Üvegmozaikos burkolatok


A lakásépítéseknél és a lakások felújításánál egyre divatosabbak a mozaikkal burkolt felületek. Jellemzően fürdőszobákban, konyhákban, medencékben és gőzkabinokban fordulnak elő, de igény szerint a lakás más részein is találkozhatunk velük, akár díszítési céllal is.
Anyaguk szerint lehetnek kerámiából, kavicsból, kőből, és üvegből. Ezen burkolatok fektetésénél az egyik legfontosabb az aljzatok megfelelő előkészítése, mely történhet oldalfalnál Nivoplan+Planicrete-vel. Vízszintes felületen esztricheinkkel, Mapecem Pronto-val illetve Topcem Pronto-val. Továbbá 30%-ban kvarchomokkal töltött Adesilex P4 ragasztó- és kiegyenlítővel, amit legfeljebb 2cm-es vastagságig lehet használni.
 
Tartós vízterhelésnek kitett helyeken, illetve kültéren a Mapelastic vízszigetelést ajánljuk 2 rétegben, összesen 2mm vastagságban a burkolás előtt. Időszakos vízterhelésnek kitett beltéri helyeken pedig a szintén kenhető Mapegum WPS diszperziós szigetelést, amit teddy hengerrel lehet felhordani, 2 rétegben, 1mm rétegvastagságban. Az így előkészített aljzatokra a mozaikokat többféle ragasztóval lehet burkolni. Az üvegmozaikok burkolásához használható a Keraflex illetve a Kerabond T + Isolastic ragasztókeverék.
 
Gyors megoldást jelent a Keraquick. A ragasztóból létezik fehér, mert a világos vagy átlátszó mozaikoknál átüthet a szürke ragasztó, vagy árnyalatbeli különbségeket okozhat. Nagyobb felületeknél hálóra vagy nátronpapírra kasírozott mozaikokat szoktak alkalmazni, kisebb felületeken, berakásoknál darabonként ragasztják. Normál kötésidejű fugánk a Keracolor FF Flex nagyon finom osztályozott szemcseméretű, fokozott terhelhetőségű polimerekkel módosított, vízlepergető fugázóhabarcs, melyet 2-6mm szélességben lehet bedolgozni.
 
Medence burkolásnál a Fugolastic adalékszert ajánljuk a Keracolor FF Flex-hez víz helyett. Gyorskötésű megoldásként a 26 színben gyártott Ultracolor Plus használható. Ez penészedés és gombásodás gátló is. A fugázó anyagok felhasználásakor a színárnyalatbeli eltérések megelőzésére pontosan tartsuk be az előírt vízmennyiségeket, ügyelve akkor is, ha csak részmennyiséget keverünk be. Amennyiben még esztétikusabb hatást szeretnének elérni, a cementkötésű fuga helyett a Kerapoxy epoxigyantát is lehet használni. Ez a fugázóhabarcs teljesen vízzáró, és ragasztásra is alkalmas. Igaz, érdemes szakemberekre bízni ennek a bedolgozását. Különös odafigyelést igényel a gyanta lemosással történő felületkialakítása, ha ez nincs betartva, sajnos csak mechanikus úton távolítható el. Létezik az epoxigyantánkból egy teljesen új változat, a Kerapoxy Design, mely 8 féle csodálatos színben rendelhető. Belekeverve a 24 színben létező Mapeglitter metálfényű színes csillogó adalékot, még különlegesebb lesz a hatása. A dilatációknál és a pozitív, negatív sarokcsatlakozásoknál a Mapesil AC oldószermentes, ecetsavas szaniter szilikont ajánljuk, mely 31 színben kapható a kereskedésekben.
 
Elmondhatjuk, hogy a felsorolt, kiegyenlítéssel, szigeteléssel, ragasztással, fugázással, és persze hozzáértéssel sokáig esztétikus és hibátlan lesz a kigondolt burkolatunk.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Üvegmozaikos játékasztal
Az ember által alkalmazott egyik legrégibb díszítő művészet a mozaikolás, amelynek...
Buldózer alakú játszótér a kertben
Németh Norberték készítették Ágasegyházán gyerekeiknek ezt a hintával, csúszdával...
Így készítsük fel otthonunkat a csapadékos tavaszi időjárásra
A kora tavaszi időjárás számos lehetőséget tartogat arra, hogy nekikezdjünk a ház...
Nincs többé kiszáradt növény
Forradalmi újdonság az otthoni növényápolásban. Nyaralni megy? Bízza növényeit a...
Megjelent a 2013 decemberi ÖM
Néhány tipp, miről írunk barkácsmagazinunkban: építsünk tolóajtós szekrényt és duplamosdós...
Megjelent a 2014 januári ÖM
Néhány tipp, miről írunk barkácsmagazinunkban: tárolók a lépcső alatt, hangulatos...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION