Emeletes ágy a gyerekszobába


Az ilyen emeletes ágy a gyerekszoba egyik legkedveltebb bútordarabja lehet. Öt oszlop tartja a szerkezetet, amely lényegében egy összecsavarozott keret, oldaltámaszokkal a lécrács megtartásához.Ha pedig kialakítása fantáziadús, alatta is igazán jót lehet játszani.

Anyagszükséglet

27 mm vastag lucfenyőből ragasztott falapokból

- 2 db 2010×140 mm-es oldallap

- 2 db 964×450 mm-es elem (fej, ill. lábrész)

- 2 db 480×140 mm-es létrafok

- 1 db 1664×140 mm-es oldallap

45×45 mm-es faanyagból

- 2 db 1950 mm-es támaszléc

80×80 mm keresztmetszetű oszlopokból

- 5 db 1420 mm-es tartóoszlop

Valamint

- 40 db 4×15 mm-es félgömbfejű csavar

- 20 db 4×60 mm-es süllyesztett fejű csavar

- 14 db 6×80 mm-es süllyesztett fejű csavar

- 6 db 3×20 mm-es süllyesztett fejű csavar

- 6 db 4×45 mm-es süllyesztett fejű csavarok

- 4 db összekötő sarokelem

- lakk vagy pác, ecsetek

- díszek, kiegészítők igény szerint

1. A keret összeállításakor a csavarozható vasalatok úgy helyezkedjenek el, hogy mindig a hosszú szár és a rövid oldal (itt: fej- vagy lábrész), valamint a rövid szár és a hosszú (itt: ágy-) oldal legyen összecsavarozva.

2. Következnek a lécrács támaszai: a matracot tartó lécrács támaszlécekre, az ún. élfákra fekszik fel, melyeket az oldallapok alsó szélével egy szintben, azok belső felületeire kell felcsavarozni öt-öt csavarral. Fúrjuk elő a támaszokat, majd mélyítsük ki az ágy közepe felé néző furatokat, és középre szereljük fel őket.

3. Az oszlopok tetejének gúla alakúra vágásához az asztali körfűrész hosszütközőjét állítsuk be 45°-os szögre. Ha dekopírfűrésszel dolgozunk, jelöljük be az átlókat és azok mentén szeleteljük le a sarkokat.

4. A létrához készítsünk furatokat a létrafokokon oldalanként két-két csavar részére, majd hátulról mélyítsük ki a furatokat. Illesszük a létrafokokat az oszlopokra, majd rögzítsük őket a süllyesztett fejű csavarokkal.

5. Helyezzük a kész létrát és a harmadik oszlopot elülső oldalukkal lefelé úgy, ahogy majd egymáshoz viszonyítva állni fognak. Készítsük el a korlátdeszkán az oszlopokkal történő összeszereléshez kellő furatokat.

6. Az ágykeret és az oszlopok összeszereléséhez úgy helyezzük el egymáshoz képest az oldallapokat és a fej- meg lábrészt, ahogy össze kell csavarozni őket; az oldallapokat illesszük a fej- és a lábrész közé.

7. A fafelület lecsiszolását lehetőleg a bútor összeszerelése előtt végezzük el. A látható felületeket mindig a fa erezetének irányában csiszoljuk, először 180-as csiszolópapírral, majd finomabb (max. 240-es) smirglivel.

8. A felületek pácolásakor és lakkozásakor a függőleges felületeket mindig alulról felfelé kenjük. Jól szellőző helyiségben végezzük a munkát és olvassuk el a festékre vonatkozó utasításokat.

Ízlés és igény szerint – a gyerek nemétől függően – különféle dekorációs elemeket is tehetünk az ágyra. Mindenképpen ügyeljünk rá, hogy strapabíró módon legyenek rögzítve, és ne akadályozzák a fel- és leszállást.

Íme a kész szerkezet. Természetesen az ágyrácsot és a matracot még külön meg kell vásárolni vagy elkészíteni.

Közreműködött a www.bosch.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Minimalista mosdóasztal
A wenge stílusú mosdóasztal divatos külsőt kölcsönöz a fürdőszobának. Nemcsak mutatós,...
Védekezés a növényi kártevők ellen
A növényi kártevők kiírtásánál nem a vegyszerek, mérgek segítségével történő kipusztítás,...
Mulcsozó fűnyírás
A környezetkímélő kertgondozás? Takarékos gazdálkodás a vízzel, a gyomirtók mellőzése?...
Mosdókörkép
Mutasd a fürdőszobádat, megmondom ki vagy! Igaz a mondás, és ezen belül még igazabb...
Franciaágy fillérekből
Nem kell mindig egy vagyont kiadni a bútorokra. Néha elég, ha körülnézünk otthon,...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION