Új penész és mohairtó


A penészesedés oka gyakran megszüntethetetlen, vagy akkora költséggel járna, hogy nem érné meg, mint például egy pince újraszigetelésénél. Ilyen esetekben hatékony lehet a fertőtlenítő, illetve ?gyomirtó? hatású szerek használata. Új penész- és mohaölő rendszerrel találkozhatunk ? a Silancolor Plus-szal ? a szakboltokban. A szerek együttes alkalmazása nedvességtaszító, vízlepergető felületet eredményez, amelynek kémhatása nem kedvez a gombák és a mo hák szaporodásának. A kül- és beltérben egyaránt alkalmazható rendszer harma dik eleme a 342 színben kapható falfesték. A 60-as, 70-es években épült családi házakban, az akkor szokásos szigetelési gyakorlat miatt,nagyon sok helyen okoz gondot a páralecsapódás és a penészesedés. Északi tájolású falaknál pedig a külső vakolat, valamint az annak színezéséhez használt korszerűtlen anyagok összetétele a moha megtelepedésének is kedvez. E két probléma megszüntetésére fejlesztette ki a Mapei az itt bemutatott, három termékből álló Silancolor Plus rend szert, amellyel jó eséllyel kiirthatjuk a már megtelepedett penészgombát és mohát egyaránt. De azt soha ne feledjük, hogy a penészesedés megszüntetésének leghatékonyabb módja, ha az okot magát sikerül felszámolni ? a hőhidas rész újraszigetelésével, a nyílászárók körüli szigetelés javításával vagy lakáshasználati szokásaink megváltoztatásával ? például gyakoribb szellőztetéssel.

Tisztítás, alapozás, festés

1. A hármas rendszer alkalmazásának első lépése a felület megtisztítása és fertőtlenítése. A Silancolor Cleaner Plus vízbázisú mosó- és fertőtlenítőoldat mélyen behatolva a felületbe ? akár egy gyomirtó ? kiirtja a gomba- és mohatelepek gyökereit.
2. A szilán- és sziloxán-bázisú Silancolor Primer Plus, a festés alapozásához használatos emulzió meggátolja a penészgombák, illetve a moha megtelepedését ? használata ennélfogva megelőzésre is ajánlott ?, de a már fertőzött felületeken mindenképpen célszerű alkalmazni. Az alapozó egyenletessé teszi az aljzat nedvszívó képességét, és tapadásfokozóként is működik.
3. A Silancolor Pittura Plus bel- és kültéri falakra egyaránt használható, légáteresztő képességű és vízlepergetést biztosító, fokozott hatékonyságú mohásodásés penészedésgátló, szilikongyanta bázisú védőfesték vizes diszperzióban.

A megtelepedés megelőzése

Megelőzésre is érdemes alkalmazni a Silancolor Primer Plus és a Pittura Plust a nagy páratartalmú helyiségekben ? pl. fürdőszobában, konyhában ?, vagy az olyan külső homlokzati falak festésénél, amelyek kevés napfényt kaphatnak.

Viseljünk védőfelszerelést!

Mivel vízbázisú anyagokról van szó, a szerszámok száradás előtt vízzel tisztíthatók. Nemcsak az anyagok esetleges irritáló hatása miatt, hanem a gombaspórák beszívása ellen is célszerű munka közben szájmaszkot használni, továbbá védőszemüvegben és kesztyűben dolgozni.

ÍGY HASZNÁLJUK A PENÉSZ- ÉS MOHAIRTÓT
kl
A munkálatot azzal kezdjük, hogy eltávolítjuk a meglazult felületrészeket, kijavítjuk a repedéseket és egyenletesre simítjuk a falat. Kültéri alkalmazásnál a felületet védjük az esetleges esőtől, az így felfröccsenő szenynyeződésektől. A következő fázisban az 1:3 arányban hígított Silancolor Cleanert Plust alacsony nyomású kézi permetezővel vagy ecsettel kell felvinni és jól átitatni a felületet. Pár perc múlva kefével vagy konyhai dörzsivel távolítsuk el a penészt, ill. mohát. Ezt a műveletet a száradás után ismételjük meg,  szennyezett felület esetén többször is. Minél mélyebben szívódik be a felületbe a Cleaner, annál hatékonyabbá válik a penész- és mohairtás. Majd nyolc órát hagyjuk száradni a felületet
kl
8-12 óra elteltével, amikor a felület már teljesen száraz, +10?C-nál nem alacsonyabb hőmérséklet mellett felhordjuk a Silancolor Primer Plus alapozót. Alaposan keverjük fel, majd ecsettel, hengerrel vagy szórással vigyük fel a falra. Majd 24 óra száradás után festhetjük át. Az előkészített felületre következhet a festés a több mint 300 színben választható Silancolor Pittura Plus festékkel. 15-20%-os higításban használjuk. Lehetőleg fúrógépbe illesztett keverőszárral keverjük az anyagot, így elegyíthetjük a legegyenletesebben a festéket. A száraz felületre két rétegben hordjuk fel a Silancolor Pittura Plus-t ecsettel, hengerrel, vagy szórással. A két réteg között hagyjunk 24-48 óra száradási időt. A hőmérséklet ne legyen +10?C-nál alacsonyabb, és a páratartalom nem lehet magasabb 80%-nál.


ÁRKALKULÁTOR
  • Silancolor Cleaner Plus: 0,20?1 kg/m2 (az adott felület nedvszívó képességétől, illetve a fertőzöttségétől függően, ami többszöri átkenést igényel), 1 kg-os vödör: 1429 Ft, 5 kg-os vödör: 4995 Ft.
  • Silancolor Primer Plus: 0,1?0,3 kg/m2, 2 kg-os vödör: 4438 Ft, 10 kg-os vödör: 19 950 Ft.
  • Silancolor Pittura Plus: 0,2?0,3 kg/m2, 5 kg-os vödör: 14 775 Ft, 20 kg-os vödör ára: 53 180 Ft.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Polcrendszer a nappaliban
Olyan egyedi méretű polcrendszert szerettünk volna a nappaliba, amelyen minden könyv,...
Fókuszban a jövő otthona
A CONSTRUMA csokor pavilonjai ismét teltházasak. Ez jó hír az építkezőknek, felújítást,...
Buldózer alakú játszótér a kertben
Németh Norberték készítették Ágasegyházán gyerekeiknek ezt a hintával, csúszdával...
Így készítsük fel otthonunkat a csapadékos tavaszi időjárásra
A kora tavaszi időjárás számos lehetőséget tartogat arra, hogy nekikezdjünk a ház...
Garázskapu: szolgál és véd
Ma már egy garázskapunak amellett, hogy illeszkednie kell otthonunkhoz, számos kényelmi,...
Szigetelt ház – fűtés negyedáron
Közel háromhavi fűtésköltségének megfelelő összeget, vagyis 40 302 forintot spórolt...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION