Klinker lapburkolatok


A dísztégla az építési anyagok nagyon szép, nemes fajtája. Időtálló, karbantartást nem igénylő felület. De mit tegyünk, ha kivitelezés közben döntünk a látszó téglafelület mellett, amikor a falazáshoz már nincs elég hely? Nos, akkor burkoljuk be a házunkat klinker lapburkolattal!

A klinker épületkerámiák különleges ásványi összetételű, adalékok és színezékek nélküli bányaagyagból, igen magas égetési hőfokon, hosszú égetési idővel készülnek. Mindennek köszönhetően olyan anyag jön létre, melynek tartóssága, fagy- és kopásállósága a burkolatok között párját ritkítja.

Változatos elemcsalád

A klinkerburkolatok a természet meleg színeit tükrözik, és ezeket a színeket rendkívül hosszú ideig változatlanul meg is őrzik. A felületi szennyeződések nem szívódnak be az anyagba, ezért könnyen eltávolíthatók.

Az épületek valamennyi burkolandó felületéhez választható megfelelő anyag, hiszen tégla, homlokzati lap, térburkoló tégla, padlólap, lépcsőburkolat és az előbbiekhez kiegészítő elemek sokasága egyaránt kapható.

A homlokzatburkoló klinkerlapok az utóbbi időben egyre népszerűbbek. Sikerüket a széles szín-, méret- és felületválaszték mellett elsősorban annak köszönhetik, hogy egyszerűen és gyorsan beépíthetők. Aki egy téglaburkolat szépségét és tartósságát igényli, leggazdaságosabban és leggyorsabban klinkerlap burkolat készítésével érhet célt.

Egésztégla hatású

A klinker burkolólapok homlokzati vagy belsőépítészeti megjelenése a megtévesztésig hasonlít az egész téglával falazott téglaburkolathoz, viszont csak 9-10 mm, illetve 17-18 mm vastag. A klinkerlap – mint a fali csempe – közvetlenül az elkészült alapvakolatra ragasztható, nincs szükség az alapok szélesítésére, költséges korrózióálló tartó- és kapcsolószerkezetek beépítésére. Vékonysága miatt hőszigetelt falazatra is gond nélkül rakható. Sarokelemet is gyártanak belőle, hogy a pozitív falél is egésztéglaszerű legyen, a sarkon ne látsszon a lapok éle. Az egész méretű téglaburkolatokkal ellentétben a lapok akkor is problémamentesen beépíthetők, ha a tervezési stádiumban nem számoltak ilyen jellegű homlokzatképzéssel.

Könnyű felrakni

A klinkerlap homlokzatburkolatok tiszta, nem porló ásványi alapra ragaszthatók, legmegfelelőbb a cementvakolat. A munka első lépése a homlokzat pontos beszintezése és a burkolatkiosztás átgondolása. Ajánlatos a nyílások feletti álló lapsoroktól, valamint a falsarkoktól és a nyílászárók menti élektől indítani a kiosztást. A nem egész méretű lapokat mezőközépen kell beépíteni.

A lapokat feltétlenül jó minőségű flexibilis burkolatragasztóval, hagyományos hidegburkoló technológiával kell felragasztani. A vezető sorok között zsinór mentén ragasztva lehet a legegyenletesebb felületi képet elérni.

A fugázáshoz klinkerhabarcs a legalkalmasabb, amely földnedvesre keverve fugázóvassal könnyen bedolgozható, a lapok felületét nem szennyezi össze. Durva szemcseösszetétele miatt sokkal jobban illik a klinkerhez, mint a csempefugázók. Ha mélyített fugát szeretnénk látni, akkor a vastagabb (17-18 mm-es) lapokkal kell dolgozni. Ez ad lehetőséget a Magyarországon kedvelt rusztikusabb téglaburkolat kialakításához.

Lépésről lépésre

klinker dísztégla

1. A burkolatragasztót fogazott spaklival vigyük föl.

2. A lapok mindenképpen legyenek vízszintben. Ehhez érdemes a felrakáskor sorvezető zsinórt használni.

3. A földnedvesre kevert klinkerhabarcsot fugázóvassal könnyen fölhordhatjuk.

4. Ha mélyített fugát szeretnénk, akkor vastagabb lapokra van szükség.

5. A habarcs durva szemcseösszetétele miatt jól illik a klinkerhez.

6. A burkolólapból sarokelemeket is gyártanak, így a fal élén is egésztégla hatást tudunk elérni.

Természetesen nemcsak házfalat, hanem pl. kerítést is burkolhatunk a klinker lapokkal.

Az ívelt elemek sem jelentenek akadályt a burkolással szemben.

A lapok forgalmazója: www.poth.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Játékos „barkácsfal”
Nem lehet elég korán kezdeni a gyerekek felkészítését a barkácsolásra – ráadásul...
Ha egy kis csendre vágyunk
Kedves Hajnalka, ikerházunk szomszéddal közös falát szeretném utólag hangszigetelni,...
Zsóri Hajnalka
LAKBERENDEZŐ
Faltetoválás saját kezűleg
Kedves Hajnalka! Faltetoválást szeretnénk otthonra a nappalinkba, csak az igazi tetoválások...
Fürdőszobadesign: ívelt falak
A modern térkialakítás kedveli az ívelt formákat. Ebben jelentős szerepe van az újabb...
Így csempézzünk ívelt lépcsőt
A saját kezűleg végzett csempézés mindenkinek menni fog,...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION