hirdetés



5 gyakori ok, amiért feljön a teraszon a burkolat

Szerszám-anyag

5 gyakori ok, amiért feljön a teraszon a burkolat

A nem megfelelő burkolás leginkább a teraszon, erkélyen szembetűnő. Ezeken a helyeken ugyanis a burkolat folyamatosan ki van téve hidegnek és melegnek, esőnek, hónak, fagynak, napsütésnek. Igazán strapabírónak kell lennie az elvégzett munkának. Nem lehet benne egy kis hiba sem, mert az rövid távon katasztrofális eredményhez vezethet.

Összeszedtük az 5 leggyakoribb okot, amiért nem szokott sikerülni a teraszon, erkélyen a burkolat felújítása, és amiért a tulajdonosok a felújítás után pár hónappal már bosszankodhatnak. Természetesen mindegyikre van megoldásunk is!


Ha Ön tud ezekről, könnyen elkerülhetők a kivitelezési hibák a teraszon!
1. Gyakori hiba a terasz nem megfelelő lejtéséből adódó beázás. Ilyenkor a szigetelés a terasz egy részéről bevezeti a vizet az épületbe, ami szintén ázásokhoz vezethet.

MEGOLDÁS: Ezt a probléma úgy küszöbölhető ki, hogy a terasz lejtésképző betonját a szigetelési munka elvégzése előtt pontosan ellenőrzik.

2. Nagyméretű teraszoknál előforduló hiba, hogy a dilatációkat nem megfelelően alakították ki. Ilyenkor a burkolat fugái megrepednek, kitöredeznek, sok esetben az aljzatbeton is megrepedhet, legrosszabb esetben a lapok is eltörhetnek.

MEGOLDÁS: Alapvető szabály kültéri burkolás esetén, hogy a dilatációs mezők mérete maximum 10-12 m2 lehet, és az aljzatbeton dilatációinak vonalában a szigetelést és a burkolatot is dilatálni kell.

3. Ha a teraszok burkolatát nem flexibilis ragasztóval ragasztják, a ragasztó nem tudja követni a burkolat és az aljzatbeton hőmérsékleti ingadozásokból adódó mozgásait. Sok esetben hangos roppanások kíséretében felválik a burkolat az aljzatról.

MEGOLDÁS: Teraszokon mindig csak S osztályú ragasztót szabad használni.

4. Hibalehetőséget hordoz magában, ha a kültéri burkolatokat egyoldalas ragasztási technológiával ragasztják. Ilyen esetekben a burkolat alatt légzárványok alakulnak ki, és az ebben felgyülemlett víz megfagyva felfeszítheti a burkolatot az aljzatról.

MEGOLDÁS: Ez elkerülhető folyékony ágyazatú ragasztó alkalmazásával, amely 100%-os ragasztott felületet biztosít, és nem alakulnak ki légzárványok a burkolat alatt, ami által a felfagyás veszélye megszűnik.

5. A teraszok szélein a víz sokszor nem tud akadálytalanul lefolyni vagy a terasz széléhez érve nem cseppen le. A terasz vakolt vagy burkolt oldalát áztatja, ami hibás kivitelezés esetén szintén felválásokhoz vezethet.

MEGOLDÁS: A teraszok széleit úgy kell kialakítani, hogy a víz akadálytalanul és károkozás nélkül tudjon a teraszról lefolyni, ne a terasz szerkezetét áztassa.





hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Barátságos faterasz
Egy rokona kérésére készített a kertre néző régi, fémvázas, műanyag hullámlemezzel fedett terasz helyett egy barátságosabbat fából Teleki Tibor Szászváron.


csináld magad
Újítsd meg a kültéri lépcsőt: négy megoldást mutatunk
A kültéri lépcső ki van téve az időjárás viszontagságainak és hamar megkopik, tönkremegy. Itt az ideje, hogy megújítsuk: íme négy ötlet!


csináld magad
Tökéletes kiülő tavaszra: készíts hintaágyat a teraszra
Ha van teraszod, készítsd el tavaszra ezt a kényelmes hintát! Ha gyakorlott barkácsoló vagy, akár néhány óra alatt végezhetsz vele.


csináld magad
Így lesz a klasszikus szolárlámpából kerti csillár
Lécekből könnyedén készíthetsz tartót a szolárlámpáknak, így akár csillárként is használhatod őket a teraszon.








Gép- és anyagújdonságok

A burkolatok hosszú élettartama


Ötletek

Egyedi zuhanyzó

hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság