Kincsesláda


Így öröm a rendrakás. Mennyivel kellemesebb ebben pompás kincsesládában elhelyezni a drága játékokat, ahelyett, hogy unalmas szekrényekben tárolnák őket. A kincsesláda két azonos felépítésű, nyitott ládából épül fel, amelyek zongorapánttal vannak összekötve.

A láda oldallapjainak az összekötése. Helyezzük a munkafelületen az alsó láda négy oldallapját és a keresztirányú oldalakat a hosszanti oldalak közé annak alaplapjára úgy, ahogy az elemeket össze kell szerelni. Jelöljük össze az oldalakat háromszögszimbólummal, hogy a szerelés során mindig tudjuk, mi hova tartozik. Húzzunk ceruzával a hosszanti oldallap külső felületének rövidebb oldalán, 10 mm-re a szélétől egy vonalat. Ezen jelöljük be a keresztirányú oldallappal történő összekötéshez szükséges két furatot. Készítsük el a furatokat a hosszanti oldallapokon fúrógép és 4 mm-es fafúró segítségével, majd a külső felületen mélyítsük ki. Szereljük össze a hosszanti és a keresztirányú oldallapot akkus csavarozó és 3,5 x 40 mm-es csavarok segítségével. Körben, a többi sarokkötésénél ugyanígy járjunk el.

Alaplap/fedőlap összecsavarozása az oldallapokkal. Húzzunk az alaplap/fedőlap felső oldalán is ceruzával egy vonalat körben, a szélüktől 10 mm távolságban. Ezen a vonalon készítsünk fúrógép és 4 mm-es fafúró segítségével két-két furatot a rövidebb, és három-három furatot a hosszabb oldalon. Az alaplap/fedőlap alsó oldalán mélyítsük ki a furatokat. Helyezzük az előző munkalépésben összecsavarozott keretet felső szegélyével lefelé (alaplap) vagy alsó peremével fölfelé (fedőlap) a munkafelületre. Erre körben pontosan illesszük rá a kifúrt alaplapot/fedőlapot. Ezután akkus csavarozó és 3,5 x 40 mm-es csavarok segítségével a furatokon keresztül elvégezhetjük az összeszerelést. Most is tartsuk be a két MDF-alkatrész összecsavarozására vonatkozó tippünket az 1. munkalépés szerint. A láda másik felének a megépítéséhez ismételjük meg az eddig leírt összes munkalépést.

Az alsó és a felső láda összekötése. Rögzítsük a felső ládát hosszanti oldalával az alsóhoz szorítók segítségével; ügyeljünk a két él pontos illeszkedésére. Ezután helyezzük fel a széthajtott zongorapántot a két láda egymás mellett álló peremeire, jelöljük be a furatok helyzetét a peremeken, majd készítsük el az előfuratokat. Szereljük fel a zongorapántot az akkus csavarozó és a mellékelt csavarok vagy 3 x 17 mm-es csavarok segítségével. Ha a felső ládát, mint egy fedelet lezárjuk, észrevehetjük, hogy a zongorapánt hátul egy fugát képez, míg az elülső élek szorosan felfekszenek egymásra. Kiegyenlítés céljából ragasszunk ajtóütközőket (ezek kis gumilencsék, melyek megakadályozzák, hogy egy bútor ajtajának zárásakor a fa elemek nagy zajjal összeütközzenek) a fedél elülső peremére.
A kapcsos zár felcsavarozása. A kapocs két részének az alsó és a felső ládán való pontos pozícióját próbálgatással határozhatjuk meg. Az akasztót a fedélen, a leszorítót az alsó ládán kell rögzítenünk. Jelöljük be a furat pozícióját ceruzával. Az akkus csavarozó és a mellékelt csavarok vagy más, 3 x 17 mm-es csavarok segítségével szereljük fel először az akasztót, majd a leszorítót.
Az MDF-felületek előkészítése. Annak érdekében, hogy a felület megmunkálása a lehető legjobb legyen, azt a láda két felének az összeszerelése előtt kell elvégeznünk. Először töltsük ki fa spatulyázó masszával vagy kittel a látható MDF-felületeken levő furatokat. Száradás után (tartsuk be a gyártó adatait!) csiszoljuk át ezeket a helyeket 120-as csiszolópapírral. Ezután munkáljuk le a széleket 120-as csiszolópapírral 45°-os szögben úgy, hogy keletkezzen egy kis él. Az MDF-felületek megmunkálását csiszolóval és 120 – 180-as szemcseméretű csiszolópapírral végezzük.
Felületkezelés. Először gondosan olvassuk át a gyártó feldolgozási és biztonsági tanácsait. Jól szellőző helyiségben végezzük a munkát, ahol lehetőleg ne dohányozzunk, együnk vagy igyunk. Vigyük fel hengerrel vagy esetleg szórópisztollyal az alapozó töltőanyagot. Hagyjuk jól megszáradni.
Látható felületek lakkozása. A lakkok nagyon sok változatban és árfekvésben kaphatók. A kiválasztásban a feldolgozhatóság, a rendelkezésre álló technikai felszereltség, valamint a felület minőségével és tartósságával szemben támasztott igények játszanak szerepet. Kérjen tanácsot a szaküzletben. Ha nincs különösebb tapasztalatunk a lakkozás területén, ajánlatos először egy próbadarabon gyakorolni azt. A legegyszerűbb megoldás, ha szóróflakonból visszük fel a lakkot. Alternatív megoldás lehet a kincsesláda diszperziós festékkel történő lefestése. Kiváló minőségű változat pl. a poliuretánlakk, egy kétkomponenses lakk, mely szórópisztollyal vihető fel. Ehhez keverjünk össze festéklakkot és keményítőt a gyártó adatai szerint, majd töltsük a keveréket a szórópisztolyba. Próba alapján állítsa be a fúvókát és ezzel a lakk mennyiségét. A felületeknél állítsuk szélesebbre, az éleknél keskenyebbre a fúvókanyílást. A legjobb, ha először a szegélyekre, majd a felületékekre visszük fel a lakkot egyenletes, párhuzamos sávokban.
 
Anyagszükséglet
Az alábbi szerelési leírás közepes, 19 mm - vastagságú farostlemezre (MDF-lemez) vonatkozik. Ha más anyagot vagy vastagságot választ, ahhoz kell igazítani az alkatrészjegyzéket.
- 2 db 400×97 mm-es hosszanti oldalak felül
- 2 db 162×97 mm-es keresztirányú oldalak felül
- 2 db 400×145 mm-es hosszanti oldalak alul
- 2 db 162×145 mm-es keresztirányú oldalak alul
- 2 db 400×200 mm-es alaplap/fedőlap
- 1 db 400 mm-es zongorapánt, 0,7 mm-es vastgságú
- 1 db kapcsos zár
- 36 db 3,5×40 mm-es süllyesztett fejű csavar
- 4 db 3×17 mm-es süllyesztett fejű csavar
 
Tipp két MDF-alkatrész összecsavarozására
Azon az alkatrészen, amelyen először vezetjük át a csavart, mindig a csavar átmérőjénél 0,5-1 mm-rel nagyobb furatot készítsünk; a furat a csavarfejnek megfelelően legyen kimélyítve. A másodikként átfúrt alkatrészen mindig a csavarátmérőnél 1 mm-rel kisebb furatot készítsünk.
 
MDF-tippek
Az MDF felülete erősen nedvszívó. Ennek különösen a szegélyek esetében kell nagy figyelmet szentelni – értsd: több réteget kell felvinni. A nagy ráfordítást igénylő szigetelés (így nevezik a nedvszívó felületek lezárását) elkerülhető, ha alapozó fóliával ellátott MDF-et használ. Ez tökéletes bevonatot biztosít szigetelés nélkül is – legalábbis a felületeken. Végezzük el az alapozott felületek és szegélyek finomcsiszolását; ennek során növeljük a csiszolópapír szemcseméretét 180-ról 220-ra, majd 240-re.
 

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Üvegmozaikos játékasztal
Az ember által alkalmazott egyik legrégibb díszítő művészet a mozaikolás, amelynek...
Kerti hadviselés profiknak
Vakond, darázs, szúnyog, nyest – akinek háza, kertje van, az előbb-utóbb találkozik...
Inspiráló színek a falakon
Inspiráló mély színek, egyedi struktúrák a falainkon és lakásfűtő falfesték a 2019/2020-as...
Tedd meg most! Másokért, magadért!
Májusban a vérplazma adás duplán segítség. A Vascular Plazma országos plazmaferezis...
Emeletes ágy a gyerekszobába
Az ilyen emeletes ágy a gyerekszoba egyik legkedveltebb bútordarabja lehet. Öt oszlop...
Játékos „barkácsfal”
Nem lehet elég korán kezdeni a gyerekek felkészítését a barkácsolásra – ráadásul...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION