Homlokzati felújítás Mapei termékekkel


A Kulturális Főváros cím hatalmas fejlesztéseket indított el Pécsett. A Pécs 2010 Kulturális Főváros projekt keretében újult meg a helyi Vasarely Múzeum. A projekt 4 kulturális beruházásból áll, mely érinti a pécsi konferencia- és koncertközpontot, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtárat.

...és Tudásközpontot, Múzeumok utcáját és a Zsolnay Kulturális Negyedet. Ezeket még kiegészítette a közterek és parkok újjáélesztése. Mindegyik projektet az Európai Unió társfinanszírozásában valósították meg. A Vasarely Múzeum épületének felújítása Pécsett a Laki Zrt. generál kivitelezésében bonyolódott le. A homlokzati felújítást alvállalkozóként az F Plusz Mérnöki Iroda Kft. végezte.

A Vasarely Múzeum esetében is, ahogy gyakran előfordul műemlék jellegű épületek esetében, a falazatba felszivárgó talajnedvesség problémáját a vakolással kellett megoldani. A régi falazaton alapos nyomott hagyott a felszívódó nedvesség káros hatása, itt-ott táskásodások, felpúposodások a vakolat leválása jelezték, hogy bizony a nedvesség felszivárgása rombolja a meglévő vakolatszerkezetet. A megoldást jelen esetben a lábazati vakolatrész megfelelő kialakítása és a célnak megfelelő szárító vakolatrendszer jelentette a külső falazaton. A homlokzati fal belső oldalára pedig teljés egészében szárító vakolat került. A kivitelezők a szárító vakolatrendszerhez a Mapei POROMAP termékcsaládját választották.

A fali aljzatra először a POROMAP RINZAFFO alapozó került felhordásra. A POROMAP RINZAFFO előkevert, különleges puccolan reakciójú hidraulikus kötőanyagokból, természetes homokból és különleges adalékszerekből készülő, sóálló alapvakolat kő, tégla és tufa falazatok helyreállításaihoz, hőszigetelő és szárítóvakolat felhordása előtt. Különösen ajánlott a nagy mennyiségben jelenlévő kloridok miatt megrongálódott régi tégla, kő és tufa falazatú épületek helyreállításakor első rétegként történő alkalmazásra.

A POROMAP RINZAFFO különleges összetétele megakadályozza, hogy az oldható sók, mint például a kloridok, átjussanak a makroporózus vakolatba. Az oldható sók, higroszkópos tulajdonságuk miatt, helyi nedvesedési jelenséget okozhatnak a nem megfelelően szellőző helyiségekben. Következő rétegként a külső lábazatra, s a homlokzati fal belső oldalára a POROMAP INTONACO elnevezésű, szürke színű, előkevert, sóálló, szárító- és hőszigetelő habarcs került felhordásra. A POROMAP INTONACO a POROMAP RINZAFFO összetételének és műszaki tulajdonságainak megfelelő, előkevert szárítóhabarcs, mely szintén a felszivárgó nedvesség hatására károsodott kő, tégla és tufa falazatok helyreállítását szolgálja.

A harmadik vakolati réteg a POROMAP FINITURA volt. A POROMAP FINITURA cement-mentes, világos színű, finomszemcséjű szárítóhabarcs, mely kő, tégla és tufa falazatok vakolatrendszerének legfelső simítására való. A termék világos színű, finom szemcséjű, szulfát-álló. A külső homlokzat lábazat fölötti régi vakolatát nem távolítottak el. A táskásodások, felpúposodások, lepotyogás helyeit a POROMAP rendszerrel javították és átglettelték. Majd a Mapei SILEXCOLOR PRIMER alapozójával készítették elő a felületet. A SILEXCOLOR PRIMER módosított, káliumszilikát bázisú, diszperziós alapozót a SILEXCOLOR termékcsalád bevonatainak felhordása előtt kell alkalmazni. A SILEXCOLOR PRIMER a nedvszívó aljzatba mélyen behatol, anélkül, hogy filmréteget képezne vagy az aljzat páraáteresztő képességét módosítaná. Az aljzat nedvszívó képességét egyenletessé teszi, és a szilikátosodási folyamatot elősegítve kitűnő tapadást biztosít a felületképző réteg számára.

A felületképző réteg pedig ez esetben a SILEXCOLOR PITTURA volt. A SILEXCOLOR PITTURA szilikát bázisú, páraáteresztő, védőfesték, mely kül-és beltéri cement és mészvakolatokra alkalmas.
A függőleges bel- és kültéri porózus felületek festésére használható olyan helyeken, ahol a romboló légköri behatásokkal (eső, fagy) szemben védelem és nagy páraáteresztő képesség szükséges. Felhordható hagyományos módon ecsettel, hengerrel vagy szórással, illetve levegő nélküli szórással. A SILEXCOLOR PITTURA a ColorMap színkeverő rendszerrel előállítható széles színválasztékban kerül forgalmazásra.

Felhasznált termékek:

A cikkben szereplő termékek az „Építéskémiai” termékvonalba tartoznak. Termékeinkről bővebb információt talál a Mapei Termékinformációs CD-Romon és a www.mapei.hu weboldalon!
Poromap Finitura: cement-mentés, finomszemcséjű szárítóhabarcs.
Poromap Intonaco: szürke színű, előkevert, sóálló szárító- és hőszigetelő habarcs
Poromap Rinzaffo: előkevert sóálló habarcs PoroMap Intonaco alá
Silexcolor Pittura: szilikát bázisú páraáteresztő védőfesték kül- és beltéri cement és mészvakolatokra
Silexcolor Primer: módosított káliumszilikát bázisú diszperziós alapozó.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Fürdőszobadesign: ívelt falak
A modern térkialakítás kedveli az ívelt formákat. Ebben jelentős szerepe van az újabb...
Mekkmestermunka
MekkmestermunkaKedves Hajnalka! Menteném a menthetőt, ami a burkoló "mester" keze...
Lakásfestés egyedül
Számos élethelyzetben érezheted úgy, hogy egyedül kell megoldanod a hétköznapi problémákat,...
Építsünk úszótavat!
Egyre népszerűbbek az olyan kerti tavak, amelyekben nemcsak gyönyörködni lehet, hanem...
Hibátlan padló évek múltán is
Ön is olyan padlóburkolatra vágyik, amelynek csodájára járnak, és amivel garantáltan...
Szilikonok szaniterekhez
A fürdőszobák minőségét nemcsak a burkolat és a...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION