Burkoljuk be a falat!


HDF panelek segítségével a legátlagosabb szobánkat is különlegessé tehetjük. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan alakítottuk át velük a nappali egész összképét ? lépésről lépésre.

AHDF-lapokkal (magyarán: bútorhátlap- lemezekkel) burkolni a fal egy részét nem kerül egy vagyonba, viszont ha szépen lefestjük és díszítjük őket, akkor karaktert kölcsönöznek a helyiségnek és némi rusztikus romantikával is megspékelik a látványt. Mellesleg ? vagyis pont nem mellékesen ? pedig a dísz-frízek elkészítése és a panelek (= faburkolatú fal négyszögletes felületrészei) felrakása sem igényel túl nagy szakértelmet, a lapok leszabására viszont rámegy némi idő.

 

Hő- és víztűrés

Dán kollégánk 4 mm vastag HDF-lapokat (ez a High Density Fibreboard, vagyis a nagyon tömör rostlemez rövidítése) használt, mifelénk 3 mm vastagot is találhatunk, az ugyanúgy megfelel a célnak. Az anyag előnye, hogy nagyon jól bírja a hőmérsékletváltozásokat és az esetleges nedvességet.

Egyforma méretek

Minden panelt keretdeszkák közé csavaroztunk, amelyeket a panelek felső szélével egyvonalban és a panelek közti függőleges határvonal mentén erősítettünk a falra. Megjegyzendő: mai ízlés szerint az egyforma nagyságú panelek a szépek, de néha el kell térni ettől. Esetünkben a fal végén, ahol egy nem túl széles elem zárja a sort, no meg az ablak alatt ? utóbbi esetben az ablak szélességétől függően egy (vagy két egyforma) extra méretű panelt kell készítenünk, hogy széleik vonalban álljanak az ablak két szélével.
A panelek közepére ragasztott egyszerű kis díszecske ? egy hegyére állított négyzet ? azzal járul hozzá a látványhoz, hogy megtöri a sík felületet, de persze akinek nem tetszik, elhagyhatja.

Ha helyes sorrendben végezzük a munkálatokat, nem tart túl sokáig a fal beburkolása. Mérés és jelölés után először is a keretdeszkákat csavarozzuk a falra (jó ha a léceket és a falat is előfúrjuk, s a falba mélyített lyukakba műanyag tiplit is teszünk). Nálunk a deszkák felső széle az ablakpárkánnyal esett egy vonalba, de akinek van kedve, szélesebbre is késztheti. Szabjuk méretre a paneleket. Szintén időspórolás, ha a leszabott paneleket és a díszlécből készült frízeket felerősítés előtt festjük le a nekünk tetsző színre. Mi visszafogott színeket használtunk, de akinek a mostanában reklámozott harsányabb árnyalatok tetszenek, bártan kísérletezhet velük. Vízbázisú beltéri festéket használtunk és hengerrel hordtuk fel (egy 4×5 m-es szoba esetén a 80 centi magas panelek összfelülete 16 négyzetméter, így egy réteges festéshez 3-4 liter festék kell).

Fontos, hogy a fal sima, a vakolat pedig erős legyen

A szabványos, környékünkbeli barkácsáruházban legolcsóbban kapható deszkából és díszlécekből készített falburkolat egyetlen valóban fontos előfeltétele, hogy a fal minél egyenletesebb legyen, a vakolat pedig ne peregjen le könnyen. A kisebb ?huplikat? csiszoljuk le, illetve töltsük ki, mielőtt munkához látunk.

ÁRKALKULÁTOR

A HDF-lap négyzetmétere 1-3000 Ft, a dekorléc folyómétere pedig 600-2000 Ft.

(a hosszméreteket mindenkinek magának kell kiszámolnia!)

- a keretelemekhez (A és B):15×91 mm-es deszka
- a frízekhez (C): 9×33-as díszléc
- a panelek és keret közé (D): 9×9 mm-es díszléc
- a vízszintes lécek és a fal közé, meg az új ablakpárkány alá (E): 15×21 mm-es díszléc
- a panelekhez (F): 3 vagy 4 mm vastag HDF
- a frízek alá (G): 20×20 cmes, 3 vagy 4 mm vastag HDF
- az új ablakpárkánynak (H): 21×33 mm-es léc

Valamint

- 4,0×50 mm-es csavarok
- tiplik
- 12/20-as és 12/25-ös szögek
- ragasztó a falhoz és faragasztó az elemek egymáshoz erősítéséhez
- kétoldalú ragasztószalag
- beltéri festék
- csiszolóvászon

1. Miután a padlóra védőnejlont terítettünk, vízszintezővel jelöljük ki a felső keretdeszkák (a rajzon A) vonalát és csavarozzuk fel őket. Tegyünk ugyanígy a függőleges keretdeszkákkal (B) is. 2. A keret és a fal közti átmenet szebb, ha díszlécet (E) erősítünk ragasztóval és szögekkel a deszka tetejére. A szögeket szögbeütővel süllyesszük, a lyukakat gletteljük. Fessük le az A és B elemeket.  
3. Fessük le a fríznek leszabott díszléceket (C) és az őket tartó HDF-négyzeteket (G). Ragasszuk és szögeljük a G négyzetekre a C léceket, a süllyesztett szögek kilátszó hegyét csípjük le.
 
4. A paneleken nem kell lefestenünk a helyet középen, ahová a díszítmény jön. Hogy a dísz a helyén maradjon, míg a ragasztó megszárad, eleve tegyünk a G elem hátára egy mindkét oldalán tapadó ragasztószalag-darabot. Vigyük fel az F panelre a ragasztót, és nyomjuk a G négyzetet (meg a rajta levő C léceket) a helyére. Nehezéknek megteszi néhány vaskosabb könyv, míg a ragasztó megszárad. Megkönnyíti a díszek pontos helyre rakását, ha kartonból sablont készítünk.
5. Vigyük fel a ragasztót a falra. Hogy a panelek a helyükön maradjanak, míg a ragasztó megszárad, nyomjunk a falra a képen látható Andráskereszt- formában mindkét oldalán tapadó ragasztószalag-csíkokat. 6. Igazítsuk a panelt a helyére (először a lábazati lécre állítva) és határozottan nyomjuk a falhoz. Néhány ragasztófajtánál érdemes a ragasztó száradásáig még néhányszor erősen odanyomni.
  7. Végül szabjuk méretre a panelek és a deszkák közti átmenetet megszépítő D díszléceket, fessük le őket és szögezzük-ragasszuk őket a helyükre. Ha a szögek fejét lecsípjük, nem maradnak glettelendő lyukak.

 

Így igazítsuk a paneleket az ablakhoz
1. A munka első fázisában (mielőtt még a vízszintes A deszkákat falra erősítenénk) vágjuk le az ablakpárkány túllógó részét a fallal egy szintbe.
2. Ezután erősítsük fel az A deszkát az ablakpárkány felső élével egy vonalba, majd készítsünk rá új ?túllógást? a 21×33 mm-es H léc felszögelésével.
3. A munkát a 15×21 mm-es E léc alászögelésével fejezzük be. Persze az A deszkából is kivághatjuk az ablakpárkány formáját, de nagyon precízen kell dolgoznunk.

Kézenfekvő, hogy a lapokat és a díszítőelemeket két különböző színűre érdemes festenünk. Ez egyáltalán nem nehéz, ha a méretre vágott díszléceket felerősítés előtt festjük le.

Az ajtó melletti panel természetesen egyedi méretű, általában nem olyan széles, mint a többi. (Esetünkben alig 10 centis!)

 

 

A paneleket ugyanilyen munkamódszerrel más színűre is festhetjük. Egészen eltérő hatású lesz például ha a panelekbe két keretet készítünk, s a kisebbik közepére egy készen kapható hungarocell rozettát ragasztunk.
A panelekre jöhet egy másik, amelynek mind a négy oldala 5-10 centivel kisebb; mielőtt a helyére ragasztjuk, vágjunk ki a négy sarkából egy-egy íves darabot. Mi az 5 centi sugarú kivágás bejelöléséhez egy kislábast használtunk...
A két módszert (a deszkáktól 5 centivel beljebb felszögelt díszkeretet és a belülre ragasztott kisebb HDF-téglalapot) természetesen kombinálhatjuk is.

 

Előtte
Utána
Az aljzat szinte soha nem egyenes. Ezért a felső (A) deszkák helyét az ablakpárkány vonalához mérten, kivízszintezve jelöljük be, majd utána 50 centinként mérjük ki, mekkora a távolságra van tőlük a lábazati léc, és az esetleges pár mm-es különbségeket vegyük tekintetbe az (F) lapok leszabásánál!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Olvasónk készítette
Rendszeresen kapunk leveleket olvasóinktól, hogy nem hiába adunk...
Utólagos falvíztelenítési eljárások
Kedves Hajnalka! A házunk szuterénnel rendelkezik. Kb. 120 cm-es falfelület van a...
Grillező étkezővel
Arra a kérdésre, ki mit szeretne a kertbe építeni az egyik leggyakoribb válasz a...
Megújult a Hotel Helia Episode Étterme és terasza
Elegáns és letisztult látványvilággal, különleges belsőépítészeti megoldásokkal és...
Így csempézzünk ívelt lépcsőt
A saját kezűleg végzett csempézés mindenkinek menni fog,...
Hibátlan padló évek múltán is
Ön is olyan padlóburkolatra vágyik, amelynek csodájára járnak, és amivel garantáltan...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION