Padlócsempe javítása


Előfordul, hogy a csempeburkolat megsérül, ilyenkor nem kell az egész felületet újraburkolni – elég, ha a sérült csempét cseréljük ki. Néhány órás munkával az egész padlófelület megújul, amikor eltűnik a törött csempe. Javítsa ki velünk egyszerűen padlója hibáit!

Természetesen ilyen javítás csak akkor lehetséges, ha van tartalék csempénk – ezúton is felhívjuk az építkezők, burkolatcserét tervezők figyelmét, hogy mindig vásároljanak tartalékot. A sokáig forgalomban lévő azonos termékek között is biztosan mutatkozik szín- és/vagy méreteltérés. A javítás, amit bemutatunk a problémásabb esetek közé tartozik, mivel ez a hidegburkolat fugahézag nélkül, a burkolólapok közvetlenül egymás mellé helyezésével, azaz zártan készült. A hézagok csak a csempék méretkülönbségéből adódtak. A munka befejeztével, a kötési idő eltelte után (pontos idő az általunk használt ragasztó csomagolásán!) tisztítsuk meg a csempét, a makacsabb foltok eltávolításához használjunk konyhai súrolószivacsot. A fugázott csempéknél ekkor még előbb el kell evégezni a fugázást, majd annak száradása után lehet megtisztítani az új burkolatot.

ÖM-tipp
A csempét eltávolíthatjuk úgy is, ha vídiahegyű villanyfúróval átfúrjuk a csempe közepét, és középről indulva a peremek felé, vésővel és kalapáccsal óvatosan leverjük a darabokat.
 
Így készül
A keskeny hézagokból pl. sniccerrel távolítsuk el a régi kötőanyagot. Dolgozzunk óvatosan, nehogy lepattintsuk a szomszédos ép csempék szélét.

Elektromos géppel könnyebben és gyorsabban tudunk dolgozni. Mindig csak egy csempét vágjunk körül és azt távolítsuk el, mielőtt a következőhöz kezdenénk.

Ha minél kevesebb porral és szeméttel szeretnénk elvégezni a munkát, praktikus munka közben is időről időre összeszedni a törmeléket.

A csempét közepére mért ütéssel összeroppanthatjuk. Ha a csempére újságpapírt vagy rongydarabot teszünk, kevésbé szóródnak szét a szilánkok az ütés hatására.

Miután az összes sérült részt eltávolítottuk, nedvesítsük be az aljzatot, és tisztítsuk meg a törmelékmaradéktól. A túlzott vizezés megnöveli a csemperagasztó kötési idejét!

A manapság készülő csempefajtákat már nem szükséges lerakás előtt beáztatni, elég, ha csak leöblítjük róluk a port és a szennyeződéseket.

A fugahézag nélküli csempéknél érdemes a helyükre próbálni a lapokat, és ha szükséges vágjunk, vagy reszeljünk le belőlük.

Keverjük be vízzel a csemperagasztót a gyártótól kapott használati utasítás szerint, és fogazott glettvassal terítsük szét az aljzaton.

A következő lépés a munka legegyszerűbb lépése, pedig ekkor tesszük meg azt, ami az egész lényege: helyükre illesztjük a csempéket.
Egy lécdarabot keresztbe a csempékre fektetve finoman ütögessük meg őket,) hogy biztosan egy szintben legyenek a régi csempékkel.
Végül, a munka zárófázisaként helyezzük el az utolsó lapot is, és töröljük le a csempékről a rések közül kinyomódott csemperagasztót.
 

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Így csempézzünk ívelt lépcsőt
A saját kezűleg végzett csempézés mindenkinek menni fog,...
Gipszkarton rögzítése
Kedves Hajnalka! Az a problémám adódott gipszkartonozás közben, hogy nem tudom eldönteni,...
Megújult a Hotel Helia Episode Étterme és terasza
Elegáns és letisztult látványvilággal, különleges belsőépítészeti megoldásokkal és...
Grillező étkezővel
Arra a kérdésre, ki mit szeretne a kertbe építeni az egyik leggyakoribb válasz a...
Murexin oktatási program 2010
Ismét itt az oktatási szezon. Fordítson időt arra, hogy megismerje...
Csempézés saját kezűleg
Csempézésre mindig szükség lesz, így most megmutatjuk, hogyan tehetjük otthonunkat...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION