Előszobai ötletek


Előszoba ? elsőnek többnyire az ugrik be róla, hogy az a lakás névjegye. Ami a stílusjegyeket, színvilágot, hangulatot illeti, általában nem nehéz reprodukálni a lakásra jellemzőeket. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy az Ön otthona is megfeleljen minden elvárásnak.
A funkcionális berendezés, vagy az arányos térérzet megteremtése sok esetben gondot jelent. A legtöbbször ugyanis vagy túl sok van valamiből, vagy túl kevés. Ezért gyakran mostohán bánunk ezzel a helyiséggel, s így oda az első jó benyomás. Öt ilyen ?túl kevés ? túl sok? típusú problémát gondoltunk végig, s adunk ötleteket a megoldásukhoz.

Ha túl kevés a pénz
Egy kiselejtezett régi létra vagy a gyerekágy már használaton kívüli rácsa is megteszi polc gyanánt, ha felszereljük az ajtók fölé. A kabátokat vállfán vagy hajlított acélkampók segítségével akaszthatjuk fel rá, s a polc egyben bőröndtartó is. A mennyezethez rögzítés történhet egyszerű csillárhoroggal, sodort kötéllel, vagy esztergált ?fapogácsákkal?.

 
Ha túl kevés a hely
Hiába kaphatók szebbnél szebb előszobaszekrények, ha a rendelkezésünkre álló falfelület olyan kicsi, hogy nem férnek el rajta, ráadásul a falifogason a kabátok sem férnek el. Egy, a mennyezetről lelógatott láncnak sokkal nagyobb a kapacitása, mint egy-két fogasnak, hisz a láncszemekre különböző magasságokban akaszthatunk kabátokat. Egy régi esernyőből, vagy erősebb vászonanyagból némi varrással esernyőtartót is készíthetünk alá.
 
Ha egyáltalán nincs hely
Sok lakásban előfordul, hogy egyáltalán nincs falfelület a fogas számára, olyan sok az ajtó az előszobában. Ilyenkor fel lehet áldozni valamelyiket a kabátjaink számára. Ha keretbetétes az ajtólap, a betétet egyszerűen ki kell vágni, és a helyére lehet rögzíteni a tárolót. Íves háta készülhet hajlítható rétegelt lemezből vagy perforált lemezből, ha a helyiség használata szempontjából nem zavaró a perforációk miatti állandó áthallás és ?szellőzés?. Azzal azonban mindenképpen számolni kell, hogy a kabátok súlya megnöveli az ajtópántok terhelését, de a súlypontja változatlanul középen marad.
 
Ha túl sok a cipő, táska
Több tagú családban sokszor akadályversenyt jelent átbukdácsolni a levetett cipők, itt-ott elhagyott táskák halmán. Különösen kisgyerekes családokban lehet érdekes színfolt ez a cipő- vagy táskatartó pad. Lehet felhajtható ülőlapú és fiókos egyaránt. Az ülő alak nadrágrésze és feje tépőzárral rögzíthető a pad tetejéhez, ill. a falhoz, míg a felsőteste a tartórúdon lóg. Tölteléke formára vágott habszivacstömb vagy szivacstörmelék. Huzata lehet valamelyik családtag már nem hordott ruhája, cipője pedig méretre vágott szőnyegpadlódarab.
 
Ha túl magas, túl hosszú
Sokszor pont a túlzottan nagy méretek okoznak fejtörést, hisz az aránytalanul hosszú, keskeny, vagy magas tér kellemetlen benyomást kelt. Ezt optikai trükkökkel ellensúlyozhatjuk. Ha keresztirányban csíkos a padló, a hosszú oldalfalak világosak, míg a végfalak sötétek, az szélesíti és rövidíti a helyiséget. A mennyezetről belógatott keresztirányú kelméktől alacsonyabbnak és szélesebbnek tűnik a helyiség. Ily módon mellesleg a belógó gáz- és fűtéscsöveket is álcázhatjuk. A mennyezetre szerelt világítással pedig így különleges fény-árnyék játék érhető el.
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Takarékos fényforrások
A fény alapvetően meghatározza a lakás hangulatát, így a benne élők közérzetét is....
Disney On Ice: varázslatos jégfesztivál!
Minden korosztályt magával fognak ragadni A kis hableány, az Aranyhaj és a nagy gubanc,...
Stílusos dió dekorfal
Sajnos nem minden fa él száz évig, de ha elhal, akkor sem kell azonnal tüzelőnek...
Helykihasználó előszobabútor
Akárhány szekrényünk, polcunk, ládánk van, az előszobában mindig elkél a rakodóhely....
Beépített szekrény az előszobában
Az előszobában mindig kevés a szekrény, de ha nincs több hely, akkor a szekrénybelső...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION