Szigetelt ház – fűtés negyedáron


Közel háromhavi fűtésköltségének megfelelő összeget, vagyis 40 302 forintot spórolt meg szeptember 27-től december 2-ig az a négytagú hajdúnánási család, akinek otthonát az első magyarországi Referenciaház Program keretében korszerű szigeteléssel látta el a Knauf Insulation.

A valós körülmények között végzett energiahatékonysági összehasonlító programban részt vevő szigetelt ház lakóinak szeptember vége óta mindössze 27 691 forint volt a gázszámlája, míg a referenciaként szolgáló, hasonló paraméterekkel rendelkező szigeteletlen házban élő hajdúdorogi család fűtésre fordított kiadása meghaladta a 67 993 forintot, pedig az igazán hideg téli napok még csak most kezdődnek. A Referenciaház Program mérései már most bizonyítják, hogy az energiahatékonysági beruházások közül csak szigeteléssel akár 60-70, de minimum 30-40%-os rezsi megtakarítás érhető el.

hőszigetelés

A szigeteletlen házban élők már 663 m3 gázt használtak fel, míg a hőszigetelt családi ház gázfogyasztása mindössze 201,8 m3 volt, vagyis csak szigetelésnek köszönhetően ez a család 2 hónap alatt 461,2 m3-el kevesebb gázt fogyasztott.

A két ház fogyasztási adatai és a fűtésre fordított kiadása közötti különbség egyértelműen tovább nőtt az előző hónap adott időszakához képest, az energiafelhasználásuk közötti százalékos eltérés még mindig kimagasló, 60-70%-os. Bár a jóval hidegebb idő miatt már a szigetelt épületnél sem tartható fenn a kívánt hőmérséklet anélkül, hogy a kazán be ne kapcsoljon egy nap, még így is több mint háromszor kevesebb energiát kell felhasználni a kívánt hőmérséklet eléréshez, mint a szigeteletlen háznak.

A szigeteletlen házat folyamatosan fűteni kell

A két családi ház vizsgálata során a szakemberek azt is figyelik, hogy hogyan változik az épületek energiafelhasználása a külső hőmérséklet függvényében. A december 2-ig vizsgált időszakban a hőmérsékleti adatok szélsőségesen alakultak, a napi átlaghőmérséklet -2 és 19 fok között mozgott. A két ház fogyasztási adatai között a legmarkánsabb különbség akkor mutatkozott, amikor az átlaghőmérséklet 10 fok alá esett, ekkor a szigeteletlen ház fogyasztása meredeken nőtt. November 28-án például, amikor -1,8 fok volt a napi középhőmérséklet a szigeteletlen ház 0,453 GJ energiát használt fűtésre, míg a szigetelt ház mindössze 0,191 GJ-t, vagyis csak a leghidegebb napon majdnem 2,5-szeres volt a különbség a két ingatlan energiafelhasználása között.

Emellett, amíg a szigeteletlen épületben napközben a kazán folyamatosan üzemelt, addig a szigetelt házban még a reggeli felfűtés után is csak a délutáni időszakban kapcsolt be újra a kazán. A vizsgált időszakban négy olyan nap is volt, amikor a szigetelt ház egyáltalán nem használt energiát a belső hőmérséklet szinten tartásához.

A szigetelt ház kazánja harmadannyit dolgozik

A napi szinten, negyedóránként elemezett adatok azt mutatják, hogy a leghidegebb napon a szigeteletlen házban háromszor gyakrabban kapcsolt be a kazán egy nap alatt, mint a szigetelt épületben. Mindez egyszerűen azzal magyarázható, hogy a szigetelt ház a felfűtés után jobban tartja a meleget, jóval lassabban hűl ki, ezért a kazánnak is ritkábban kell újra és újra bekapcsolnia. Ez azt is jelenti, hogy egy jól szigetelt ház nemcsak jelentős energiamegtakarítást hoz, hanem kíméli a kazánt is, növelve annak élettartamát. Vagyis az energetikai beruházás, azon belül is a korszerű szigetelés megtérülésének a rezsi csökkenése csak az egyik eleme, a másik, hogy a kazánt is ritkábban kell cserélni.

A Referenciaház Program háttere

A Referenciaház Programot még tavasszal indította el a Knauf Insulation a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a méréseket végző Budapesti Műszaki Egyetem szakmai támogatásával. Az eredmények összehasonlíthatósága érdekében közel azonos műszaki feltételekkel rendelkező épületeket és közel azonos életvitelt folytató családokat választottak ki a programba való részvételre. A már szigetelt, „A” energetikai besorolásúvá vált hajdúnánási, és a tőle mindössze 6 km- re lévő „F” kategóriájú, még szigeteletlen, hajdúdorogi házat mérőműszerekkel szerelték fel, amelyek a nap 24 órájában mérik a fűtési energiára használt gáz mennyiségét és kalkulálják annak költségét.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Párás az ablak? Javítsuk ki!
Akár 20 százalékkal növelheti otthonunk fűtési igényét a túl magas beltéri páratartalom....
Otthonunk hőszigetelése
Kedves Hajnalka! Nyeregtetős parasztházunk van. Mestergerendás fafödémünket szeretném...
Teremtsen otthont velünk!
Elegancia, kényelem, megbízhatóság, innováció, minőségi termékek, jó árak egy helyen....
Építsünk úszótavat!
Egyre népszerűbbek az olyan kerti tavak, amelyekben nemcsak gyönyörködni lehet, hanem...
Szigetelés habszalaggal
A tél közeledtével egyre fontosabb lesz a lakásunk, házunk szigetelése. Milyen állapotban...
Klímát a nyárra!
Szobá(i)nk levegőjének megfelelő hőmérsékletét és tisztaságát legjobb hatásfokkal...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION