Kémény-kisokos


A mondás szerint, aki kéményseprőt lát, szerencsét talál! Ha ebben nem is kell hinnünk, csak a rendszeres kéményrendszer- és fűtőberendezés-ellenőrzéssel tudhatjuk biztonságban a családunkat. Tippek és tanácsok, hogy minden rendben legyen kéménytájon.

Tavaly – a rendkívül enyhe tél ellenére is – 15 tragikus kimenetelű mérgezéses baleset következett be, és további 39 ember szenvedett szénmonoxid-mérgezést. A halálesetek és a balesetek fő okai között található a gázkészülékek és égéstermék-elvezetők karbantartásának hiánya, a levegő-utánpótlást akadályozó, fokozott légzárású nyílászáró szerkezetek alkalmazása, illetve a gázkészüléknek páraelszívóval és egyéb tüzelőberendezéssel történő egyidejű üzemelése. A felsoroltak közül a kémények kiemelt szerepet játszanak, ezért ne bízzuk „jó kezű” mesteremberekre a kémény építését, felújítását. Kérjünk referenciaanyagot és ellenőrizzük, hogy a munkák során ÉMI által minősített anyagokat használnak-e.

Tervezési szakasz
Akár meglévő készülék cseréjéről van szó, akár új kémény felhúzásáról, már a tervezési szakaszban kérjünk segítséget. Sok kivitelező cég ezt átvállalja helyettünk – megkímélve minket az utánajárástól –, de győződjünk is meg a papírok, engedélyek helyességéről. Az építéshatósági engedélyezési eljárásban a tervező egyezteti a tervezett készülékhez kapcsolódó égéstermék-elvezető műszaki megoldását az ügyfélszolgálattal. Ezáltal minimálisra csökken annak a valószínűsége, hogy a megvalósítás során alkalmatlan égéstermék-elvezető kerül megépítésre. Az egyeztetés mellett vállalják különböző égéstermék-elvezetők számítógépes méretezését és ellenőrzését is. A 60 kW feletti tüzelőberendezéseket tartalmazó építési engedélyezési tervek felülvizsgálata kizárólag a Kéményseprő Vállalat budapesti központjában történik.
 
Kéményvizsgálat
Az égéstermék-elvezetőket a megvalósulás során legalább kétszer ellenőrizni kell. Egy alkalommal a kivitelezés közben, még a kémény eltakarása (pl. vakolása) előtt, másodszor pedig a használatbavételi eljárás során. A kéményvizsgáló munkatársak a helyszínen ellenőrzik, mennyiben valósultak meg a jogerős építési engedélyben előírtak. A kivitelezés közbeni vizsgálatnál ellenőrzik a beépített anyagokat, és a később – eltakarás után – nem vizsgálható egyéb megoldásokat. A használatbavételi eljárás során már a készülékkel együtt tudják tanúsítani az égéstermék-elvezető megfelelősségét. Amennyiben mindent rendben találnak, akkor a helyszínen kiállítják a megfelelőségi tanúsítványt (szakvéleményt), ami feltétele a használatbavételi engedélynek. A szakvéleményt az ügyfelek két példányban kapják meg. Az építéshatóság mellett a másik példány a gázszolgáltatónál használható fel. Amennyiben nem a terveknek és jogszabályoknak megfelelően készült el az égéstermék-elvezető, az ügyfél hibajegyzéket kap, amelyben a szakemberek tételesen felsorolják a kijavítandó hibákat.
 
Ellenőrzés és tisztítás
Lássuk, mit kapunk a pénzünkért, vagyis mit vizsgálnak a kéményseprők az ellenőrzés és tisztítás során:
 
1. A biztonságos munkavégzés helyi feltételeinek (kéményseprőjárda, tető-kibúvóablak, létra, hágcsó, stb.) meglétének és állapotának szemrevételezéssel történő vizsgálata.
 
2. Az előző tisztítás, ellenőrzés és műszaki felülvizsgálat során megállapított és a tulajdonos tudomására hozott hibák, szabálytalanságok megszüntetésének szemrevételezéssel – illetőleg a hiba, a szabálytalanság jellegétől függő kéményseprőszerszámmal – történő vizsgálata.
 
3. Az átjárhatóság vizsgálata a kéményjárat teljes hosszában kéményseprőszerszámmal.
 
4. Gáz-tüzelőberendezés égéstermékeinek elvezetésére szolgáló kéményeknél a keletkezett égéstermék maradéktalan eltávozásának vizsgálata, szükség esetén műszerrel való ellenőrzése. A kéményjárat teljes hosszában történő tisztítása a kémény típusának és anyagának megfelelő kéményseprőszerszámmal.
 
5. A bekötőnyílás, koromzsák, füstcsatorna, továbbá mellékcsatornás gyűjtőkémény mellékcsatornájának – a kéménytartozék anyagának megfelelő – kéményseprőszerszámmal történő tisztítása, valamint a keletkezett szilárd hulladék (korom, pernye, faltörmelék, stb.) eltávolítása. Ha az égésterméket hagyományos kéményseprő tisztítóeszközzel nem lehet eltávolítani, akkor kéményégetést végeznek kiégető berendezéssel.
 
27/1996. (X. 30.) BM rendelet a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról (részlet)
 
11. § (1) Új égéstermék-elvezetőket kivitelezés közben, eltakarás előtt a kémény kivitelezőjének jelenlétében a szolgáltatóval ellenőriztetni kell. A megrendelésnek a szolgáltató 3 munkanapon belül köteles eleget tenni. Az ellenőrzés eredményét a szolgáltató szakvéleménnyel igazolja.
 
(2) Új, újjáépített vagy megosztott épületek, lakások használatbavételéhez a szolgáltató a kémények megfelelőségét tanúsító szakvéleményt ad ki.
 
(3) Újonnan épített vagy javított, illetőleg újból használatba vett és felülvizsgálati kötelezettség alá eső kéményeket és tartozékait csak azok megfelelősségét tanúsító szakvélemény birtokában lehet üzemeltetni.
 
(4) Gázüzemű, továbbá – a tüzelési mód vagy a kémény terhelésének megváltozása esetén – más tüzelőberendezést meglévő kéménybe kötni csak a kémények megfelelősségét és terhelhetőségét tanúsító szakvélemény birtokában szabad.
 
(Közreműködött: Pest Megyei Kéményseprő Vállalat)
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION