Megújult komód, fiókos szekrény


Sok helyen vásárolhatunk kedvünkre régi bútorokat. Ha a nagyszülők, szülők pincéjében nincsen régi, felújításra váró komód, használt bútokereskedésben biztosan találunk. A következőkben öt különböző stílusú és állapotú bútor felújítási ötletét ismertetjük.

komódfiókos szekrényA felújításhoz a régi fiókos szekrény mellett természetesen még szükségünk lesz egykét dologra: többek közt festékekre, lakkra, fogantyúkra.
Egy régi bútor felújításában az a legizgalmasabb, hogy a látszatra ósdi, használhatatlan bútorból szinte bármilyen stílusút kialakíthatunk az ízlésünknek megfelelően, kreativitásunktól függően. Ügyeljünk azonban arra, hogy az elkészült alkotás a szoba többi berendezési tárgyával is harmonizáljon. A régi bútorok tekintélyt sugároznak, nem csupán gyakran robusztus külsejükkel, hanem azzal a múlttal is, amely mögöttük áll, illetve ami a régi lakkrétegek alatt, a fiókok mélyén rejlik. Ha régi komódot vásárolunk, alaposan vegyük szemügyre a bútorokat; a legfontosabb, hogy ellenőrizzük a fiókok épségét. Egykét kisebb sérülés nem számít, de az fontos, hogy a fiókok könnyen kihúzhatók, illetve betolhatók, egyszóval használhatók legyenek.

fiókos szekrényFiókos szekrény tálcával
A 80-as évekből származó bútor mérete 75×40×95 cm. Furnérozott lemezből készült, hat fiókja sértetlen maradt. A régi fogantyúk helyett újat készítünk. A komód tetejére új fedőlap kerül, amely nincs rögzítve, így tálcaként is használható. Ezek a kis változtatások is elegáns bútorrá varázsolják a komódot. A keretet és a fiókokat simítógyaluval csiszoljuk le, és fehérre festjük.ÍGY KÉSZÜL A TÁLCÁS KOMÓD

komód

 

 

 


MI KELL HOZZÁ?
5×33 mm-es lécből: 6 darab 60 cm hosszú a fogantyúhoz (A); 9×33 mm-es lécből: 6 darab 60 cm hosszú a fogantyúhoz (B);19 mm átmérőjű pálcából: 12 darab 2 cm hosszú (C); 15×44 cm-es lécből: 2 darab 83,6 cm-es léc a tálcához (D); 15×68 mm-es lécből: 2 darab 37 cm hosszú a tálcához (E);12 mm-es furnérlemezből: egy 37×73,2 cm-es lap a tálca aljának (F); Továbbá: 12 darab M6os csavar, anyacsavar, alátét és 12 darab M6-os csavar, faragasztó, alapozó, fényes lakk, festék

Szürke-fehér fiókos szekrény
Ez a kisebb méretű komód leginkább az előszobában hasznosítható, fiókjaiban kesztyűket, sálakat, sapkákat, kulcsokat, vagy például a cipőtisztító eszközöket is tárolhatjuk. Csinos kis darab ez a felújításra váró 65×40×79 cm-es komód is, igaz, a színe könnyen feledhető. Előnye viszont a szépen faragott, enyhén ívelt láb, illetve a finoman megmunkált tetőlapszél.

ÍGY ÚJÍTOTTUK FEL

KOMÓD SZÜRKE

 

 

 


MI KELL HOZZÁ?11×20 mm-es dekorációs lécből: 8 darab 12,5 cm hosszú léc; Továbbá: 6 darab fogantyú, kontakt ragasztó, ragasztószalag.

Sárga-fehér komód
A régi komód felső lapja nem volt túl esztétikus, ezért új lap kerül rá lécekből és egy furnérlemezből. Ezt a különleges, 62,6×37.5×70 cm-es komódot egykoron mázolták, ezért most is ezt tesszük, bár kicsit másképpen, tompább színeket használva. Persze néhány egyéb alakítás is szükséges. A felújítással egy szép bútorral gazdagodhat az előszoba vagy a háló.

ÍGY ÚJÍTOTTUK FEL

KOMÓD SZÜRKEKOMÓD SZÜRKE

 

 

 


MI KELL HOZZÁ?
21×21 mm-es lécekből: 1 darab 66,2 cm hosszú léc (A), 2 darab 39,4 cm-es léc (B); 4 mm-es furnérlemezből: 1 darab 64,2×38,4 cm-es lap (C);Továbbá:szögek, faragasztó, alapozó

Sokfiókos fehér komód

Ez a 70×40×112 cm-es komód diófából készült, a hét, tágas fiók temérdek holmit nyel el. A felső lap szinte megújul az alapos csiszolástól, festéstől és lakkozástól. A lapra csavarozott, lekerekített élléc modernebb külsőt ad. Csak a bútor felső lapját hagytuk meg faszínűnek, a diószínt mahagónivá változtattuk. A lap elejére egy lekerekített lécet szögeltünk. A fogantyúkat fagombokra cseréltük, amelyeket szintén mahagónira festettünk. A bútor korpuszát és a fiókok előlapjait lecsiszoltuk és tojáshéjszínűre festettük. A festés után az éleket dörzspapírral finoman lecsiszoltuk, így az élek sötét csíkoknak tűnnek.

 

ÍGY ÚJÍTOTTUK FEL

KOMÓD fehérE

 


MI KELL HOZZÁ?
7×16 mm-es félkörös lécből: 1 darab 70 cm hosszú léc (A);
Továbbá: 14 darab fiókgomb (B), szögek, faragasztó, alapozófesték, lakk, vizes bázisú festék

 

 Komód a gyerekszobába

Egy kis festés, egy vidám ? például Miki egeres ? poszter, és a régi komódból már is praktikus, szép gyermekbútor válik. Először is a fogantyúkat távolítsuk el. Ez után a keret, illetve a fiókok előlapjait csiszoljuk le csiszológéppel, és távolítsuk el a lepattogzó festéket. Az alapozóréteg felhordása után fessük kékre a bútort. A posztert a fióklapok szélességének megfelelően vágjuk fel, és ragasszuk fel.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Polcrendszer a nappaliban
Olyan egyedi méretű polcrendszert szerettünk volna a nappaliba, amelyen minden könyv,...
Grillező étkezővel
Arra a kérdésre, ki mit szeretne a kertbe építeni az egyik leggyakoribb válasz a...
Megújult a Hotel Helia Episode Étterme és terasza
Elegáns és letisztult látványvilággal, különleges belsőépítészeti megoldásokkal és...
Tedd meg most! Másokért, magadért!
Májusban a vérplazma adás duplán segítség. A Vascular Plazma országos plazmaferezis...
Éjjeli szekrény hat lépésben
A hálószoba bútorzata épp úgy fontos, mint a lakás...
Plusz szekrénypolcok s. k.
A kis alapterületű lakásban élőknek gyakran gondot okoz a ruhák, kabátok, cipők tárolása....

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION