Rögzítést egyszerűsítő megoldások


Minden háztartásban előfordul, hogy kilazul a dűbel furata, vagy más rögzítési problémák adódnak, például hogy miként és mivel tegyük fel a házszámot a hőszigetelt homlokzati falra, vagy hogyan rögzítsük a tükörlapot.

 

A rögzítéstechnika az építési technológia és a lakáskultúra fejlődésével lépést tartva egyre speciálisabb megoldásokat kínál a különböző minőségű anyagok legkülönfélébb helyzetű rögzítésére. Ezek olyan megoldások, amelyek a sajátos rögzítéseket vagy a rögzítésekkel kapcsolatos problémák megoldását teszik egyszerűbbé. Most olyan eseteket mutatunk be, amelyek bármely háztartásban előfordulhatnak, s a bemutatott megoldások jelentősen egyszerűsítik a rögzítést. (Példáinknál Fischer-termékeket használtunk.

Hőszigetelt falak dűbelei

Egyre több ház homlokzati falaira helyeznek fel hőszigetelő réteget, a legelterjedtebb a kemény polisztirolhab-táblákkal történő szigetelés, amelyet vakolnak. Ezekre a falakra súlyosabb tárgyakat vagy hagyományos (univerzális) dűbeleket használva csak oly módon rögzíthetünk, ha a szigetelőrétegen áthaladva a falazóelembe fúrjuk be a dűbelt, de érdemes kerülni az ilyen megoldásokat, mert a hőszigetelő táblák összenyomódhatnak, megsérülhetnek.

Speciális dűbel

Az egyszerűbb megoldás a kevésbé súlyos tárgyak rögzítésére is, ha a polisztirol habokba történő rögzítésre kifejlesztett műanyag dűbelt használunk. A hőszigetelő vastagságától és nyomószilárdságától függően ? a 15 cm vastag szigetelőtáblába 3, míg a 20 cm vastag hőszigetelő lapokba 9 kg körüli tárgyak ? rögzíthetünk.

A műanyag dűbel hegyes vége akkus csavarbecsavarót használva befúródik a vakolaton keresztül a hőszigetelő táblába, és a széles menetperemeknek köszönhetően stabilan rögzíti a tárgyakat a polisztirol habban.

Jelentősen megkönnyíti a tükörlap rögzítését a Fischer erre a célra fejlesztett megoldása. Az egyszerű rugós szerkezet stabilan rögzíti a törékeny lapot, amely a parafa alátétekre fekszik fel. Alig észrevehető, esztétikus megoldás ez a rögzítési módszer. A rendszerrel négy ponton rögzítjük a lapot, a rugós szerkezet néhány mm-es mozgást és így rugalmasságot is biztosít.

 1. A felszerelés első lépéseként határozzuk meg a tükörlap helyét, és jelöljük meg, hova esik a négy sarka. 2. Az alul rögzített tartókba tegyük bele a tükröt, majd mérjük ki a másik két rögzítő felső szélének helyét, és ezt jelöljük be.
3. Fél cm-rel lejjebb helyezve a rögzítőket, jelöljük ki a furat helyét. A rugós rögzítő mozgó része ugyanis ennyivel húzható ki. 4. Mikor fent van minden rögzítő, alul illesszük helyére a tükröt, majd felül felhúzva a mozgó részt helyezzük el azt.

A dűbel furatának kitágulása gyakran előfordul ? különösen a sokat használt kiegészítők esetében, például fürdőszobai akasztóknál, tartóknál. Ekkor általában fadarabkákat vagy gyufaszálakat tömködve a kitágult furatba elkezdjük szűkíteni a nyílást, majd kritikusabb helyeken gipsszel is megerősítjük a szűkítést. Aztán időről időre kezdhetjük újra. A fix it furatjavító lapocskák pont ezt a műveletet teszik egyszerűbbé. Nagy súlyú tárgyaknál vagy nagy erőhatásoknak kitett rögzítési pontokon azonban csak az új furat jelent megoldást.

A fix it kör alakú lapocskái a hagyományos, gipszporral átitatott gézre emlékeztetnek.

 

1. A művelet során ezeket a lapocskákat először vízbe kell mártanunk. 2. Beléjük ?csomagoljuk? a dűbelt, annyi réteggel, amennyivel kitöltődik a kitágult furat. 3. Végül viszszatesszük a bevont dűbelt a furatba: a gipszlapok három perc alatt megkötnek.
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Megoldások ragasztóval
Sokan még mindig bizalmatlanok a rögzítés ragasztásos módjával szemben, pedig az...
Lakásfelújítás télen? Semmi sem lehetetlen
Téved, aki azt hiszi, hogy otthonunk felújításába csupán a tavasztól őszig tartó...
Felöltöztetett retró komód
Eredetileg ez egy barna, fényesre lakkozott bútordarab volt, de Rideg Krisztina (Budakalász)...
Marokkói nyaralás ihlette teraszbútor
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy majd 100 éves flóderezett szekrény a...
Miből épül a passzívház?
Az épület alacsony energiafogyasztása szempontjából alapvető, hogy a falak megfelelően...
Hőszigetelt építőelemek
Az építőanyag kiválasztásánál ma már az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION