hirdetés



Festék vagy tapéta?

Szerszám-anyag

Festék vagy tapéta?

Igen, valamikor ez nagy dilemmát jelent a felújításkor, hogy festék vagy tapéta legyen a falon. Természetesen valakinek ez nem jelent gondot, hiszen nem szereti a tapétázott falakat, vagy fordítva, nem szereti a festett falakat.

Mégis mik az előnyei az egyiknek, illetve a másiknak és mik lehetnek a hátrányok?

Sok esetben talán a tapétázott falú teret melegebbnek és barátságosabbnak érezzük. A színes, klasszikus vagy modern mintájú tapéta felrakása után nincs több dolgunk. Megmutatkozik a dizájn, ami az egyéniségünket is tükrözi.

Azonban ha a festhető tapétát választjuk, akkor 3-4 évenként egy átfestéssel új hangulatot adhatunk a szobának, és utána évekig nincs gond a falra.

Manapság a tapéta már nem csupán falburkoló termék, sokkal inkább faldekoráció, a lakberendezés eszköze. A mai tapéták tökéletesen kiszolgálják a legkülönfélébb dekorációs igényeket, anyaguknál fogva meleg felületet adnak.

Előnye az is, hogy szebben lehet rá festeni, tartósabb, eltakarja a fal hibáit, viszont nagyobb munka felrakni, pepecselős, időigényes, legalábbis időigényesebb, mint a festés, és talán nagyobb kézügyességet, hozzáértést igényel, ha esztétikusan, szépen akarjuk végrehajtani.

A falfesték nagy előnye, hogy védi a falfelületet a káros hatásoktól, emellett esztétikus látványt nyújt. A különböző színeknek más és más hatása van, és egy szobafestéssel akár egy-két óra alatt lecserélhetjük a színeket, vagyis alapvetően megváltoztathatjuk a szoba hangulatát.

A festék esetén számos trükk és típus létezik, hogy változatosabbá, egyedivé tegyük otthonunkat, ráadásul kisebb költségekkel jár a megvásárlása, használata.

És ami nagy előnye a tapétával szemben: festeni egyszerű!

Csak néhány eszköz kell hozzá, kevesebb szaktudást igényel, mint a tapétázás. Mert a klasszikus termékeken túl ma már választhatunk olyan festékeket is, amelyek bevonata dekoratív megjelenést ad, rendkívül tartós, kopás- és dörzsálló, mosható és fertőtleníthető.

Ezek a lég- és páraáteresztő bevonatok a fal természetes légzését nem gátolják, és több évi használat után egyszerű átfestéssel felújíthatók. A falak színezésén túl sok esetben problémát kell elhárítani. Folttakaró festékkel a beázási vagy a penészfoltokat tüntethetjük el. A penészesedésre hajlamos falakra a penészgátló lemosó oldat és a penészgátló falfesték nyújt megoldást.

A Mapei falfestékek megismeréséhez kattintson ide.

Milyen megoldásunk létezik a penész foltok megelőzésére?

Ide kattintva nézheti meg megoldásunkat.

Ha pedig segítségre lenne szüksége, ne habozzon, kérdezze központi szaktanácsadónkat: //www.mapei.com/adv/HU/SZAKTANACS/

(x)




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Hatalmas fotórealisztikus festmények tűzfalakon
Akár egy fénykép, úgy néznek ki a nemzetközileg is elismert svéd művész, Lula Goce hatalmas tűzfalfestményei.


Otthon-bútor
A falszínek trendjei
Fagylaltszínekkel, a Szalmarózsa stílusos eleganciájával, a különböző árnyalatok játékos eklektikájával és a kreatív önkifejezés lehetőségével köszöntsük a nyári hangulatot!


Otthon-bútor
Keleties hangulatban
Korszerű festékekkel, különféle mintákkal nagyon dekoratív mintázatokat készíthetünk. Mivel a kreatív módszerekkel mintázott falfelületek elég munkaigényesek, esetenként érdemes a felületek nagyságát csökkenteni. Csak egy falfelületet készítsünk mintázottan!


csináld magad
Megújult ruhásszekrények
Vannak olyan bútordarabok, amelyek egy idő után bizony kimennek a divatból. Ekkor sem kell azonban megszabadulnunk tőlük, egy kis festés csodát tehet velük. Mutatunk hozzá egy kis inspirációt!











hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság