a kályhaépítés reneszánsza szerencsére magával hozta a korábbi formai és stílusbeli sajátosságokat is. Napjainkban divat lett, hogy a korábbi cserépkályhákat a mai kornak megfelelő ? gáz-, villany-, sőt néha fűtőolajos ? fűtést biztosító belsővel látják el, így az esztétikai érték megmaradhat, de gazdaságosabban fűthetünk. Egy gáztüzelésű cserépkályhával jelentős megtakarítás érhető el, viszont a cserépkályha építésére már szigorúbb előírások vonatkoznak, mint a hagyományos vegyes vagy fafűtésű változatokra. De persze minden tűzteret egyéni ízlés szerint burkolhatunk. Talán legnépszerűbb megoldás a csempekandalló, amely hatékony öntöttvas tűztérrel és tetszés szerinti mázas csempével van burkolva, igazodva a lakás méreteihez és hangulatához.

A kályha szeme

A cserépkályhán talán nem is annak formáját csodáljuk meg először, hanem a csempe színét, felületét, alakját. A kályhacsempe csak egyik - beépítés után is látható - oldala mázas, hátulja terrakotta színű mázatlan kerámia. A csempe hátoldalán szögletes alakú borda, ún. ?rumpf? található. A máz olyan üvegszerű bevonat a kerámiacserépen, amelyet az égetési folyamat előtt hordanak fel a csempe felületére és égetés közben olvad arra rá. A máz növeli a csempe esztétikai értékét, mechanikai szilárdságát, vegyi ellenállóképességét és nem utolsósorban tisztíthatóságát. A kályhacsempék gyártásánál megkülönböztetünk gépi préselt, kézi bedöngölt és öntött csempéket. Természetesen az egyes műveletek kályhacsempénként keveredhetnek: például egy préselt előlaphoz korongolt vagy szabott hátsó rész is illeszthető. A domborműves díszítésű csempéket sablonba préselve alakítják ki. Minden préseléssel és öntéssel készült csempe méretpontos. A kézi formázással, bedöngöléssel készült kályhacsempe a legegyedibb, mivel minden eleme kézi munkával készül, gyártása meglehetősen munkaigényes. cserépkályha készítése 1cserépkályha készítése 2cserépkályha készítése 3

1. A vizes közegben finomra őrölt és átszűrt iszapot vákuumos présen maszszalapokká formázzák és méretre vágják.
2. A masszakockákat présgipsszel bélelt szerszámba helyezik, ahol az alsó és felső bélyeg zárásakor keletkezik a forma.
3. Minden egyes csempét száradás után géppel és kézzel méretre csiszolnak, az így készült darabok gyakorlatilag méretpontosak.


cserépkályha készítése 4cserépkályha készítése 5cserépkályha készítése 6


4. A szárítás ? ami 3-4 napig is eltarthat ? után a csempéket még mázazás előtt, kemencében kiégetik.
5. Minden darabot külön, festékszóró pisztollyal mázaznak, ügyelve a festék tökéletes eloszlására.
6. Mázazás után másodszor is kiégetik a termékeket, amelyek ezáltal nyerik el végleges formájukat.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Szigetelt ház – fűtés negyedáron
Közel háromhavi fűtésköltségének megfelelő összeget, vagyis 40 302 forintot spórolt...
Fókuszban a jövő otthona
A CONSTRUMA csokor pavilonjai ismét teltházasak. Ez jó hír az építkezőknek, felújítást,...
Ládalábú íróasztal
Ha szükséges, egy vérbeli barkácsoló több különleges szempont figyelembevételével...
Nincs többé kiszáradt növény
Forradalmi újdonság az otthoni növényápolásban. Nyaralni megy? Bízza növényeit a...
Párás az ablak? Javítsuk ki!
Akár 20 százalékkal növelheti otthonunk fűtési igényét a túl magas beltéri páratartalom....
Spóroljunk a melegvízzel
A melegvíz elállításhoz modern bojlert használjunk....

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION