hirdetés



Klímamentes megoldások: 5 tipp a lakás lehűtésére

Ötletek

Klímamentes megoldások: 5 tipp a lakás lehűtésére

Ismét beköszöntött a kánikula. Mi a megoldás? Van, aki nem engedheti meg magának a drága klímaberendezést, más környezetvédelmi okok miatt nem szereti járatni a légkondit.

Nekik ad ötleteket B. Molnár Erzsébet, a Praktiker kategória menedzsere. Apró trükkökkel, megfizethető megoldásokkal ugyanis megkímélhetjük magunkat a hőgutától.

1. Ne legyünk restek munkába menet előtt elsötétíteni a lakást! Az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb hűtési módszer a sötétítő függöny használata. A korszerű black out függönyök tökéletesen fényvisszaverő hatással bírnak, érdemes beruházni a modern darabokra. Más hangulatot érhetünk el a textil- és bambuszrolókkal, amelyek több méretben, színben és stílusban is elérhetőek. Ha benedvesítjük a függönyt egy permetezővel, azzal a párásítás is meg van oldva.

2. Klasszikus és olcsó megoldás a ventilátor, legyen az asztali vagy nagyobb teljesítményű álló változat. Helyezzünk a kavargó levegő útjába egy vízzel teli tálat, így pára is keletkezik otthonunkban, ami javítja hőérzetünket. Manapság lehet kapni párásító ventillátorokat is, melyek mindkét feladatot, a légkavarást és a párásítást is megoldják.

3. Egyre népszerűbbek a mobil klímák, amelyek üzembe helyezéséhez nincs szükség szakemberre, ezt bárki maga is megteheti. Ezek már nem csak a levegőt keverik, hanem hűtik is. A mobil klíma gyorsan áttelepíthető, így minden helyiségben szabályozhatjuk a hőfokot. Fontos meghatároznunk a hűteni kívánt terület méretét. Évről évre egyre keresettebbek a mobil klímákhoz hasonlító, de azoktól lényegesen kedvezőbb árfekvésű léghűtő berendezések is. Jég, vagy víztartályuk feltöltése után vízpermetes párásítás révén csökkentik a közvetlen környezet hőmérsékletét néhány fokkal, és teszik elviselhetőbbé a száraz meleg levegőt.


4. A szellőztetésnek is megvan a maga művészete.A kereszthuzat intenzíven megmozgatja a levegőt, de arra érzékenyeknek nem ajánlott alkalmazása.

Napközben nem érdemes szellőztetni, hiszen csak a meleget engedjük be, viszont az éjszakai órákban tárjuk szélesre az ablakokat. Kövessük a nap járását a szellőztetéssel. Ahol nem éri nap a lakást, ott szellőztessünk, ahol pedig éri, ott árnyékoljunk. Ha nagyobb léghűtési teljesítményt akarunk, akkor tájékozódjunk a lakásba telepíthető szellőző berendezések felől. A Praktiker áruházaiban számos lehetőség közül választhatunk.

5. A mosott ruha teregetése a szobában szintén hűtő hatással bír, akárcsak egy kiterített nedves törülköző. A padló felmosása is hőelvonással jár, míg a szőnyegek megfogják a meleget. Ha nagyon nem bírjuk tovább, csavarjuk össze őket. Ültessünk lombos fákat napsütötte ablakaink elé. Árnyékolnak, frissítik a levegőt és még a környezetet is védjük velük.
 




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
A kánikula ellenszerei
Innovatív és trendi árnyékolástechnikai megoldások kültéren.


csináld magad
Hűtsd le magad a hőségben: a kerti zuhanytól a medencéig
A forró nyári napokon mindennél jobban vágyunk a hideg vízre. Megmártóznál benne? Vagy már az is elég a boldogsághoz, ha beállhatsz a zuhany alá? Íme négy izgalmas ötlet, amit akár te is megvalósíthatsz kertedben.


Ötletek
Költségtakarékos tippek kánikula ellen
Nem minden lakásban és cégnél van légkondi, ahol pedig van, ott növeli az áramköltségeket. Cikkünkben olyan – viszonylag könnyen kivitelezhető – „túlélési” ötleteket gyűjtöttünk csokorba, amelyek nem, vagy csak kevéssel terhelik meg a családi költségvetést.


Kert-balkon
Napellenző kánikula idejére
A nyári forróságot a legegyszerűbb a kertben átvészelni, de mit tegyen, akinek nincs otthon árnyat adó zöldövezet? Nos, szereljen fel napellenzőt, hiszen annak árnyékában még az a terasz vagy erkély is kellemesen hűssé változik, amelyikre szinte egész nap tűz a nap.











hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság