Üvegmozaikos játékasztal


Az ember által alkalmazott egyik legrégibb díszítő művészet a mozaikolás, amelynek szépsége és tartóssága ma is közismert. Minimális kézügyességgel magunk is alkothatunk a régi mesterek stílusában egyszerre hasznosak és szemet gyönyörködtető tárgyakat.

Üvegmozaikból készülhetnek művészi színvonalú kompozíciók, de játékos, egyszerűbb minták is kialakíthatók. A technika minden építészeti forma és alakzat burkolására alkalmas, legyen az sík, íves vagy gömb. A mozaik dekoratív burkolóanyag, amelyből a környezeti hatásoknak ellenálló, művészi jellegű egyedi tárgyak, tartós burkolatok készíthetők. Ebben az esetben 60 centiméter átmérőjű laminált lapon készítettük el egy régi orosz társasjáték mintáját.
 
Kirakósdi
Az anyagában színezett, áttetsző vagy fényes, metálos üvegmozaik mérete, forma és színvilága változatos felhasználást tesz lehetővé. A 10×10 vagy 20×20 milliméteres üveglapocskák hálóra, papírra kasírozva vagy kis zacskókban kerülnek forgalomba. Egy-két ívet vehetünk a csempeboltokban vagy kreatív áruházakban, illetve a kifutó termékekből tudunk olcsóbban, maroknyi mennyiséget venni. Ezzel a kisméretű mozaikkal akkor is könnyen dolgozhatunk, ha bonyolultabb mintát kell kirakni belőle. Bármilyen formát ki lehet alakítani velük, és ha szükséges, vídia élű fogóval formázhatjuk is az egyes darabkákat. Minél változatosabb és színesebb darabkákkal dolgozunk, annál részletgazdagabb képet rakhatunk ki.
 
A színek és alakzatok fantasztikus változatossága mellett mindegyik asztal alkalmas valamilyen társasjáték játszására.
Játékasztal készítése mozaiktechnikával
 

1. Szabadkézzel vagy könyvből kikopírozva rajzoljuk fel az általunk kiválasztott mintákat, illetve játékalakzatot. 2. Válogassuk ki az azonos típusú, színű szemeket, és a rajz alapján alakítsuk ki a játék minél kreatívabb ábráját.

3. Speciális fogóval vághatjuk kívánt méretre a mozaikdarabkákat, de munka közben vigyázzunk a repülő szilánkokra. 4. Bátran variáljuk a mozaikokat, próbáljunk ki minél több színkombinációt, hogy megtaláljuk a legötletesebbet.

5. A mozaikszemeket jól kötő anyagba: csemperagasztóba, cementbe vagy gipszbe kell ágyazni, és határozottan belenyomni. 6. A különböző méretek váltogatása is hatásos lehet a készítésnél, az apróbbakat csipesszel tettük a helyére.

7. A régi konyhapultlapot méretre készített hatszög alakú asztalkeretbe illesztettük, réz díszléccel ékesítve a peremnél. 8. A darabkák közötti réseket (fugákat) is gipsszel, csemperagasztóval szükséges kitölteni. Itt is váltogathatjuk a színeket.

9. A fugaanyagot alaposan, többször simítsuk a résekbe, teljesen kitöltve őket. Száradás után töröljük tisztára. 10. Az elkészült asztal természetesen nem csak játékra alkalmas, hanem a szokásos funkciókat is betöltheti a nappaliban.
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Iroda a lakásban
Ideális megoldás, ha van egy hely a lakásban, ahol dolgozni...
Így alakítsd át a gyerekszobát
A diákok legnagyobb bánatára nemsokára elkezdődik a tanév, és vége szakad a jól megérdemelt...
Festés hőségben
30 °C feletti hőmérsékletnél kockázatos festeni, mázolni, főleg kültéren a tűző napon.  Készüljünk...
Magával ragadó TV-fal
A nappali kellemes, otthonos hangulatát nagyon könnyen lerombolhatja...
Minimalista mosdóasztal
A wenge stílusú mosdóasztal divatos külsőt kölcsönöz a fürdőszobának. Nemcsak mutatós,...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION