Egyedi kandalló


Kandalló saját kezű megépítésével koronázta meg a lakásfelújítás Smid Attila Budapesten. Mint folyamatfotóinkból kiderül, a kandalló kialakítása valóban nem ördöngösség.

A lakásfelújítás előtt egy nem túl szép cserépkályha volt a kandalló helyén. Ezt elbontva adott maradt a kémény, amelyhez később a kandalló készült. Attila fontosnak érezte, hogy a lakás stílusához passzoló kandallót építsen.

Illik a környezetéhez

Tégla hatású burkolatot készített rá, ahol pedig vakolt maradt a szerkezet, ott a fal színével egyező festést kapott. Így tökéletesen illeszkedik a környezetébe.

Nem szabad sietni

Hangulatos kiegészítő fűtés kialakítása volt a cél. A kandalló apránként készült, építése nagyjából két hetet vett igénybe. Nem is jó sietni, a vakolat repedezésének elkerülése érdekében lényeges a száradási idők kivárása.

Fontos!

Az üzemeltetéshez szükséges engedélyek beszerzése miatt mindenképpen figyeljünk a szabályokra.1. Eredetileg egy régi cserépkályha állt a kandalló helyén, ezt Attila lebontotta. A kémény viszont megmaradt.2. A kandalló alapját szilárdra kell építenünk, hiszen az hordozza majd a vasbetét és a felépítmény súlyát.3. A tűztér mögé hőálló vakolattal bevont ytong lapok kerültek a falra, így maradéktalan a biztonság.4. Ezen a képen a kandalló alapjából már minden nedvesség távozott, és helyére került a kandallóbetét is.5. Begyújtás után a tűztér és a burkolat közti levegő felforrósodik, és az építmény felső részén távozva felmelegíti a lakás légterét.6. A kéménybekötés fázisa. A felül látható, díszes formájúra kialakított pillérre kerül a lakkozott faborítás.7. Ytongból épül a kupola (amelynek közepén majd távozik a forró levegő), közben felkerül a szeletelt tégla burkolat.8. Akkor is lehet téglahatású a kandalló burkolata, ha maga az építmény egyébként ytongból épült.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Polcrendszer a nappaliban
Olyan egyedi méretű polcrendszert szerettünk volna a nappaliba, amelyen minden könyv,...
Mekkmestermunka
MekkmestermunkaKedves Hajnalka! Menteném a menthetőt, ami a burkoló "mester" keze...
Ház a diófán
A gyerekek örök kedvence a fa tetejére épített ház. Bemutatunk egy költséghatékonyan...
Tökéletes terasz
A mindennapokat szinte mindenki a munkahelyén, zárt térben tölti, így vágyik a friss...
Fürdőszobadesign: ívelt falak
A modern térkialakítás kedveli az ívelt formákat. Ebben jelentős szerepe van az újabb...
Kémény-információs szolgálat a Leier-nél
A szénmonoxid mérgezés egyre nagyobb veszélyt jelent....

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION