hirdetés



A klíma a jobb, vagy a ház szigetelése?

Szerszám-anyag

A klíma a jobb, vagy a ház szigetelése?

A szakemberek szerint légkondi helyett nyáron árnyékolással és egy legalább 10 cm vastag ásvány- vagy üveggyapot szigetelés révén 5-7 fokkal is csökkenhet a lakás, ház belső hőmérséklete. Télen pedig ugyanez a szigetelés a fűtésszámlát csökkenti.

Magyarországon az elmúlt száz év alatt közel 0,7 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, folyamatosan dőlnek a melegrekordok, mialatt energiafelhasználásunk folyamatosan növekszik, és ezzel egyenes arányban emelkedik a széndioxid-kibocsátás is, amihez nyáron elég nagy arányban járul hozzá a légkondicionálók használata.

Ördögi kör ez, mivel a légkondicionálók működtetése a legtöbb energiát igénylő megoldás, amivel csak tovább emelkedik a légkör széndioxid-tartalma, az pedig tovább növeli az átlaghőmérsékletet, és így a villanyszámlát.

Minek mi a következménye?

Emellett kevesen tudják, hogy otthonunk hőmérsékletének 1 fokkal való csökkentése háromszor több energiát emészt fel, mint 1 fokkal való felfűtése. A szakemberek szerint klímaberendezések helyett nyáron árnyékolás és egy legalább 10 cm vastag ásvány- vagy üveggyapot szigetelés révén 5-7 fokkal is csökkenhet a lakások belső hőmérséklete, anélkül, hogy terhelnénk a Föld energiakészletét. Ráadásul az üveggyapot csaknem 100%-ban újrahasznosított üvegből készült termék, emiatt nemcsak pénzt és energiát spórolunk, de aktívan hozzájárulunk a környezetvédelemhez is.

Megtérülő befektetés

Egy átlagos teljesítményű klímaberendezés ugyanis havonta kb. 250 kWh-val növeli meg az áramfogyasztást, ami pedig mintegy 8-10 ezer forinttal terheli meg villanyszámlánkat. Ezzel szemben az újrahasznosított anyagból készülő szigetelés már az első, de legkésőbb a második nyáron megtérülő befektetést jelent, anélkül, hogy növelné a levegő széndioxid-tartalmát.
Télen pedig az ilyen szigeteléssel a falak állapotától függően 35-40, de akár 60-65%-os energia-megtakarítás is elérhető – a számítást ki-ki maga is könnyen elvégezheti.

Az ásványgyapot-árakról például a Knauf (az egyik szigetelésgyártó cég) honlapján tájékozódhatunk: //www.knaufinsulation.hu/




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Töltött téglák, a hőszigetelés bajnokai
A Leier új típusú téglái levegő helyett a legmodernebb szigetelőanyagokkal vannak megtöltve. A kombináció piacvezető hőszigetelési értékeket eredményez.


Gép- és anyagújdonságok
Kiszámoltuk! Ennyit spórolhat meg hőszigeteléssel és fűtéskorszerűsítéssel
Soha nem látott mértékű érdeklődés tapasztalható az energiahatékonysággal összefüggő ingatlanfelújítási munkák és építőanyagok iránt az újHÁZ Centrum tapasztalatai szerint.


Gép- és anyagújdonságok
Új építésű parasztház HERAKLITH - Tektalan homlokzatszigeteléssel
Aki parasztházban kíván élni, annak egy életformát is magáévá kell tennie. Új parasztház építése esetén célunk, hogy amennyire lehetséges, átmentsük azok alapelveit a mai kor igényeinek megfelelően, még ha azok olykor kompromisszumokkal járnak is.


Hírek
Egy bolygónk van, szigeteljünk érte
Épületeink szigetelésével még többet tehetünk a Földünkért




Gép- és anyagújdonságok

Szigetel és díszít a polisztirol


Gép- és anyagújdonságok

Challenge, Create, Care





hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság