Extra lépcsőborítások


A lépcső egyedivé és hangulatossá teszi lakóterünket. Mit tegyünk, hogy otthonunk dísze legyen? Íme néhány ötletes és újszerű megoldás.

A lépcső lehet egyenes vagy húzott, csiga vagy pihenős, készülhet fából, üvegből és acélból, lehet lakkozva, lazúrozva. Méreteit, elrendezését és elhelyezkedését leginkább a helyszín adottságai határozzák meg. E tekintetben nagyjából négy lehetőség kínálkozik (egyenes, fordulós, íves és csigalépcső), valamennyi a beépítési helyszín lehetőségeitől függően számtalan változatban, akár egymással kombinálva is.
A lépcsőtervezés már korábban is külön megbecsült szakmának számított, ezért mindenképpen tanácsos szakemberhez fordulni. Mivel a lépcső épületszerkezetnek, illetve építési terméknek minősül, ennek megfelelően szakhatósági engedéllyel kell rendelkeznie.
 
A legfontosabb szabványok által is előírt méretek a következők:
? a lépcső (lépcsőkar) nettó használható szélessége lehetőleg ne legyen 80 cm-nél kevesebb,
? a lépcső fellépője (a lépcsőfokok magassága) ne legyen 20 cm-nél magasabb,
? a lépcső belépője (a lépcsőfokok mélysége) ne legyen 20 cm-nél rövidebb,
? a lépcsőfokok felett minden esetben legyen legalább 200 cm fejmagasság,
? a leesés ellen korlátot kell biztosítani, mely 90-100 cm magas, és a kisgyermekek védelme érdekében sehol nincs rajta 12 cm-nél nagyobb rés

Miből készüljön a lépcső?
Anyag és szerkezet vonatkozásában három fő lehetőség közül választhatunk: vasbeton szerkezet valamilyen (fa vagy kő) burkolóanyaggal; acélszerkezetre épített fa, vagy kő lépcsőlapok; illetve tömörfa lépcsők.
 
- A kivitelezőnek a betonlépcső a legkényelmesebb megoldás, hiszen a többi betonelem öntésekor egyből a lépcső is elkészíthető, és a felső szinteken végzett munkálatokhoz igénybe is tudják venni. A betonlépcső a végső, esztétikus borítással és korlátrendszerrel ellátva az egyik legköltségesebb lépcső. Fontos, hogy a betonlépcső többnyire zárt szerkezetű, így nemigen nevezhető légies, könnyed megoldásnak.
 
- Ismertek a különféle fémszerkezetekből, acélszelvényekből, esetleg valamelyik specializálódott gyártó által kínált elemekből összeszerelt vagy -hegesztett, fa- vagy kőlapokkal borított lépcsők. Ezek utólag is beszerelhetők, rengetegféle változatban léteznek és viszonylag olcsók, leszámítva az exkluzív kivitelű (így drága), üveg és nemesacél elemekkel kombinált, modern lakberendezési irányzatokat követő változatokat.
 
- A tömörfa lépcsők napjainkban igazi reneszánszukat élik. Az alapanyag a melegséget, a változatosságot és a természetes megjelenést egyaránt szavatolja. Fából lényegében bármilyen típusú lépcső elkészíthető a légies, függesztett szerkezettől a bevésett, zárt fajtáig. A gyártók számtalan megoldást kínálnak, mindenki megtalálhatja a maga ízlésének és pénztárcájának megfelelőt. A falépcső számára kivitelezéskor mindössze a megfelelő födémnyílást (helyet) kell biztosítani, a lépcsőgyártók szolgáltatásába ugyanis a komplett tervezés és a kivitelezés is beletartozik. 

Burkoljuk parkettával!

A svéd Kährs cég már százötven éve kínálja természetes alapanyagokból, a legmodernebb technológiával készülő, sokféle életstílusnak és esztétikai igénynek megfelelő, kiváló minőségű termékeit. A 15 mm-es szalagparkettával nem csak a szobák padlófelületét, hanem a beltéri lépcsőfokokat és azok homloklapjait is burkolhatjuk (ebben az esetben burkolatváltó profilra sincs szükség). A lépcsőfok éle persze nem maradhat szabadon, a cég itt is a fémnél kevésbé rideg anyagot, a fát alkalmazza. A lépcsőéleket már nem a hagyományos csap-hornyos, hanem a Woodloc-os, azaz Klickes, ragasztásmentes, így visszabontható rendszerrel rögzítik, ezáltal tökéletesen egybefüggő felületet képeznek a lépcsőfokokkal.
 


Kavicsszemes megoldás
Különleges és eredeti burkolóanyagra tehetünk szert, ha a természet erői által formált finom kavicsszemekből készült burkolatot, a Livingstones kavicsburkolatot választjuk. A kavicsszemek többféle nagyságban, egymással színben és méretben keverhetőek, nincsenek fugák, így egységes felületet képeznek tetszőleges formában. A lépcsőkön kívül többek közt padlón, különböző falfelületeken, oszlopokon, pultokon, asztalokon és bútorokon is alkalmazhatjuk. A kavicsburkolat lerakása nem jár nagy rendetlenséggel (24 óra múlva járható), ideális megoldás allergiásoknak és könnyen tisztántartható.
 


Parafát a lépcsőre!
A lépcsők felületét parafával is boríthatjuk. A Wicanders parafaburkolatok a valódi fa és parafa természetes szépségét hozzák otthonunkba. A nagy gondossággal válogatott fafajták és a parafa kombinációja az elegáns felületek gazdag palettáját nyújtja, összhangot teremtve a legkülönlegesebb belső terekkel is. A parafa rendkívül sokszínű tulajdonságainak hála tökéletes és egyedi burkolatot ad lépcsőknek, feljáróknak egyaránt.
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Csodás parafa
A természetes anyagok közül a parafának van a legtöbb pozitív tulajdonsága, hő és...
Pajkos póni
Feleségével beszélgetve jutott arra az elhatározásra Werstroh János (Pécs), hogy...
Egyedi kandalló
Kandalló saját kezű megépítésével koronázta meg a lakásfelújítás Smid Attila Budapesten....
Parafa burkolat
Meghatározó benyomást kelt a burkolat látványa és annak igényessége. A parafa, amelyre...
Parafa falburkolat bordűrrel
Egy kis ötletességgel széppé is tehetjük a falat hőszigetelő réteget.

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION