Öltöztessük fel az ablakot


A díszbe öltöztetett ablakok feladatuk betöltésén túl a meghitt, egyedi hangulat kialakításának elengedhetetlen kellékei. A függöny mellett egy-egy jól megválasztott ágytakaró, drapéria vagy párna további fontos kiegészítője lehet otthonunknak.
A lakás összhatásának egyik meghatározó eleme a függöny. Már a kezdeteknél el kell döntenünk, hogy milyen funkciót töltsön be az otthonunkban. Sötétítsen, árnyékoljon, vagy csak dísz legyen? A külvilág kizárása a cél, vagy a kert látványát szeretnénk beengedni otthonunkba? Az sem mindegy, hová tesszük: oldalfalra vagy mennyezetre, esetleg dekoratív rúdkarnisra rögzítjük, illetve a drapériával elrejthető síneket részesítjük előnyben.
 
 
Adottságok és kötöttségek
 
Vásárláskor többnyire már berendezett térhez keressük a megfelelő anyagot, ezért ajánlatos figyelembe venni a fal, a tapéta, illetve a már meglévő textilek (bútorszövet, szőnyeg, tapéta, falikárpit) színvilágát. És legalább ennyire fontos a ház, a bútorok stílusához, az ablak és helyiség méretéhez, a belmagassághoz igazítani a választást. Egy jól eltalált textíliával javítani lehet az előnytelen tulajdonságú szoba adottságain. A kis belmagasságú teret például jótékonyan növelik a mennyezetről földig érő függönyök. Olyan ablak fölé, amely magasságához viszonyítva elég keskeny, rakjunk az ablak méreténél szélesebb függönyrudat vagy karnist, és engedjük szabadon leomlani kétoldalt a függönyt. Ha az ablak túl alacsony vagy magasságához képest túl széles, nyúlánkabbnak fog látszani, ha a függönyt jóval föléje akasztjuk. Kisebbnek láttatja az ablakot a felül összeérő, két oldalra kikötött függöny. Fontos szempont, hogy merre nyílik az ablak, és található-e alatta fűtőtest. Ez utóbbi esetben szükséges, hogy a felszálló meleg levegő szabadon áramolhasson, ezért ezt a részt ne takarja el a függöny. Itt jó megoldás az ablakpárkányt meghaladó ? mennyezeti karnissal a fűtőtest síkja elé lógatott ?, de csak a fűtőtest magasságáig vezetett függönyt vagy pedig textilrolót használni.
 
 
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Előszobai ötletek
Előszoba ? elsőnek többnyire az ugrik be róla, hogy az a lakás névjegye. Ami a stílusjegyeket,...
Tedd meg most! Másokért, magadért!
Májusban a vérplazma adás duplán segítség. A Vascular Plazma országos plazmaferezis...
Inspiráló színek a falakon
Inspiráló mély színek, egyedi struktúrák a falainkon és lakásfűtő falfesték a 2019/2020-as...
Grillező étkezővel
Arra a kérdésre, ki mit szeretne a kertbe építeni az egyik leggyakoribb válasz a...
Takarékos fényforrások
A fény alapvetően meghatározza a lakás hangulatát, így a benne élők közérzetét is....
Beépített szekrény az előszobában
Az előszobában mindig kevés a szekrény, de ha nincs több hely, akkor a szekrénybelső...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION