Újítsuk fel a konyhát!


Szebbé, modernebbé szeretné tenni konyhabútorát? Ki ne dobja a régit, míg végig nem olvasta cikkünket! Lehet, hogy nem is olyan ósdik azok a szekrények, mint azt most gondolja. Talán csak a színeikkel és az elhelyezésükkel kell eljátszani egy kicsit, és idejétmúlt helyett csúcstrendi lesz a konyha!

Nemcsak költséges újra cserélni a régi konyhabútorunkat, hanem fölösleges is. A mostanság a boltok kirakataiban mosolygó vadiúj konyhaszekrények dizájnja igazából nem sokat változott a huszadik század hatvanas évei óta, amikor terjedni kezdett a beépített szekrények divatja. Más lett persze a külcsín, azaz ma más színű ajtókat, fiókfogókat kiáltanak ki modernnek ? ez ügyben azonban mi is tehetünk ezt-azt. Például új, divatos lamináltra cserélhetjük a régi munkalapot, és egész sor olyan egyszerű változtatást is eszközölhetünk, amelyek segítségével úgy alakul teljesen újjá a konyhánk, hogy nem kell egy vagyont ráköltenünk a bútorcserére. Esetünkben a család ráunt a narancsszínű konyhaajtók, barna munkapult és parafa-padló látványára. A felújítás után az (eredetileg a hetvenes években készült) konyhabútorról senki meg nem mondaná, hogy nem a harmadik évezredi űrkorszak szülötte.

Átrendezés ingyen

A munkafelület mindöszsze 85 centi magasan volt, vagyis túl alacsonyan a kényelmes munkához. Az egyébként szép, nagy, világos helyiséget kettévágta egy konyhaszekrénysor, amely így el is lehetetlenítette a sütés-főzés helye és a túloldalon található étkező közötti kapcsolatot. Ráadásul a család gyakrabban főzőcskéző tagjai szemmagasságban elhelyezett sütőről álmodoztak (amelyhez nem kell hétrét görnyedni, ha látni akarjuk, pirul-e benne a sült), beépített kerámia főzőfelületről (könnyű tisztán tartani), no meg ? ha már lúd, legyen kövér ? új, alul mélyhűtős hűtőszekrényről (amelyből, mivel a fagyasztón áll, ugyancsak lehajolás nélkül rámolhatjuk ki az ennivalót). Így aztán nemcsak a konyhaszekrényekre került új borítás, de át is rendeztük az egész helyiséget; persze sokat kellett ?sakkoznunk?, hogy melyik szekrény hová kerüljön, de a végeredmény egy sokkal használhatóbb, élhetőbb konyha lett. Ráadásnak nyertünk néhány polcot a konyhaszigetbe beépített sütő körül.

Előtte - utána

Két új konyhaszekrényt is készítettünk, egyet a mélyhűtővel kombinált hűtőszekrény fölé, egy 26 centi széleset pedig a falhoz, hogy a mosogatós munkalap pontosan az ablakig érjen. Mindkettőre azért volt szükség, mert a méretek nem voltak szabványosak. Nyilván mindenkinek a saját konyhaméreteitől függően kell eldöntenie, szükség van-e egy-két plusz konyhaszekrénykére, de még azoknak sem kell szívniuk a fogukat, akiknek a barkácskészletük és gyakorlatuk elégtelen, mert az elemeket bármelyik lapszabászatban (és a barkácsáruházak többségében is) méretre szabathatjuk, s otthon csak össze kell őket csavarozni ? ha mindkét oldalról szekrény van; ha pedig az egyik oldal látható, ott vagy használjunk tipliket és faragasztót, vagy süllyesszük a csavarok fejét, és nyomjunk rájuk műanyag csavarrejtőt.

A felújítás előtti és utáni helyzetet bemutató két rajzunkból kiderül, hogy az átrendezés során melyik szekrény hová került. A 11-es és 13-as elem feleslegesnek bizonyult és kimaradt, a 16. és 17. viszont új, méretre készült. A 4. és 5. szekrényke ajtajait üvegezetté alakítottuk.

Biztos lábazat

Mivel a szekrényeket átalakítottuk, s a padlólapokat is fel kellett szedni, kiürítettük a helyiséget, és a bútorelemeket a nappali egyik sarkában halmoztuk fel, miután egyenként lemostuk őket kívül-belül. A régi lábazati léceket leszedtük a szekrények aljáról, és öt centivel szélesebbekre cseréltük, úgyhogy a most már 90 centi magas munkalapon mindenki kényelmesen dolgozhat. Figyeljünk oda, hogy pont vízszintesen és jó erősen csavarozzuk őket a helyükre, mert ezek tartják az egész alsó szekrénysort; a legjobb (hiszen nem évente rendezzük át a konyhát), ha a lábazati léceket L vasakkal a padlóhoz is odaerősítjük ? és még a felület egyenetlenségeit kiegyenlítő ékeket is szögezzük vagy ragasszuk a padlóhoz, így biztosan nem billegnek majd a szekrények.

Átalakított ajtók

A szekrényajtók jó állapotban voltak, de olcsó műanyag fogóik, amelyek ráadásul be is voltak süllyesztve az ajtók síkjába, már töredeztek. Miután eltávolítottuk őket, helyüket méretre vágott darabokkal töltöttük ki, majd az ajtólapok aljára és tetejére (a fiókoknak pedig az egész előoldalára) 4 mm vastag furnérlemez csíkot ragasztottunk. Négy faliszekrényajtót viszont üvegezetté alakítottunk át ? egyszerűen kivágtuk lyukfűrésszel az üvegek helyét, a keretre pedig az előbb említett 4 mm-es rétegelt lemezt ragasztottunk, úgy, hogy befelé minden oldalról egy centit túllógjon ? így már meg is volt a világ legegyszerűbb hornya az üveg számára. Az üveget hátulról négy 9×9 mm-es léc tartja,  melyeket a kerethez szögeltünk. Az ajtók új felületét hagyhatjuk natúrnak is, de színezhetjük is (mi például kékre festettük őket), a legegyszerűbb hengerrel, vagy ha van, szórópisztollyal. Ugyancsak átfesthetjük a szekrénytesteket, a polcokat, rácsokat, egyebeket is (mi fehérre), így nemcsak új külsőt nyernek, de fel is frissülnek. A falra és a konyhasziget oldalára átlósan felrakott csempe a legegyszerűbb, hagyományos 15×15 centis fajta, a mintázatot alkotó színeseket is mi festettük le, így pontosan ugyanolyan árnyalatúak lettek, mint a szekrényajtók.

16 mm-es vízálló lapból

 • 2 darab 112×157 cm-es hátlap (A
 • 4 darab 80×87 cm-es oldallap (B
 • 1 darab 80×141,8 cm-es hátlap (C)
 • 3 darab 25,5×91,2 cm-es lap polcoknak (D)
 • 2 darab 25,5×46,6 cm-es polc-oldallap (E)

16 mm-es fehér laminált lapból

 • 2 darab 14,5×53,4 cm-es lap a lábazathoz (F)
 • 2 darab 14,5×39 cm-es lap a lábazathoz (G)
 • 2 darab 14,5×37,4 cm-es lap a lábazathoz (H)
 • 1 darab 9,5×60,6 lap (J)

4 mm-es lakkozott lapból

 • 1 darab íves, 7,6×165 cm-es lap (K)

21×44 mm-es lécből

 • 1 darab 141,8 cm-es léc (L)
 • 2 darab 157 cm-es léc (M)
 • 2 darab 96,8 cm-es léc (N)
 • 4 darab 80 cm-es léc (O)
 • 6 darab 82,8 cm-es léc (P)
 • 2 darab 87 cm-es léc (Q)

44×68 mm-es lécből

 
 • 2 darab 96,8 cm-es léc (R)

21×68 mm-es lécből

 • 1 darab 60,6 cm-es léc (S)

30 mm-es gránitból

 • 1 darab 82×160 cm-es lap (T)

Továbbá

 • 2 darab 40 cm széles ?alsó? konyhaszekrény
 • 2 darab 55×60 cm-es rács
 • körülbelül 24 darab L vas
 • 8 darab 50×50 L vas
 • csavarok, szögek
 • körülbelül 6 m?-nyi falicsempe
 • csemperagasztó, fuga
 • faragasztó

 

A fából készített konyhasziget három oldalát már azelőtt leszabtuk, hogy a régi konyhához egyáltalán hozzányúltunk volna, de a szigethez nem kezdtünk hozzá addig, míg
a falak mentén minden szekrénytest a helyére nem került. Így a fal menti szekrények és a konyhasziget elkészítéséhez egyaránt volt elég helyünk. A szekrényajtók és ?fiókok viszont ? esetleges sérülésük, karcolódásuk elkerülése érdekében ? csak a munka legvégén kerültek a helyükre.
1. Miután minden ajtót és pántot leszereltünk, valamennyit alaposan megtisztítottuk, és a nappali egyik sarkába halmoztuk.
2. A régi, ragasztott parafa padlót darabokban lehetett csak fölszedni. Mielőtt az alatta levő hajópadló felcsiszolásának nekiláttunk volna, a villanyszerelő kivéste a falban az új sütőig menő vezetékek helyét. 3. Az új, esetünkben 14 és fél centi magas lábazat 16 mm vastag bútorlapból készült. Látható éleit élfóliáztuk. Bizonyosodjunk meg, hogy pont vízszintesen és függőlegesen áll! Csavarozzuk a padlóhoz L vasakkal.
4. Szabjuk le és csavarozzuk a lábazati lécekhez és a padlóhoz a szekrények oldalait támasztó tartóléceket. Ékekkel pontosan vízszintezzük ki és L vasakkal erősen csavarozzuk oda őket. Szögezzük oda az ékeket is.
5. Miután a lábazatok megvannak, előbb a faliszekrényeket tegyük fel, s csak utána a földön állókat. Szögezzünk a falra egy lécet arra a vonalra, ameddig a faliszekrény ér majd, hogy tartsa, míg a falra erősítjük.
6. Állítsuk a lábazatokra az alsó szekrényeket, és fogjuk őket oda pillanatszorítókkal, míg össze nem csavarozzuk őket. Ezután erősítsük őket néhány csavar segítségével a falhoz és a lábazati lécekhez is.
7. Megelőzendő a foltosodást, a falakat csak a szekrények felszerelése után festettük be. A szekrények által takart részeket azonban még az elemek felerősítése előtt lemostuk és megtisztítottuk.
8. A majdnem egy hónappal korábban megrendelt munkalapot a beépített süllyesztett mosogatóval csak ki kellett csomagolnunk és a helyére szerelnünk. A szekrényekhez L vasakon át csavaroztuk oda.
9. Csempevágóval szabjuk méretre az alsó csempesort, kenjük be a falat csemperagasztóval, és az alsókkal kezdve rakjuk fel a csempéket, majd vágjuk méretre a felső és szélső csempéket.
 
10. A nagy belmagasságú konyhába már korábban álmennyezet került, így nem volt gond a szagelszívó csövét átvezetni az új helyre. Viszont az elszívó súlyát csak az eredeti mennyezethez erősített tartók bírták el.
11. Miután a konyhasziget is elkészült, és lefest(t)ettük az ajtókat meg a fiókok előlapjait, csavarozzuk helyükre a pántokat, majd tegyük fel az ajtókat, a fiókokat, a polcokat, rácsokat és egyebeket.
 
12. Távolítsuk el a régi ajtófogókat. A mi esetünkben ezt egy egyszerű csavarhúzóval megtehettük.
13. A fölössé vált két ajtóból vágtuk ki a többihez a ?foltot?, így ugyanolyan vastag a pótlás, nem kell csiszolni.
14. A munkálatok következő lépésében ragasszuk az ajtó alsó szélére a foltot fedő furnérlemez csíkot.
 
15. Ragasztózzuk be a lecsiszolt szélű foltot és a régi ajtófogók helyének széleit, majd nyomjuk egymáshoz.
16. A ragasztó száradásáig pillanatszorítóval fogjuk össze az ajtó elemeit, majd csiszoljuk le és fessük be a felületet.
 

 

 

 
a) Jelöljük be az ajtón a leendő keret körvonalait. A keret legyen 1 centivel vékonyabb, mint a rétegelt lemez, ami rá kerül. Vágjuk ki dekopírral.
 
b) Csiszoljuk simára a vágásvonalat, majd élfóliázzuk. c) Ragasztózzuk be a négy rétegeltlemez-csíkot, amelyeketa keretre szántunk, és ?foltozzuk be? a volt ajtófogó helyét, mint a többi ajtónál.
 
d) Szabjuk le a négy 9×9 mm-es lécet, fessük le az ajtót, száradás után tegyük az üveget a helyére, majd szögezzük a kerethez a négy lécet.
1. Mérjük ki, mekkora szekrény tölti ki az adott teret, majd szabjuk le (vagy vágassuk méretre) az elemeket.
2. Fúrjuk elő a 4,0×40 mm-es csavarok helyét, ragasztózzuk be a szekrény aljának élét, és erősítsük rá az oldalát.
3. Erősítsük fel a felső távtartókat, fordítsuk a szekrény oldalát lefelé, és csavarozzuk fel a szekrény másik oldalát.
4. Ezek után ragasztó és 12/25-ös szögek segítségével erősítsük fel a szekrényke 4 mm vastag hátlapját is.
5. Ragasszunk furnércsíkot az ajtó tetejére és aljára, majd száradás után a pántokkal erősítsük fel az ajtót.
6. Íme a két új szekrényke: az egyik a hűtő fölé, a másik, 26 centi széles pedig a mosogatógép melletti résbe kerül.

 

A halogénlámpákat a szekrénytestek vékonysága miatt nem tudtuk süllyeszteni, hanem egy-egy 27 mm-es lapból kivágott fa háromszöget csavaroztunk nekik a felső szekrények alá, és azokba süllyesztettük őket.

Nem valami kényelmes a konyhát nélkülözni, ezért igyekezzünk lerövidíteni a munkálatok időtartamát. Azt mondanunk sem kell, hogy minden szükséges anyagot, festéket, csavart stb. előre szerezzünk be. Segít az is, ha időrendi sorrendet állítunk fel, így folyamatosan dolgozhatunk. Az ajtók felújítása és festése például még azelőtt megtörténhet, hogy a szekrényeket egyáltalán kiürítettük volna. Elvégre a konyha ?működik? ajtók nélkül is. Úgyszintén előre, még a régi szétszedése előtt elkészíthetjük ? pontos mérés és tervezés után ? az esetleges új elemeket. Az is segít átvészelni a ?konyhátlanság? idejét, ha nyárra időzítjük a felújítást, amikor akár mindennap kivonulhatunk a kertbe grillpartira. Számoljunk eleve némi késedelemmel, ha mondjuk mesterre bízzuk a szórópisztolyos festést, és szintén tervezzünk ráhagyással, ha a csapok, kapcsolók stb. áthelyezését nem magunk végezzük, hanem vízvezeték-, illetve villanyszerelőre bízzuk. Esetünkben az új munkafelület egyenesen a gyárból érkezett, eleve beépített süllyesztett mosogatóval és kész élzárással. Ez megkönnyíti a munkát, de mérjünk nagyon pontosan, és legalább 3-4 héttel azelőtt rendeljük meg, hogy szükségünk lesz rá.

ÁRKALKULÁTOR

Nincs könnyű dolga a szerkesztőnek, tekintve, hogy maga a konyha átrendezése nem kerül pénzbe, és a padlócsiszoló gép is kibérelhető néhány ezer forintért egy napra. A szekrények átfestése 10 ezer forintnál biztosan nem kerül többe. A konyhasziget anyagfajtától függően, nem a legdrágábbakkal számolva 20-30 ezer forintból kijön. Azt viszont mindenkinek magának kell kiszámolnia, akar-e új mosogatót (25 ezertől 250 ezerig), beépített sütőt (50 ezertől fölfelé), beépíthető főzőlapot (minimum 60-65 ezer, de itt is inkább 100 ezer), mélyhűtővel kombinált hűtőszekrényt (a legegyszerűbb kb. 75 ezer forint, de a jobbak 90-100 ezernél kezdődnek).

16 mm-es vízálló lapból

 • 2 darab 112×157 cm-es hátlap (A
 • 4 darab 80×87 cm-es oldallap (B
 • 1 darab 80×141,8 cm-es hátlap (C)
 • 3 darab 25,5×91,2 cm-es lap polcoknak (D)
 • 2 darab 25,5×46,6 cm-es polc-oldallap (E)

16 mm-es fehér laminált lapból

 • 2 darab 14,5×53,4 cm-es lap a lábazathoz (F)
 • 2 darab 14,5×39 cm-es lap a lábazathoz (G)
 • 2 darab 14,5×37,4 cm-es lap a lábazathoz (H)
 • 1 darab 9,5×60,6 lap (J)

4 mm-es lakkozott lapból

 • 1 darab íves, 7,6×165 cm-es lap (K)

21×44 mm-es lécből

 • 1 darab 141,8 cm-es léc (L)
 • 2 darab 157 cm-es léc (M)
 • 2 darab 96,8 cm-es léc (N)
 • 4 darab 80 cm-es léc (O)
 • 6 darab 82,8 cm-es léc (P)
 • 2 darab 87 cm-es léc (Q)

44×68 mm-es lécből

 
 • 2 darab 96,8 cm-es léc (R)

21×68 mm-es lécből

 • 1 darab 60,6 cm-es léc (S)

30 mm-es gránitból

 • 1 darab 82×160 cm-es lap (T)

Továbbá

 • 2 darab 40 cm széles ?alsó? konyhaszekrény
 • 2 darab 55×60 cm-es rács
 • körülbelül 24 darab L vas
 • 8 darab 50×50 L vas
 • csavarok, szögek
 • körülbelül 6 m?-nyi falicsempe
 • csemperagasztó, fuga
 • faragasztó
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Plusz szekrénypolcok s. k.
A kis alapterületű lakásban élőknek gyakran gondot okoz a ruhák, kabátok, cipők tárolása....
Jelentősen nőtt a környezetbarát építőanyagok iránti igény
Az elmúlt öt évben közel négyszeresére nőtt azoknak a lakossági építtetőknek a száma,...
Védekezés a növényi kártevők ellen
A növényi kártevők kiírtásánál nem a vegyszerek, mérgek segítségével történő kipusztítás,...
Festés hőségben
30 °C feletti hőmérsékletnél kockázatos festeni, mázolni, főleg kültéren a tűző napon.  Készüljünk...
Hangszerrel bútorozott szoba
A közelmúltban készítette Antal György feleségével, Ágnessel lányai szobabútorát....
Párás az ablak? Javítsuk ki!
Akár 20 százalékkal növelheti otthonunk fűtési igényét a túl magas beltéri páratartalom....

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION